€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 7 april 2021

Overhemden wassen - 11 tips die een frisse geur geven aan blouses

 

 


Overhemden wassen. Maar liefst 11 tips op een rij

>> Hoe vaak moet je overhemden wassen
>> Was je per kleur anders?
>> Moet je een nieuwe blouse eerst wassen?
>> Knopen open of dicht tijdens het wassen?
>> Is er verschil per soort stof?
>> Welk programma gebruik je?
>> Hoe zorg je dat ze niet krimpen?
>> Hoe voorkom ik dat ik alle overhemden moet strijken?
>> Zijn katoenen overhemden de oplossing?
>> Overhemden met de hand wassen
>> Hoe zorg je dat overhemden en blouses lekker blijven ruiken?
>> Heb jij een tip? Laat het weten in de reacties!

 


Waarom een blog over het wassen van overhemden?

 

Mijn vader droeg elke dag een schoon overhemd en dus was er bij ons vroeger thuis strijkwerk genoeg! Tel daarbij op dat ik een moeder heb, die gewoon alles strijkt. En je raadt het al wie dan wel eens de pineut was om de boel even weg te strijken? Moi!

 

Want daar gaat deze blog over. Wat, wanneer en hoe moet je overhemden wassen? Zoals in al mijn blogs ga ik uit van mijn eigen ervaring en hoe ik dat van mijn moedertje heb geleerd.

 

En nee, je hoeft geen medelijden met me te hebben. Want na deze klusjes hadden we altijd nog tijd genoeg om leuke dingen te doen. Ik heb een fantastische jeugd gehad, waar ruimte was voor vrije tijd en plezier.

 

 


Hoe vaak moet je overhemden wassen? En hoe voorkom je zweetlucht?

Tja, hoe vaak je een overhemd moet wassen hangt natuurlijk ook een beetje af van je persoonlijke hygiëne. Je moet je voorstellen dat je meestal een overhemd of blouse onder een colbert draagt. En die hebben best aansluitende mouwen. Ik hoef niet in details te treden om aan te geven waar de meest onfrisse geur dan vandaan komt.

 

Transpireer je veel, dan is dit natuurlijk onder de oksels. Ik wijs onze jongste zoon van 11 jaar er nu al op. Meestal doucht hij ‘s avonds. Uit de douche dep je de huid onder de oksels goed droog en doe je er wat deodorant op. Ik vind het dan zelf altijd fijn om bijvoorbeeld een crème of een spray te gebruiken. ‘s Nachts transpireer je niet zo heel veel dus is dit voldoende.

 

Let op! Ga er de volgende ochtend niet vanuit dat de deodorant dan nog werkt.

 

Wanneer je ‘s morgens opstaat en je heerlijk opfrist, vergeet die oksels dan niet even opnieuw mee te pakken. Dus pak een heerlijke washand. Persoonlijk vind ik die fluffy washandjes van Optidee helemaal top. Gebruik een goed stuk zeep. Denk aan die van Lush of een heerlijk stuk Marseille zeep op basis van olijfolie. En boen die broeinesten weer lekker fris.

 

Voorzie ze van een heerlijke frisse deo. Ik gebruik altijd de Loveli Zen of Fresh Cotton. Trek daarna een schoon, katoenen t-shirtje aan met korte mouwtjes. Dit neemt heel veel vocht op wanneer je veel last hebt van overmatig transpireren en het voelt gewoon veel aangenamer op je lichaam.

 

Doe je parfum of eau de toilette op voordat je je overhemd of blouse aantrekt.
‘s Avonds hang je je overhemd netjes op een kledinghangertje en misschien nog even de handstomer erbij langs. Op deze manier heb je de meeste kans dat je je overhemd nog een tweede ronde kunt aantrekken zonder dat mensen acuut naast je flauwvallen. Maar bij twijfel? Altijd in de wasmand doen haha!

 

Hoe we de overhemden graag zien:

Overhemd gewassen

 

tegenover de soms harde onoverkomelijke realiteit: zweetplekken en zweetlucht

overhemd zweetplekken

 

 

 

Was je per kleur overhemd anders?

