€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana , 18 augustus 2023

Schoenen wassen – Hoe doe je dat?

Je wilt geen nieuwe schoenen kopen, maar deze kunnen eigenlijk ook niet meer. Aan de slag met een sopje en een doekje lijkt je ook wel erg veel gedoe, daarom besluit je om je schoenen in de wasmachine te gooien. Maar, kan dat eigenlijk wel?

 

Kan je schoenen of gympen wassen in de wasmachine?

Sommige schoenen kun je wassen in de wasmachine en andere ook absoluut niet. Je moet alleen wel weten wanneer dat kan, en hoe je dit het beste kan doen. We zetten de eerste stappen alvast voor je op een rij:

  • Check het waslabel van de schoenen of deze in de wasmachine kunnen.
  • Haal de veters en binnenzolen uit de schoenen en verwijder vuil of zand met een zachte borstel.
  • Doe de schoenen in een waszak of een kussensloop.
  • Je kunt de schoenen het beste wassen op 20 of maximaal 30 graden en zonder centrifugeren! Gebruik bijvoorbeeld een fijnwasprogramma zoals voor zijde of lingerie.
  • Was je schoenen met enkele (donkere) handdoeken mee, hiermee voorkom je dat de schoenen constant in contact zijn met de wasmachine en zo beschadigen. Gebruik uiteraard geen donkere handdoeken bij witte sneakers!
  • Doe een beetje vloeibaar wasmiddel bij de was. Gebruik geen wasverzachter of waspoeder.
  • Was de veters apart op 60 graden.
  • Droog de schoenen op kamertemperatuur of op een schoenen-droger.

Gebruik absoluut geen wasverzachter of waspoeder, maar kies voor een vloeibaar wasmiddel. Het vloeibare wasmiddel van Wasparfum is geschikt voor witte, en gekleurde was met geïntegreerde vlekverwijderaar! Handig voor die hardnekkige vlekken in je favoriete sneakers dus. Doe een beetje vloeibare wasmiddel rechtstreeks in de trommel (alleen wanneer je het programma meteen start, anders liever in het wasmiddelvakje van je wasmachine) en je schoenen zijn weer stralend schoon!

 

Vloeibaar wasmiddel

 

Op hoeveel graden kan je schoenen wassen?

Je kunt de schoenen het beste wassen op 20 of maximaal 30 graden en zonder centrifugeren! Gebruik bijvoorbeeld een fijnwasprogramma zoals voor zijde of lingerie.

 

Welk programma van de wasmachine gebruik je om schoenen te wassen?

Je kunt je sneakers het beste op een fijn wasprogramma op 30 graden laten draaien met een beetje wasmiddel. Houd een laag toerenaantal aan voor het centrifugeren.

 

Hoe moet je schoenen met de hand schoonmaken?

Je schoenen met de hand wassen is veiliger. Zo ben je er van verzekerd dat ze niet beschadigen. Mits je zelf voorzichtig te werk gaat natuurlijk. Leren en suède schoenen kunnen sowieso alleen maar met de hand worden gewassen (hierover later meer). Ook canvas schoenen en Vans raden we aan om  met de hand te wassen.

Je kunt de schoenen op verschillende manieren met de hand wassen, wij zetten een paar methodes op een rij:

 

Sneakers wassen met soda

Je hebt het vast en zeker in de kast staan: soda. Met dit oeroude schoonmaakmiddel kan je zo’n beetje alles schoonmaken. En ja, dus ook je schoenen! Los een schepje soda op in een halve liter warm water en maak je schoenen schoon met een zachte borstel die je in dit sopje doopt. Maak de schoenen vervolgens schoon met een vochtige doek en laat aan de lucht drogen.

Soda heeft als extra pluspunt dat het de witte kleur weer tevoorschijn laat komen. Witte stoffen schoenen kun je dus het best met soda schoonmaken. Doe je de schoenen in de wasmachine? Dan kun je een schepje soda in het wasmiddelenbakje gooien. Soda is niet bijtend en kun je dus gebruiken voor verschillende soorten schoenen.

