Muffe geur uit kleding
Niets is zo frustrerend als pas gewassen kleding die nog steeds muf ruikt of was die stinkt na het wassen. Je hebt alles gedaan volgens het boekje – gewassen, gedroogd en opgevouwen – en toch lijkt je kleding een nacht in een vochtige kelder te hebben gelegen. Herkenbaar? Geen zorgen. In dit blog delen we 10 slimme en simpele tips om je was weer fris en lekker te laten ruiken. Want eerlijk is eerlijk: niets verslaat de geur van écht schone, frisse kleding.
1) Stinkende was? Gebruik witte azijn
Stinkt je was na het wassen? Niets om je zorgen over te maken. Dit kan iedereen overkomen. Gelukkig zijn de meeste nare geurtjes vrij makkelijk én snel uit je kleding te krijgen. Ruiken je kleren naar rook, sterke kruiden of misschien naar je huisdier? Probeer dan eens een kopje witte azijn toe te voegen in de trommel van je wasmachine. (Let wel op bij gekleurde was!). Azijn werkt neutraliserend en helpt om hardnekkige geurtjes te verdrijven. Extra tip: hang je kleding na het wassen lekker buiten te drogen. Frisse lucht doet wonderen.
1) Ontdek de oorzaak van muffe kleding en/of stinkende was
Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt ook voor stinkende was of muffe kleding. Om de geur bij de bron aan te pakken, is het belangrijk om te weten waar het misgaat. Muffe of onaangenaam ruikende kleding, ontstaat vaak door:
- Was die (vochtig) te lang in de wasmand blijft liggen.
- Kleding die na het wassen te lang in de wasmachine blijft zitten.
- Een verkeerde dosering van wasmiddel – te veel én te weinig kan problemen geven.
- Een wasmachine die zelf toe is aan een schoonmaakbeurt.
Herken je een van deze situaties? Geen stress. In dit blog lees je precies wat je kunt doen om die geurtjes aan te pakken en je was weer fris te laten ruiken.
3) Laat kleding niet te lang in de wasmand liggen
Er zit geen officiële ‘houdbaarheidsdatum’ op kleding in de wasmand, maar hoe langer het blijft liggen, hoe groter de kans op nare geurtjes. Schimmels en bacteriën voelen zich namelijk helemaal thuis in vochtige wasmanden – vooral in badkamers of andere vochtige ruimtes. Het vocht trekt in de kleding en dat maakt het een broedplek voor ongewenste geurtjes.
Dit geldt extra voor natte handdoeken of bezwete sportkleding. Die vormen een perfecte omgeving voor schimmelvorming. Tip: was regelmatig en bewaar kleding die je minder vaak wast apart, op een droge plek. Zo voorkom je dat ook die frisgewassen blouse straks muf ruikt.
4) Was bezwete kleding zo snel mogelijk
Zweetlucht in kleding? Snel handelen is de key. Bacteriën zijn namelijk de oorzaak van die indringende geur, en hoe langer je kleding in de wasmand blijft liggen, hoe hardnekkiger die geur wordt. Bovendien kan de zweetlucht zich verspreiden naar de rest van je was. Dus: niet uitstellen, maar meteen wassen. In het artikel zweetvlekken uit kleding lees je alles over het verwijderen van de hardnekkige gele vlekken.
Heeft je kleding al een nare geur te pakken? Geen paniek. Je kunt muffe kleding behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat bijvoorbeeld je kleding weken in sodawater – een uurtje is genoeg voor witte was. Voor bonte was moet je oppassen: soda kan de kleuren aantasten, dus laat die niet te lang weken.
Ook azijn doet wonderen tegen zweetlucht. Laat het kledingstuk minimaal een uur in azijn weken, draai daarna een wasje en voilà – fris als nieuw. Let wel op met fijne stoffen zoals wol en zijde, die kunnen niet tegen soda.
5) Haal op tijd je was uit de wasmachine
We kennen het allemaal: je bent vergeten om de was uit de wasmachine te halen. Geen ramp. Maar laat het geen gewoonte worden. Als vochtige kleding te lang in de trommel blijft liggen, ontstaat er een ideale omgeving voor schimmel. En die geur trekt zo je schone kleding in – zonde van je wasbeurt!
Bovendien kan er tussen het rubber van de wasmachine schimmel ophopen, wat op den duur ook je machine zelf gaat laten stinken. Voorkomen? Simpel: Haal je was er zo snel mogelijk uit en laat na het wassen de deur van de wasmachine openstaan, zodat alles goed kan luchten.
Onmisbaar voor het verwijderen van muffe geur uit kleding:
![]() | ![]() | ![]() |
4) Dosseer je wasmiddel
Meer zeep = schoner? Niets is minder waar. Bij wasmiddel draait alles om de balans. Te veel wasmiddel kan je kleding aantasten én zorgen dat zeepresten achterblijven, wat weer leidt tot nare geurtjes. Ook je wasmachine wordt er niet blij van: er kan ‘vetluis’ ontstaan – een vettige laag die begint te stinken.
Gebruik je te weinig wasmiddel? Dan worden je kleren simpelweg niet goed schoon en blijven zweet- en muffe geurtjes in de stof hangen.
Kortom: volg altijd het doseeradvies op de verpakking. Heb je een paar kledingstukken met vlekken? Gebruik dan een aparte vlekverwijderaar in plaats van extra wasmiddel. Zo blijft je was fris en je machine in topconditie.
5) Houd je wasmachine fris en schoon
Ook je wasmachine zelf heeft af en toe een opfrisbeurt nodig. Zeepresten, vuil en vocht zorgen samen voor een broeinest van schimmels en vetluis, wat uiteindelijk zorgt voor stinkende was – zélfs als je net gewassen hebt.
Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen door minimaal een keer per maand een heet wasprogramma op 90 graden te draaien. Wil je het helemaal goed doen? Geef de wasmachine een grondige schoonmaakbeurt. Dat zorgt niet alleen voor fris wasgoed, maar je verlengt ook de levensduur van de machine. Win-win! In het artikel wasmachine schoonmaken, vind je alle ins en outs.
6) Gebruik een voorwasprogramma
Vrijwel iedere wasmachine heeft er een: een voorwasprogramma. Dit is bedoeld om sterk vervuilde kleding voor te spoelen, zodat hardnekkige vlekken én muffe geuren losweken. En wat helemaal mooi meegenomen is: bij een voorwasprogramma worden ook de leidingen doorgespoeld, waardoor je wasmachine weer fris en fruitig is.
7) Kies de juiste temperatuur voor je was
Het kiezen van de juiste temperatuur is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van je kleding. Bovendien speelt de temperatuur een grote rol in het hygiënisch schoonmaken van handdoeken en vaatdoeken. Hier een kort overzicht van de standaardrichtlijnen voor stralend schone was:
- 30 graden: Was op 30 graden of kouder als je wasgoed niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor fijne kledingstukken, maar verwijdert niet de bacteriën.
- 40 graden: Was op 40 graden het wasgoed dat te vies is om koud te wassen, bijvoorbeeld kleding met vlekken of kleding die stinkt.
- Vanaf 60 graden: Vanaf 60 graden worden de belangrijkste bacteriën in je wasgoed gedood. Handdoeken, beddengoed of doekjes die je met schoonmaken gebruikt, zijn dus heel geschikt om op hoge temperatuur te wassen.
- 90 graden: perfect wanneer iemand in het gezin ziek is. Was het beddengoed of de handdoeken die diegene heeft gebruikt op 90 graden. Zo is alles weer bacterievrij.
Op hoge temperatuur wassen, is dus niet altijd de beste keuze voor je kledingstukken. Weeg per wasbeurt af, welk programma het meest geschikt is voor je wasbeurt.
8) Zorg voor een schone droger en goed geventileerde droogruimte
Stinkt je was na het drogen? Vaak is dat een gevolg van een van de eerdergenoemde oorzaken. Is dit niet het geval? Controleer dan of je droger een schoonmaakbeurt nodig heeft. Net als je wasmachine kan een droger snel vervuilen en geurtjes vasthouden.
Droog je kleding aan de waslijn? Zorg dan voor een goed wasrek, zodat de kleding voldoende ruimte heeft om te ademen. Ook is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd is, zodat er altijd frisse lucht circuleert. Zo voorkom je muffe geurtjes na het drogen.
9) Gebruik Wasparfum voor een heerlijke geur
Natuurlijk bewaren we de beste tip voor het laatst: voeg Wasparfum toe aan je wasgoed! Voeg een paar druppels toe tijdens je wasbeurt en je was komt met een heerlijke geur uit de wasmachine.
Een paar druppels is al voldoende om je volledige wastrommel te laten ruiken naar jouw favoriete geur. Hiervoor kun je natuurlijk een geur kiezen met ingrediënten die jou aanspreken of kies voor een proefpakket.
Wat is jouw favoriete wasparfum?
![]() | ![]() | ![]() |
Muffe geur in kleding na wassen
Blijft er na het wassen een muffe geur in je kleding zitten? Als vanzelfsprekend raden we aan om bovenstaande tips te doorlopen. Om ervoor te zorgen dat je kledingstuk weer heerlijk ruikt, kun je een kort programma draaien. Denk hierbij aan 40 graden met hooguit 600 toeren. Wil het item alleen spoelen voor de muffe geur? Voeg dan een klein beetje wasparfum toe, zodat het weer heerlijk ruikt.
Helpt zelfs dit niet? Dan is het toch echt tijd om de wasmachine te reinigen.
Muffe geur uit kledingkast verwijderen
Hangt er niet alleen een muffe geur aan je kleding, maar ook in je kledingkast? Tijd om de kast uit te ruimen en met een fris sopdoekje erdoorheen te gaan. Zorg ervoor dat je niet alleen de legplanken schoonmaakt, maar vergeet ook de binnenkant van de deuren en scharnieren niet. Je wilt niet weten hoeveel stof (en huismijt!) zich daar verzamelt. En terwijl je toch bezig bent, haal meteen een doekje over de buitenkant van de kast. Weg met de vieze vingerafdrukken.
Reacties
Door Natalie, 7 oktober 2025
Ik zweer bij lavendelzakjes in mijn kledingkast en -kist. Die schijnen ook goed te helpen tegen motten. Mijn delicate wollen truien worden lekker fris door ze bij mistig weer buiten te hangen. Van wasverzachter ben ik geen fan,...
Ik zweer bij lavendelzakjes in mijn kledingkast en -kist. Die schijnen ook goed te helpen tegen motten. Mijn delicate wollen truien worden lekker fris door ze bij mistig weer buiten te hangen. Van wasverzachter ben ik geen fan, maar je tip over wasparfum neem ik graag mee.
Door W Akkerman, 19 maart 2025
Je brengt het weer fantastisch. En door jou kleurrijke schrijfstijl krijg je gewoon zin om die kasten leeg te gooien. Ga zo door. Grtzzz...
Door Gosia, 18 maart 2025
Wat leuk om mijn naam te kunnen lezen in je blog. Super handige tips trouwens, helemasl mee eens.