Yes!
Witte overhemden kun je makkelijker wat heter wassen. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Witte overhemden of witte boorden kunnen wat smoezelig worden na deze een dag te hebben gedragen. Wil je je overhemd dan liever niet te heet wassen, maar wel goed schoon krijgen?

 

I loooooooooveeee Shout. Gebruik deze voor de (vette) boorden en de binnenkant van de manchetten. Spuit deze in met Shout en laat het even intrekken. Was daarna op bijvoorbeeld op het zijde programma op 30/40 graden en maximaal 600 toeren. Zodoende komen jouw overhemden er nagenoeg kreukloos uit.

 

Laat deze dan op een kledinghanger drogen. Doe deze dus niet in doortje droger. En voilá: Stientje strijkbout heb je bijna niet meer nodig!

 

Dit kun je eigenlijk hetzelfde doen bij gekleurde overhemden.

 

 

 

 

Even tussendoor. Dit blog gaat over overhemden. Dat klinkt erg mannelijk. Maar eigenlijk geldt dit natuurlijk ook voor de damesblouses.

Want dit is zoals ze het zeggen: “van hetzelfde laken een pak”! Dus dames en heren…..go for it.

blouse wassen

 

 

 

 


Moet je een nieuwe blouse eerst wassen?

Persoonlijk was ik eigenlijk alle nieuwe overhemden eerst uit. Vooral die van katoen. Behalve andere soorten nieuwe kleding hoor. Een uitzondering maak ik echter voor de overhemden. Want laten we even samen visualiseren.

 

Je hebt een zakelijke afspraak met iemand en diegene komt aanlopen in zijn kantoor outfit. Inclusief het nieuwe en ongewassen overhemd. Ik zou direct afgeleid zijn door al die vierkante vouwen die pontificaal de voorkant van de beste man bedekken.

 

De vorm van het kartonnetje dat tussen de kraag zat en afdrukken van al die knijpertjes die de boel netjes in het kartonnetje hielden. Ze zijn als een waar maanlandschap op die meneer zijn buik tentoongesteld.

 

WAKE UP CALL! It’s a no go! Na aankoop dus meteen even lekker wassen in Mien’s wasmachine. Wil je zeker weten dat de kleur behouden blijft? Zet hem dan de eerste keer ongeveer 15 minuten in koud water.

 

Alleen spoelen is echt voldoende. Daarna zo nat mogelijk uithangen aan een kledinghanger. Lichtelijk bij strijken met bijvoorbeeld een handstomer. Vergeet de kraag en manchetten niet. En klaar weer.

 

 


Doe je de knopen dicht of open?

Het is zoveel makkelijker om te wassen en te strijken met de knopen dicht. Was de overhemden wel altijd binnenstebuiten om snelle slijtage bij de naadjes te voorkomen. En ter bescherming van de knopen.

Na het drogen draai je het overhemd weer om en strijk je deze licht bij.
Wanneer je de kraag strijkt. Doe dat altijd aan de binnenkant. Waarom? Anders wordt de kraag rimpelig en geloof me, dat wil je niet.

 

 

overhemd met handstomer

 

 

Was je anders per soort stof van het overhemd of blouse?

> katoen
> zijde
> linnen
> viscose
> synthetisch

 

Voor al deze bovenstaande materialen geldt: lage temperatuur, kort programma, max. 600 toeren. Heb je een hardnekkige vlek in je overhemd? Dan mag je gerust wat heter wassen. Maar niet heter dan 60 graden en voor alles geldt: max. 600 toeren. Wanneer het toerental laag blijft hoeft je echt zo min mogelijk te strijken. Dat neemt gewoon heel veel werk uit handen.

 

Linnen is natuurlijk een apart verhaal. “Een kreuk is leuk!”
Maar een mooi linnen overhemd mag je gerust wat bijstrijken na het wassen.

