Beddengoed Wassen - Geef Geur aan de lakens met deze Tips
Beddengoed wassen, op 30, 60 of 90 graden?
Voor al het beddengoed geldt: wassen op 60 graden! Je dekbed zelf kun je op een kort programma doen met bijv. 1200-1400 toeren. Zodoende komt het er niet kletsnat uit en heeft het weinig nodig om lekker te drogen en weer voldoende veerkracht te krijgen.
Je dekbedhoes met bijbehorende kussenslopen was je met minder toeren! Deze was je op een kreukherstellend programma met max. 800 toeren. Klop deze even goed op wanneer je het uit de wasmachine haalt en hang deze zo strak en glad mogelijk op (minder strijkwerk oh yeah!)
Hoeslakens, ik heb bijna altijd wit of creme jerseykwaliteit, was ik gewoon ook lekker op 60 graden en kan wel wat extra toeren draaien! Deze ligt toch altijd glad op je bed en hoeft niet gestreken te worden. Uiteraard voeg je aan je was je eigen favoriete wasmiddel toe samen met wasparfum Dolce! Zo’n heerlijke, zachte, poederachtige geur! Of Diamante & Bamboo! Lekkere katoenachtige geur hmmmm!
Bekijk in deze video hoe Diana haar beddengoed wast en heerlijk laat ruiken
Hoe warm mag je beddengoed wassen? Welke temperatuur is te heet?
Mijn advies is: 60 graden! Deze temperatuur is doorgaans voldoende om bacteriën en allergenen te verwijderen, terwijl de stof nog steeds beschermd blijft. Heter wassen dan 60 graden is schadelijk voor je mooie beddengoed.
Zit er echt huisstofmijt en andere bacteriën in beddengoed?
Ja, beddengoed kan huisstofmijten en andere bacteriën bevatten. Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtige wezens die zich voeden met de huidschilfers van mensen en dieren. Ze gedijen in warme en vochtige omgevingen, en beddengoed is een ideale plek voor hun groei. Naast huisstofmijten kunnen er ook bacteriën, schimmels en andere micro-organismen in beddengoed voorkomen.
Hoe vaak moet je beddengoed wassen?
Mijn advies: een keer per week! Heb je een allergie waardoor je misschien niet teveel mag wassen? Dan wil ik wel aanraden om eens in de 4 - 6 weken te wassen. Huisstofmijten, ohhhhhh you don’t wanna know…... leggen namelijk eitjes die na zes weken uitkomen! Mijn advies is echter om toch wekelijks te wassen en dan met een NEUTRAL wasmiddel.
Klik voor de video over beddengoed wassen
Op welke stand stel je de wasmachine in voor beddengoed?
Je dekbed zelf kun je op een kort programma doen met bijv. 1200-1400 toeren. Zodoende komt het er niet kletsnat uit en heeft het weinig nodig om lekker te drogen en weer voldoende veerkracht te krijgen. Je dekbedhoes met bijbehorende kussenslopen was je met minder toeren! Deze was je op een kreukherstellend programma met max. 800 toeren. Klop deze even goed op wanneer je het uit de wasmachine haalt en hang deze zo strak en glad mogelijk op.
Moet je nieuw beddengoed eerst wassen?
Ja, het is zeker aan te raden om nieuw beddengoed voor het eerste gebruik te wassen. Nieuw beddengoed kan tijdens het productieproces stof, vuil, chemicaliën en andere stoffen oppikken. Bovendien kan het wassen helpen om eventuele resten van kleurstoffen of afwerkingen te verwijderen die irritatie of allergische reacties kunnen veroorzaken.
Kan je beddengoed wassen met azijn?
Ja, het beddengoed kun je goed wassen met azijn. Azijn staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van geuren en het verzachten van stoffen.
Zorg ervoor dat je witte azijn gebruikt om eventuele kleurafgifte te minimaliseren. Als je de geur van azijn onaangenaam vindt, wees gerust, de geur verdwijnt meestal tijdens het drogen.
Hoe moet je katoenen of linnen beddengoed wassen?
Beddengoed van katoen of linnen is goed te wassen, we hebben het voor je op een rijtje gezet:
Katoenen beddengoed:
- Scheid de kleuren: Was wit katoenen beddengoed gescheiden van gekleurd beddengoed om kleurafgifte te voorkomen.
- Controleer het waslabel: Bekijk het waslabel op het beddengoed voor specifieke instructies met betrekking tot temperatuur en andere aanbevelingen.
- Gebruik een mild wasmiddel: Kies een mild wasmiddel om de vezels niet te beschadigen. Vermijd het gebruik van wasverzachters, omdat deze de absorptie van katoen kunnen verminderen. Wastemperatuur: Katoen kan doorgaans op hogere temperaturen wordengewassen (rond de 60 graden Celsius). Dit helpt bij het verwijderen van
bacteriën en allergenen - Droog op lage temperatuur: Als je het beddengoed in de droger doet, gebruik dan een lage temperatuur om krimpen te voorkomen. Hangend drogen is natuurlijk de beste optie. Linnen beddengoed:
- Scheid de kleuren: Net als bij katoen, scheid wit linnen beddengoed van gekleurd linnen om kleurafgifte te voorkomen
- Controleer het waslabel: Raadpleeg het waslabel voor specifieke instructies, maar linnen kan meestal op lagere temperaturen worden gewassen (rond de 30-40 graden Celsius)
- Mild wasmiddel: Gebruik een mild wasmiddel om de natuurlijke vezels van linnen te behouden. Vermijd het gebruik van wasverzachters. Droog plat of hangend: Hang linnen beddengoed op of leg het plat om te drogen. Vermijd de droger, omdat linnen de neiging heeft om te krimpen.