 

Sneakers wassen met groene zeep

Groene zeep is ook zo’n ouderwets schoonmaakmiddel dat we voor veel dingen kunnen gebruiken. Smeer wat pure groene zeep op hardnekkige vlekken en laat dit even laten intrekken. Maak het dan schoon met een zachte borstel. Neem de schoenen altijd na afloop nog even af met een schone, vochtige doek om de zeepresten te verwijderen.

Gebruik geen harde borstels om krassen te voorkomen. Vooral leren schoenen zijn erg kwetsbaar voor krassen. Zitten er vetvlekken in je leren schoenen? Los een lepel groene zeep op in een halve liter warm water en wrijf met een doek de schoenen schoon.

Neem de schoenen altijd na afloop nog even af met een schone, vochtige doek om de zeepresten te verwijderen. Ook groene zeep is niet bijtend en kan dus voor alle materialen worden gebruikt.

 

Wat zijn de gevaren van je schoenen wassen in de wasmachine?

Zoals je hierboven al kon lezen, zijn niet alle schoenen geschikt voor de wasmachine. Check hiervoor het label van de schoenen. Sommige gympen kun je prima wassen, maar leren instappers, suede schoenen of kwetsbare sandalen zeker niet! De verleiding is misschien groot om ze alsnog in de machine te gooien, maar doe het niet als erop vermeld staat dat het niet kan.

Sommige materialen zijn namelijk niet geschikt om nat te worden. Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Klinkt misschien logisch. Maar er zijn ook gympen en sneakers die niet in de wasmachine kunnen. De kans is namelijk groot dat de lijm van de schoenen loslaat tijdens het wassen. Zo kan de schoenzool loskomen van je schoen.

Ook kunnen je schoenen door het draaien en centrifugeren kromtrekken of zelfs krimpen. Daarnaast kan de kleur van je schoenen vervagen of uitlopen. De kans dat je schoen slechter uit de wasmachine komt dan dat ‘ie erin ging is dus heel erg groot. Vergeet daarnaast niet dat het ook nog eens heel slecht voor je wasmachine is om je schoenen erin te wassen. Een wasmachine is niet bestand tegen alle harde materialen van schoenen. Met een beetje pech zijn zowel je schoenen als de wasmachine kapot na een wasbeurt in de trommel.

Check dus goed het label van de schoenen en kies anders voor een handwasje.

 

Hoe maak je de witte zolen schoon?

Heb je sneakers met (niet meer zulke) witte zolen? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om die zolen zo lang mogelijk stralend wit te houden. Helaas zien de weersomstandigheden er niet altijd zo rooskleurig uit, waardoor het vermijden van regenplassen en aarde bijna onmogelijk is. Goed nieuws: ook je zolen krijg je weer schoon. Wij vertellen je hoe.

Het enige wat je nodig hebt, is een oude tandenborstel en een geschikt schoonmaakmiddel. Dit kan groene zeep of soda zijn, maar ook (witte) tandpasta werkt goed om de zolen van je sneakers schoon te maken! Doe een likje tandpasta op de tandenborstel, maak de zool nat en borstel met draaiende bewegingen de zool schoon. Verwijder na afloop de tandpastaresten met wat water en wrijf de zolen daarna goed droog. Kijk ze weer shinen!

 

Hoe maak je leren schoenen schoon?

Leren schoenen zijn niet geschikt voor de wasmachine. Als leer met veel water in aanraking komt, kan het gaan scheuren. Ook kan de kleur veranderen. Je kunt leren schoenen daarom beter met een doekje schoonmaken. Ook suède schoenen kun je niet in de wasmachine doen, suède is namelijk enorm kwetsbaar. Maak suède schoenen schoon met een zacht borsteltje.

 

Nike of Adidas schoenen, moet je die anders wassen?

Sporty of gymschoenen kun je vaak prima in de wasmachine doen. Deze zijn vaak van stof gemaakt en kunnen dus perfect tegen een wasje. Je witte Adidas-schoenen of Nike-sneakers die niet uit leer bestaan, hoef je dus niet altijd met de hand schoon te maken, maar kunnen prima in de wasmachine.

 

Last van vlekken na het wassen van de schoenen?

Oma’s wondermiddel! Witte natuurazijn heeft bijna iedereen wel in huis staan en deze vloeistof haalt prima vlekken uit jouw sneakers. Giet wat witte azijn op een schone doek en wrijf voorzichtig de vlek er uit. Het resultaat mag er zijn!

 

Schoenen laten drogen?

Of je je schoenen nu in de wasmachine wast of met de hand, na afloop van de wasbeurt moet je ze goed laten drogen. Wanneer je dit niet doet, wordt het materiaal poreus en gaan ze stinken. Bovendien gaat de pasvorm er dan uit. Voor alle schoenen geldt dat je ze niet in de droger mag doen. Een droger is veel te warm voor de materialen waar een schoen uit bestaat.

Je zult ze dus aan de (buiten)lucht moeten drogen. Zet ze ook niet bij een verwarming, ook dit heeft invloed op het materiaal. Doe wat proppen papier in de vochtige schoenen en plaats ze in een droge, goed geventileerde ruimte waar geen direct zonlicht is. De proppen papier zorgen ervoor dat de vorm behouden blijft.

Afhankelijk van hoe nat de schoenen zijn, duurt het zo’n twee dagen voordat ze droog zijn. Wij wensen je heel veel succes met het schoenen wassen! Nu nog een mooie schoenenkast of-rek om ze in op te bergen!

 

Hoe laat je schoenen weer lekker fris ruiken?

Blijven er vieze geurtjes achter in de schoenen, ook na het wassen? Probeer dan één van onderstaande huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om ze weer fris te laten ruiken:

  • Luchten: De simpelste (en misschien meest voor de hand liggende manier) is om je schoenen in de zon te laten luchten. Zonlicht doodt bacteriën en schimmels. Zorg er wel voor dat ze niet nat regenen.

  • Baking soda: Een ander handig hulpmiddel tegen stinkende schoenen is baking soda. Baking soda heeft het vermogen om vieze geurtjes te absorberen. Strooi een klein laagje baking soda in de schoen. Laat een nachtje intrekken en zuig het de volgende dag met de stofzuiger eruit.

 

  • Azijn: Ook met azijn kun je zweetlucht verwijderen. Meng een paar eetlepels azijn in een kopje water met wat druppels afwasmiddel. Doop hier twee doekjes in en wring ze uit. Doe deze in de schoenen en laat het een nacht zitten. De volgende dag kunt u ze eruit halen. Laat de schoenen nog even luchten.

 

  • Koffiepads: Heb je een Senseo? Leg dan een koffiepad in elke schoen. Laat de schoenen zo een nachtje staan en haal ze er de volgende ochtend weer uit.

 

  • Kattenbakvulling: Heb je een kat, dan heb je kattenbakvulling in huis. Kattenbakvulling absorbeert stank. Hierdoor is het uitermate geschikt om zweetlucht uit schoenen te halen. Strooi het in de schoenen en zuig het de volgende dag met de stofzuiger uit. Maar je kunt het ook in een oude panty doen.

 

  • Vriezer: Een veel beproefde tip is om de schoenen in de vriezer te doen. De kou doodt namelijk bacteriën. Doe de schoenen in een plastic zak en laat ze een nacht in de vriezer.

 

Heb je bovenstaande tips geprobeerd? En werkt het toch niet helemaal? Probeer dan de textielspray van Wasparfum? Een paar spraytjes in de schoen en ze ruiken weer heerlijk!

 

Probeer textielspray en je schoenen ruiken weer als nieuw!

Heb je bovenstaande tips geprobeerd? En werkt het toch niet helemaal? Probeer dan de textielspray van Wasparfum? Een paar spraytjes in de schoen en ze ruiken weer heerlijk!