 

Hiervoor vind ik een handstomer ideaal omdat het geen scherpe vouwen geeft zoals een strijkbout dat wel doet. Heb je geen handstomer?
Geen probleem. De meeste mensen hebben wel een stoom strijkijzer. Toch? Deze zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat het strijken vanzelf gaat. (haha keep on dreaming Diana)

 

Maar enfin. Je pakt het stoomstrijkijzer, vult het reservoir met wat gedestilleerd water, en laat deze goed opwarmen. Hang intussen het overhemd op een hanger en haal vervolgens de stoomstrijkbout over je overhemd heen.

 

Je denkt misschien: waarom gedestilleerd water? Heel makkelijk. Hiermee vermijd je namelijk kalkaanslag in het strijkijzer. Die kalkaanslag kan tijdens het stomen vrijkomen uit de stoomgaatjes. Met als gevolg dat je je witte overhemd weer opnieuw kunt wassen.
Gedestilleerd water is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt en kost echt bijna niets, maar scheelt je dus veel strijk ergernissen.
Wassen in de wasmachine, en welk programmma?
Tja, ik had het her en der al even benoemd. Het wassen gebeurt tegenwoordig gelukkig in een wasmachine en dat is dan ook echt mijn beste maatje. Ik kan echt gelukkig worden wanneer ik de was weer heerlijk heb weggewerkt en het huis gevuld is met heerlijke, frisse geuren.

 

Ik zorg ervoor dat ik mijn was heb gesorteerd op kleur. Vervolgens doe ik het liefst allemaal kleine wasjes op korte programma’s, lage temperaturen en weinig toeren. Uitgezonderd mijn handdoeken. Daarvoor is mijn regel, volstouwen die boel, waspoeder in het bakje, wasparfum in het andere (wasverzachter) bakje, lekker instellen op 60 graden (of hoger indien gewenst) en gaaaaan.

 

Maar overhemden zijn dus vrij delicaat. Daarom moet je ze, net als hubby, wat extra TLC geven. Dat verdienen ze. (of, laat ze het geloven en je krijgt alles gedaan haha)

 

 

Hoe zorg je dat ze niet krimpen?

 

Krimpen? Wat is dat? Ik moet je eerlijk bekennen dat het bijna nooit is overkomen.
Al moet ik wel zeggen dat bijvoorbeeld wol wel lastig is om goed te wassen.

 

Die laat ik dan ook alleen spoelen om het lekker op te frissen.
Maar overhemden is echt makkelijk. Easy piecy.

 

Wanneer je mijn adviezen opvolgt kan dit bijna niet misgaan.

 

Dus kleine wasjes, lage temperaturen, laag toerental en …..kort programma.
Vervolgens nat uithangen op een hangertje en voilá. Dat is alles.

 

Is het overhemd of blouse toch wat gekrompen? Geen nood!
Maak je overhemd weer nat door deze bijvoorbeeld opnieuw te laten spoelen. Strijk ze daarna nat uit.
Zodoende komt deze weer terug in de originele vorm en merk je van krimp nagenoeg niets meer.

 


Overhemden wassen zonder strijken

Tegenwoordig zijn er ook strijkvrije overhemden. Bijvoorbeeld van Profuomo. Dit merk heeft het ultieme, strijkvrije overhemd ontwikkeld. Wash it, hang it, wear it! Het ideale travel overhemd. 

 

Echt ideaal en gemaakt van heerlijk draagbaar materiaal.
Ook het merk Eton en Olymp hebben dit soort overhemden in verschillende kleuren en pasvormen. 

 

overhemd spijkerbroek

 

 

Katoenen overhemden wassen en strijken

Voor degene die niet tegen een strijk sessie opzien, en waarvan de man toch liever een good old katoenen overhemd draagt, is er uiteraard het heerlijke, luchtige katoenen overhemd. Dit heeft als nadeel dat het na het wassen en drogen wel iets bij gestreken moet worden. Maar nogmaals. Met de voorgaande tips is die strijk sessie in no time voorbij.