Kan je beddengoed en handdoeken samen wassen?
Een hele grote tip van mij: Laadt je wasmachine NOOIT te vol! Bij een te volle trommel word je was niet schoon genoeg en komt het er vaak superkreukelig uit! Als je beddengoed gaat wassen zit je trommel vaak al vol genoeg.
Hoe moet je bloed uit beddengoed wassen?
Volg deze stappen om bloedvlekken uit beddengoed te verwijderen:
- Snel handelen: Probeer zo snel mogelijk na het ontstaan van de vlek actie te ondernemen. Verse bloedvlekken zijn gemakkelijker te verwijderen dan opgedroogde vlekken
- Koud water: Spoel de bloedvlek onmiddellijk af onder koud stromend water. Hierbij moet je warm water vermijden
- Voorweken: Week het beddengoed in koud water met een mild wasmiddel. Laat het enige tijd weken (15-30 minuten) om het wasmiddel de kans te geven om in te werken op de vlek.
- Wrijven: Wrijf voorzichtig over de vlek met een zachte borstel of een schone doek. Vermijd ruw wrijven, omdat dit de vezels van het beddengoed kan beschadigen
- Wassen: Was het beddengoed zoals je normaal zou doen. Controleer opnieuw het waslabel voor specifieke instructies
- Nakijken: Controleer na het wassen of de vlek volledig is verdwenen. Als er nog steeds een resterende vlek is, herhaal dan de bovenstaande stappen voordat je het beddengoed in de droger doet.
Let op: Gebruik geen warm water, omdat dit het eiwit in het bloed kan coaguleren en de vlek moeilijker te verwijderen kan maken. Vermijd ook het gebruik van bleekmiddel op bloedvlekken, omdat dit de vlek kan fixeren in plaats van verwijderen
Is het nodig om binnenstebuiten te wassen?
Ja! Altijd kleding binnenstebuiten wassen. Zo houd je kleding veel langer mooi en het vermindert ook de kans op pillen. Ook in de wasmachine schuurt je kleding met andere kleding tijdens het wassen.
Synthetisch dekbed wassen en luchten
Heb je een synthetisch dekbed? Deze kun je heel goed zelf wassen! En dat hoeft gerust niet elke week! Als je wekelijks je beddengoed verschoont, kun je het zo eens per 3 maanden een wasbeurtje geven. Goed luchten van je dekbed is alles! Dus haal je je dekbedhoes eraf, laat je je dekbed lekker luchten in de (frisse) buitenlucht, goed opkloppen en vervolgens een schoon overtrek eromheen en klaar!
Kan je wasverzachter gebruiken voor beddengoed?
Nee! Je mag het niet wassen met wasverzachter! Wasverzachter maakt je beddengoed namelijk waterafstotend. En omdat je vocht verliest door zweet is het beter als de lakens dit goed opnemen. Om diezelfde reden is ook goed om nieuw beddengoed de eerste keer te wassen. Nu is het zo, dat je het uitstekend kunt wassen met jawel: Wasparfum. Beddengoed wassen met wasparfum is helemaal veilig voor de stof. Dus toch een heerlijke, schone en frisse geur aan je beddengoed zonder het kleverige gevoel van wasverzachter! Hoe fijn is dat!
Hoe laat je beddengoed het best drogen? Kan het in de droogmachine?
Het fijnste is natuurlijk om het beddengoed lekker buiten te laten drogen. Maar we weten dat het in Nederland niet altijd mogelijk is. Gelukkig kan het meeste beddengoed in de droogmachine worden gedroogd, maar het is belangrijk om de instructies op het waslabel van het specifieke beddengoed te volgen. Hier zijn enkele algemene tips voor het drogen van beddengoed:
- Droog op lage tot gemiddelde temperatuur: Droog het beddengoed op een lage tot gemiddelde temperatuur om krimp te voorkomen en de stof te beschermen
- Niet te lang drogen: Vermijd overmatig lang drogen, omdat dit de stof kan beschadigen en de levensduur van het beddengoed kan verkorten. Haal het
beddengoed uit de droger zodra het droog is - Voorzichtig met dons en veren: Als je beddengoed met dons of veren hebt, volg dan de instructies op het waslabel nauwkeurig. Dons en veren kunnen gevoelig zijn voor hoge hitte, dus gebruik een lage droogstand en voeg drogerballen toe om klonten te voorkomen
- Schud het beddengoed uit: Schud het beddengoed uit voordat je het in de droger doet om eventuele klonten te voorkomen en ervoor te zorgen dat het gelijkmatig droogt. Ook drogerballen helpen goed om klonten te voorkomen.
Als het waslabel aangeeft dat het beddengoed niet geschikt is voor de droger, volg deze instructies dan strikt op om schade aan de stof te voorkomen. Over het
algemeen is de droger echter een handige en efficiënte manier om beddengoed te drogen, zolang je de juiste instellingen gebruikt.
Kan je beddengoed strijken?
Jazeker! Volg het label van het beddengoed, maar het meeste beddengoed kan gestreken worden.
Is wasparfum geschikt voor beddengoed? En hoeveel gebruik je dan?
Je beddengoed wassen met wasparfum is heerlijk! Het geeft een heerlijke geur aan je beddengoed en is helemaal veilig voor de stof. Mijn favorieten voor het beddengoed zijn de wasparfum Dolce (een heerlijke, zachte, poederachtige geur) of de Diamante & Bamboo! (Lekkere katoenachtige geur hmmmm!)
Wat is het toch ook leuk om af en toe even wat van deze tips te delen met jullie! Heb je zelf nog vragen waar je mee zit of wil je ergens advies over? Je mag me altijd mailen via [email protected]!
Bel Lavaggio!
Diana