€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 18 augustus 2023

Rugzak wassen – met deze 5 tips is je tas weer schoon!

Kun je een rugzak wassen?

Het lijkt de snelste en makkelijkste oplossing, maar helaas zijn niet alle schooltassen en rugzakken geschikt voor de wasmachine. De enige manier om te weten te komen of de tas een machinebeurt overleeft, is door de was-instructies te bekijken. Heeft de rugzak een speciale coating of ijzeren details? Dan kan deze meestal niet in de wasmachine.

In de meeste gevallen is het was-etiket aan de binnenkant van de rugzak te vinden. Als dit label ontbreekt, kijk dan of de rugzak één van onderstaande onderdelen heeft:

  • Niet-uitneembare frames
  • Beschermende coating
  • Siersteentjes
  • IJzeren details
  • Stickers of patches
  • (Niet afneembare) leren afwerking en leren details

Deze onderdelen kunnen beschadigen in de wasmachine. Kijk daarnaast ook naar het materiaal van de tas, zo kunnen nylon tassen vaak wel in de wasmachine worden gereinigd en moet een leren tas absoluut met de hand worden schoongemaakt. Je wilt natuurlijk niet dat je tas beschadigd!

 

Hoe kun je een rugzak met de hand schoonmaken?

Kan je tas niet in de wasmachine? Dan moet je met de hand aan de slag. Hieronder een stappenplan hoe je te werk kunt gaan:

  • Leeg je tas en klop zand of kruimels uit de tas. Haal eventueel de handstofzuiger nog even door de tas om al het vuil te verwijderen.
  • Vul een teil met lauwwarm water en voeg wat milde zeep toe, bleekvrij schoonmaakmiddel of vlekverwijderaar. Laat het middel een kwartiertje inwerken en schrob de vlek er voorzichtig uit. Wrijf de tas dan schoon met een vochtige doek uit het water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, die kunnen het materiaal van je tas beschadigen.
  • Gaan de vlekken niet weg? Dan kun je ook een zachte tandenborstel gebruiken om de vlekken mee weg te boenen.
  • Veeg met een zachte spons in schoon water over de vlekken om de zeep uit te spoelen.
  • Laat de tas aan de lucht drogen.

 

Hoe was je een rugzak in de wasmachine?

Mag de tas volgens het label wél de machine in, maar heeft de schooltas ritsen, andere sluitingen of speciale details? Doe de tas dan in een dichtgeknoopte waszak of kussensloop, zodat er niets kapot gaat en de bandjes niet vast komen te zitten in de trommel. Kies daarnaast een wasprogramma op lage temperatuur.

 

Rugzak wassen

 

Hoe was je een nylon tas?

Nylon is een van de meestgebruikte materialen voor rugzakken. Dit materiaal is in de meeste gevallen geschikt voor de wasmachine. Heb je een rugzak van nylon, bekijk dan wel eerst de wasvoorschriften op het label. Meestal zijn dit soort rugzakken machinewasbaar, maar soms hebben ze leren details of andere materialen die in een wasmachine beschadigd kunnen raken. Volg deze stappen om je rugzak klaar te maken voor de wasmachine:

  • Doe alle ritsen open.
  • Keer je rugzak binnenstebuiten en gebruik een stofzuiger om stof en vuil te verwijderen.
  • Doe je rugzak in een waszak of kussensloop en stop hem dan pas in de wasmachine. Voor de zakken en andere onderdelen kun je een aparte waszak gebruiken.
  • Gebruik een programma voor fijne was met een kleine hoeveelheid wasmiddel zonder bleek. Was altijd op lage temperatuur.
  • Hang de rugzak daarna te drogen of gebruik een mild droogprogramma op een koude stand.

 

Hoe was je een leren tas?

Om een leren rugzak schoon te houden, geldt de regel: voorkomen is beter dan genezen. Je hebt tegenwoordig hele fijne middeltjes om je mooie leren tas te beschermen tegen weersomstandigheden en vlekken. Gebruik een waterdichte coating voor de buitenkant van de tas, zodat deze beschermd is tegen water en andere schadelijke invloeden.

Mocht je leren tas toch vies worden, volg dan deze stappen om hem schoon te maken:

  • Maak de rugzak eerst leeg en zorg dat je vuil en stof met de hand of met de stofzuiger verwijdert.
  • Verwijder vlekken met een zachte tandenborstel. Gebruik het liefst geen schoonmaakmiddel, want ook dat kan het leer al beschadigen. Eventueel kun je wat lauwwarm water gebruiken om met een schone handdoek wat op het leer te deppen.
  • Vlekken op oliebasis behandel je eerst met ontvettingsmiddel of droge maïzena en daarna met wat lichte zeep.
  • Wanneer de tas schoon en droog is, kun je de buitenkant van de tas eventueel reinigen met een speciale leerreiniger.
  • Is het leer van de tas beschadigd? Dan is reinigen zoals hierboven altijd de eerste stap. Vervolgens kun je beschadigd leer herstellen met leerverf. Zo breng je een nieuwe toplaag aan op je tas om versleten, verkleurd, gebarsten of gekrast leer herstellen.

 

Hoe was je een polyester tas?

Een rugzak van polyester kun je op meerdere manieren schoonmaken. Kijk zoals altijd eerst op het label voor specifieke wasvoorschriften. Er zijn polyester rugzakken die je in de wasmachine kunt wassen, andere moet je met de hand schoonmaken. Als je de rugzak alleen met de hand mag wassen, volg je de handwasinstructies hierboven om de vlekken te behandelen.

 

Tips om je rugzak lekker fris te laten ruiken

Een tas die een beetje muf ruikt? Een rugtas die een flinke opfrisbeurt kan gebruiken? Textielspray biedt uitkomst! Binnen een handomdraai geef je jouw tas weer een frisse geur. Onze sprays zijn geschikt voor alle textiel materialen, met uitzondering van leer. Twijfel je? Probeer dan eerst een klein spraytje in de hoek of op de achterkant. Zorg altijd voor minimaal 30 centimeter afstand tussen het product en de spray. Zo voorkom je vlekken en geef je je tas een instant geurboost zoals nooit tevoren!

Probeer de Textielverfrisser Diamante Ylang-Ylang eens! Spray je rugtas in met deze textielverfrisser en je tas ruikt weer fantastisch! 

Textielspray om je rugzak te wassen of op te frissen