 

 

overhemd met de hand wassen

 


Met de hand wassen

Ik kan twee mogelijkheden bedenken waarbij je met de hand zou willen wassen.


1. De wasmachine is stuk en je hebt de volgende dag een belangrijke meeting waarbij je echt dat ene overhemd moet dragen.
2. Je bent op vakantie of zakenreis en verblijft in een hotel of appartement zonder was mogelijkheden.

 

Dan zit er dus niets anders op dan het overhemd op de hand te wassen. Doe dit niet een klein teiltje maar gebruik hiervoor altijd ruim sopwater. Bijvoorbeeld een ruime gootsteen of badkuip.

 

Gebruik hiervoor een klein beetje vloeibaar wasmiddel of anders een klein beetje shampoo.
Maak een beetje sopwater en laat het overhemd hier maximaal een half uurtje in weken. Spoel vervolgens je overhemd goed schoon en probeer deze heel voorzichtig uit te wringen.

 

Let op! Als je geen strijkbout in de buurt hebt, hang het overhemd dan op een hanger. Doe dat zo nat mogelijk. Hierdoor droogt het overhemd nagenoeg kreukloos op. Als die dan bijna opgedroogd is, leg deze dan op een handdoek en strijk deze zo glad mogelijk uit met je handen.

 

Nog een tip. Laat het overhemd in de vochtige badkamer hangen om zo de laatste kreukels eruit te ‘stomen’.

 


Of kan je beter stomen?

Tuurlijk is het mogelijk om te stomen, maar of het beter is?
Ik weet niet wat jullie vinden, maar persoonlijk vind ik gestoomde kleding niet zo fris ruiken.

 

Houd je van luxe? En heb je gewoonweg geen zin of tijd om overhemden te wassen en te strijken, breng ze dan bij een wasserette. Deze wassen, drogen en strijken je was heerlijk weg.

 

Er zijn intussen heel wat wasserettes die daarvoor onze wasparfums gebruiken. Dus check de dichtstbijzijnde bij jou in de buurt als je van deze service gebruik wilt maken.

 

 

overhemd heren

 

 

Hoe zorg je dat overhemden lekker blijven ruiken?

 

Tot slot nog misschien wel de belangrijkste vraag. Hoe zorg je dus dat overhemden lekker blijven ruiken?

 

De gouden tip is: draag altijd schone en frisse kleding.
Het klinkt raar, maar ruik ‘s avonds eerst even aan je kleding of deze nog geschikt is voor een tweede ronde. Wanneer je het uittrekt denk je misschien dat het nog best kan, maar druk je neus erin en je weet het zeker.

 

Bij twijfel altijd Mien de wasmachine raadplegen. Echt een kleine moeite en groot plezier. Vooral voor je omgeving.

 

Wil je graag dat je overhemd echt lang, heerlijk en fris blijft ruiken?
Gebruik dan naast je reguliere wasmiddel een klein scheutje wasparfum in het bakje van de wasverzachter.

Heerlijke geuren zijn uitermate geschikt voor overhemden:

 

>> Energia

 

Energia

 


>> “L”

 

wasparfum l

 

>> Agata


Wasparfum agata

 

 

Deze zijn niet alleen heerlijk fris, maar blijf je ook lang en goed ruiken zonder dat het overheersend is.

 

Veel wasplezier!

 

 

Bel Lavaggio!

 


Liefs,

 

Diana

 

Tips te ontvangen over het wassen van kleding? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief. 

 

Heb je vragen, opmerkingen of tips? Leuk! Laat het me weten in de reacties onder dit blog.

 

 

Reacties

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 1 september 2021

    Hallo Daphne,

    Dankjewel! Dit soort tips zijn uiteraard altijd welkom!

  • Door Daphne, 31 augustus 2021

    Goede tips, dankjewel! Zelf raad ik de strijkvrije overhemden van het merk Vercate aan als je ze liever niet wil strijken.

  • Door Diana Wever, 8 april 2021

    Ik ben een enorme pietlut met wassen tips zin altijd welkom.

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden