Wasmachine schoonmaken
Kan jouw wasmachine wel een schoonmaakbeurt gebruiken, maar heb je geen idee hoe een wasmachine schoonmaken werkt? Wasparfum to the rescue. Na verloop van tijd hopen zeepresten en vuil zich op in de verborgen hoekjes van je wasmachine, wat leidt tot nare geurtjes. Maar ook tot vlekken en minder goed gereinigde kleding. Door je wasmachine regelmatig schoon te maken, voorkom je deze problemen en zorg je ervoor dat je kleding altijd fris en vlekkeloos uit de trommel komt. En niet geheel onbelangrijk. Je verlengt er ook de levensduur van je wasmachine mee. Lees snel verder voor de beste tips om je wasmachine grondig te reinigen en perfect te onderhouden.
Bekijk ook onze video over wasmachine reinigenVind je het prettiger om een beeld te hebben bij het reinigen van de wasmachine? Ook daar hebben we aan gedacht. In deze video maakt Diana de wasmachine schoon vertelt ze je de do’s and don’ts. |
Waarom is het reinigen van de wasmachine zo belangrijk?
Wanneer je naar je wasmachine kijkt, lijkt hij op het eerste gezicht waarschijnlijk hartstikke schoon. Maar schijn bedriegt. Zonder regelmatig onderhoud hopen wasmiddelresten, vetluis en kalkaanslag zich op in onzichtbare hoekjes van je machine. Als je dit vuil laat zitten, kan dit leiden tot vervelende vlekken, nare geurtjes en zelfs tot schade aan je kleding en machine zelf. Reden genoeg om de wasmachine regelmatig te reinigen en ontkalken.
Hoe vaak moet je een wasmachine reinigen?Hoe vaak je een wasmachine moet reinigen, hangt af van hoe intensief je de machine gebruikt en de omstandigheden zoals de waterhardheid in jouw regio. Aanbevolen wordt om in ieder geval een keer per maand een heet wasprogramma op 90 of 95 graden te draaien. Gebruik hiervoor eens de wasmachinereiniger Strong van Le Essenze di Elda. |
Wasmachine schoonmaken
Door een keer per maand je wasmachine te reinigen, voorkom je niet alleen nare geurtjes en vervelende vlekken op je kleding maar gaat ook je wasmachine veel langer mee. Om ervoor te zorgen dat je wasmachine spik en span is, hebben we een vijfstappenplan.
Stap 1: Draai een kookwas op 90 of 95 graden
Om bacteriën te doden, is het belangrijk om een keer in de maand een zogenoemde kookwas te draaien. Dit doe je altijd in een lege trommel op 90 of 95 graden Om vetluis en bacteriën te verwijderen kun je een kopje schoonmaakzijn, soda en een vaatwastablet toevoegen. We lichten alle drie de opties kort voor je uit.
Wasmachine schoonmaken met azijn
Om de wasmachine te reinigen kun je gebruik maken van natuurazijn. Echter, wordt door sommige fabrikanten afgeraden, omdat het de rubbers kan aantasten. Wil je het toch proberen? Giet dan een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en trommel en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lost niet alleen vet en vuil op, maar ook kalk. Let goed op dat je de juiste variant hebt, want schoonmaakazijn tast het rubber van de wasmachine aan.
Wasmachine reinigen met soda
Je kunt de wasmachine ook reinigen met soda. Doe hiervoor een half kopje soda in het wasmachinevakje en de lege trommel en draai een wasprogramma op 90 of 95 graden. De soda absorbeert het vuil, waardoor de machine na het wasprogramma weer blinkend schoon is.
Wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet
Heb je last van vieze luchtjes in de wasmachine? Dan is de kans groot dat er vetluis in de machine zit. Dit bestrijd je het beste door de wasmachine schoon te maken met twee vaatwastabletten. De tabletten hebben hetzelfde effect als soda en azijn, maar zijn krachtiger. Hierdoor ruikt je trommel weer fris.
Stap 2: maak het filter schoon
Het is een onderdeel dat vaak wordt vergeten: het filter. Bij de meeste wasmachines vind je deze onder in de machine achter het klepje aan de voorkant. Door het klepje te openen, kun je het filter eruit halen en schoonmaken. Doe dit ongeveer een keer per maand met een sopje van warm water en allesreiniger. Let op: laat het achtergebleven water in de wasmachine eerst weglopen in een emmer. Dit kan met behulp van het slangetje dat zich ook achter het klepje bevindt.
Stap 3: het rubber reinigen
Een ander veel vergeten element is de rubberen deurmanchet. Oftewel: het ronde rubberen onderdeel in de deuropening van de wasmachine. In dit rubber blijft veel vuil hangen. Om het ergste vuil te verwijderen, kun je eerst keukenpapier langs het rubber halen. Maak daarna een sopje van heet water en afwasmiddel en neem de rand hiermee af. Heeft zich hardnekkig vuil in de rand opgestapeld? Gebruik dan een borstel of een oude tandenborstel. Vergeet niet om het rubber na het schoonmaken droog te maken met een schone doek. Zo voorkom je schimmelvorming.
Stap 4: zeepbakje schoonmaken
Het zeepbakje van de wasmachine kan zich ophopen met vuil en zeepresten, wat de was efficiëntie kan verminderen. Bij de meeste wasmachines kun je het bakje eruit halen met behulp van een ontgrendelknop of -mechanisme zodat je deze goed schoon kunt maken. Spoel het bakje grondig af onder warm stromend water en gebruik een oude tandenborstel of spons om hardnekkige zeepresten en eventuele schimmel te verwijderen. Zorg ervoor dat het bakje goed droog is voordat je het terugplaatst. Zo voorkom je schimmelvorming. Controleer voordat je het bakje terugplaatst ook de ruimte waar je deze terugplaatst. Ook hier kun je namelijk zeepresten aantreffen.
Stap 5: ontkalken
Woon je in een gebied met hard water? Vergeet dan niet om iederedrie maanden de wasmachine te ontkalken. Dit kun je doen met ontkalkingsmiddel of azijn.
4 tips voor een blijvend schone wasmachine
Nu je wasmachine blinkend schoon is, wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk houden. Met onze handige tips en tricks geniet je extra lang van een schone wasmachine.
Tip 1) Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel
Neem je regelmatig nét wat extra wasmiddel, omdat de was daar zo lekker schoon van wordt of net wat lekkerder ruikt? Hoe verleidelijk het ook is: doe het niet. Te veel wasmiddel kan zorgen voor vetluis. Het wasmiddel vermengt zich met bacteriën, huidvetten en huidschilfers, waardoor het samenklontert en blijft plakken. Houd het doseeradvies op de verpakking aan. En voor een lekkere geur aan je was, gebruik je natuurlijk je favoriete geur wasparfum.
Tip 2) Laat de wasmachine na gebruik ventileren
Door het achterblijven van vocht en wasmiddelresten, kunnen er na een wasbeurt geurtjes in je wasmachine ontstaan. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de deur van de wasmachine na iedere wasbeurt open te zetten. Dit helpt de trommel goed te drogen en vermindert de kans op muffe geuren. Zet ook het wasmiddelbakje open, zodat het kan luchten en drogen.
Tip 3) Voorkom losse voorwerpen in de machine
We kennen het waarschijnlijk allemaal: in een broekzak zit toch nog een papiertje, de jaszak van je zoon zit vol met stenen of er zitten andere voorwerpen in zakken of kledingstukken. Voorkom dat deze losse voorwerpen in de wastrommel terechtkomen. Ze kunnen de rubberen onderdelen en de binnenkant van de trommel beschadigen of in de pomp terechtkomen.
Tip 4) Was niet alleen op lage temperaturen
De wasmiddelen van nu maken ook schoon op lage temperaturen. Hartstikke fijn, want dat is beter voor het milieu. Alleen is je wasmachine er iets minder blij mee. Door de lage temperaturen lost het wasmiddel soms niet helemaal op, waardoor er sneller restjes wasmiddel in je wasmachine achterblijven en vetluis kan ontstaan. Was daarom minimaal een keer maand een wasje op 60 graden. Let op: gebruik hiervoor niet het 60 graden ecoprogramma of het 40-60 programma. Deze programma’s wassen niet lang genoeg op hoge temperatuur, waardoor ze niet alle bacteriën kunnen doden.
Shop de artikelen uit dit artikel
Kan jouw wasmachine wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Met onze allesreiniger zit je altijd goed. En vergeet niet om ook de wasparfum aan je winkelmandje toe te voegen, zodat je verzekerd bent van een heerlijk ruikende was.