€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 21 april 2020

Waar koop ik Marseille zeep of Savon de Marseille?

 

De Marseille zeep, die grote witte blokken zeep, ken je misschien van vroeger. De zeep uit oma’s kast met de geur van vroeger. Misschien ouderwets maar toch zo heerlijk authentiek!

In deze blog een aantal leuke weetjes over de Marseille geur. En………..een aantal geheime trucjesdie je met Marseille zeep kunt doen waar je zeker nog niet van wist!


Allereerst zijn er heel veel varianten:

>> denk aan het “gewone” blok zeep (bijv. te koop via www.hetfransewarenhuis.nl)
>> de vloeibare variant
>> als wasmiddel, om zelf te maken of kant en klaar te koop bij Lidl
>> en tatatataaaaaaaaaaa: als wasparfum bij de was!

 

 

 

Wat je moet weten bij het kopen van Marseille zeep

Waar je vooral op moet letten of je de echte ‘Savon de Marseille’ zeep koopt. Zonder toevoegingen.

 


Dus vertellen we je graag hoe je dat kan herkennen.

 

Blijf vooral lezen!

 

 

Vloeibare Marseille zeep  wasparfum marseilleBlok Marseille Zeep

 

 

 

 

Wat is Marseille zeep?

Marsiglia, oftwel Marseille is bekend van de authentieke zeep afkomstig uit jawel: het franse Marseille! Deze romige, boterzachte zeep doet je denken aan de geur van vroeger! Super geschikt voor bijv. het wassen van: handdoeken, plaids, gordijnen en beddengoed!
Ik krijg vaak de vraag waar babykleertjes nu het beste mee gewassen kunnen worden.
Hiervoor is een blok Marseille zeep uitermate geschikt want deze is zacht voor de huid omdat het alleen plantaardige oliën bevat. Puur, fris en schoon wassen zoals het wassen met geur bedoeld was!

 

 

Is Castille zeep hetzelfde als Marseille zeep?

Naast Marseille zeep, heb je ook Castille zeep die ook gemaakt is van olijfolie. De Originele Savon de Marseille is bedacht door de zeepmaker Marius Fabre in 1370! (whaaattt! Zo oud is zeep dus al!)
Deze zeep werd in de 17e eeuw erg populair en dus nagemaakt. Lodewijk XIV stelde daarom in 1688 in de wet vast dat er alleen olijfolie mocht worden gebruikt bij het maken van Savon de Marseille. Later is deze wet gewijzigd, zodat er ook andere natuurlijke oliën mogen worden gebruikt en het dus niet alleen Marseille zeep is als het 100% olijfolie bevat. (olijfolie….Italië ….zeep Frankrijk….daar zit dus de combi haha)
De Castille zeep komt uit het spaanse Castilla. Zowel Castille als Marseille zijn natuurlijke zepen op basis van olijfolie. In Castille zeep worden vaak andere toevoegingen gebruikt zoals kokosolie.

 

 

Museum Savon de Marseille

 

 

Waar koop ik Marseille zeep

Marseille zeep kun je tegenwoordig overal kopen, maar…..is de goedkope Marseille zeep die bijv. bij Action ligt of die te koop is bij Colruyt of de Carolin vloerreiniger met marseille zeep dan wel echt?? Of kan ik beter marseille allesreiniger of marseille schoonmaakmiddel gebruiken? En is marseille zeep van bijv. Kruidvat, de Tuinen of Etos wel de pure zeep uit Marseille??
Ik leg het je uit, en het is heel eenvoudig.
Kijk goed naar de echte marseille zeep ingrediënten van hierboven. Heeft de zeep die je in handen hebt andere toevoegingen? Dan is het geen authentieke variant, zoals oma deze zou gebruiken. Ook lekker hoor, daar niet van, maar niet authentiek mocht je dat wel graag wensen. En gebruik altijd Marseille zeep zonder palmolie, want ook deze is niet authentiek.

 

 

Hoe maak je Marseille zeep

Het stoere, niet perfect vierkante, blok traditionele franse zeep is 100% natuurlijk en op basis van 72% olie. De zeep wordt dus gemaakt van voornamelijk olijfolie, soda en zout! Volgens traditionele bereidingswijze wordt dit verhit en maar liefst 10 dagen gekookt. (ik ben benieuwd hoe ze dit vroeger deden) Daarna wordt het in de zeepmal gegoten en moet dit 2 dagen uitharden. Hoe langer je de zeep laat liggen, hoe beter. De zeep wordt dan nl. droger en daardoor kun je er langer mee doen!

 

 

Is Sodium Hydroxide gevaarlijk in Marseille zeep

Soms gebruikt men Sodium Hydroxide (een bijtende soda) om zeep te maken. Het werkt als een soort lijm om de zeep bij elkaar te houden. Deze stof wordt trouwens ook gebruikt als gootsteenontstopper. (oh my) Maar deze agressieve stof is absoluut niet nodig bij de ontwikkeling van zeep!
Zowel Marseille zeep, Castille zeep en trouwens ook de Aleppo zeep uit Syrië, worden nog steeds op natuurlijke wijze geproduceerd. Dus zonder Sodium Hydroxide en parabenen.

 

 

Wat zit er in?

Wel, er zijn verschillende soorten te verkrijgen. Maar je herkent dus de echte soorten aan de 3 basis ingrediënten: olijfolie, soda en zout. Dit maakt het stuk zeep dat je in je handen hebt in de winkel dus authentiek.

 

 

Wat kan ik met deze zeep met glycerine?

Glycerine is een stof zonder geur en kleur en van plantaardige afkomst. Het werkt verzachtend voor de huid en wordt daarom ook veel in huidverzorgingsproducten gebruikt. Van Marseillezeep en glycerine kun je ook heel makkelijk vloeibare zeep maken. (www.grihnz) Gewone zeep droogt de huid vaak uit, maar deze handzeep is juist verzachtend voor de huid en daardoor perfect als vloeibare zeep! Wil je er nog een geurtje aan toevoegen? Gebruik daarvoor de natuurlijke oliën die ik heb ontdekt bij HealthyMe by Adina Leistra! Zij heeft een aparte Facebook pagina waar ze uitsluitend natuurlijke producten verkoopt. I love it!!

 

 

Kan je de kat wassen met Marseille zeep?

Tja, hoe bedenk je het he? Maar echt: dit soort vragen zijn er! En hoewel ik mijn snoesjes niet was, zijn er wel kattenliefhebbers die hun katten wassen. Sommige katten, vooral de langharige, hebben het echt nodig om af en toe even lekker hun vacht goed te laten wassen! En de hondjes natuurlijk ook he!
Maar de meeste honden,- en katten shampoo bevatten agressieve en onnodige toevoegingen, waar je schatjes vaak niet blij van worden. Gelukkig is daar dus: Marseille zeep! Want ook voor je allerliefste diertjes is deze zeep de oplossing voor een heerlijk, zachte en schone vacht! Zorg er wel voor dat je daarna de vacht heel goed afspoelt!

En mis je dan toch dat lekkere geurtje wat je hond of kat na de tijd altijd had? Even een tip: was de nylon halsband van je huisdier eens met de heerlijke wasparfums! Onze wasparfums zijn Parabenenvrij, 99,9% nikkelvrij en dierproefvrij!

 

 

Hoe gebruik je Marseille zeep?

Eigenlijk kun je dus Marseille zeep voor van alles gebruiken! Het werkt enorm effectief bij het verwijderen van vlekken en voor het reinigen van bijv. je sieraden werkt Marseille zeep ook perfect!!

Nog even een tip voor onze Marsiglia wasparfum: doe wat drupjes in een diffuser of op een schoteltje en het werkt dan super tegen bijv. insecten! Daarbij moet ik wel zeggen dat Wasparfum natuurlijk gemaakt is om te wassen. Het gebruik is dus wel op eigen risico.

Uiteraard kan dit ook met de gewone Marseille zeep.

 

 

Waarom Marseille zeep kramp voorkomt

Heb je last van spierkrampen, rusteloze benen of pijnlijke spieren?
Laatst las ik een artikel dat maar liefst 1 op de 10 volwassen het “rusteloze benen syndroom” heeft. Met slapeloze nachten en uiteindelijk flinke slaapproblemen tot gevolg! Marseille zeep is hiervoor DE oplossing!
Hoe dan??
Om de spierkrampen ‘s nachts te verminderen, leg je een stuk Marseille zeep zonder verpakking bij het voeteneinde van je bed! Sommige onderzoekers beweren dat door de magnesium die in de zeep verwerkt is, de spierkrampen afnemen en daardoor de nachtrust toeneemt. Dit idee wordt versterkt door het gegeven dat Magnesium supplementen ook zouden bijdragen aan het ontspannen van de spieren. Eindelijk af van dat gewoel van je partner ‘s nachts naast je dus haha!

 

 

Vloeibare zeep om je handen te wassen.

Omdat Marseille zeep voor zo’n groot deel uit olijfolie bestaat is het perfect om je handen mee te wassen. Olijfolie heeft een verzachtende en verzorgende eigenschap. Waar je van andere zepen met chemische bestanddelen juist droge handen van krijgt na het vaak wassen, is dat bij Marseille zeep niet het geval. Je kunt het zeepblok gebruiken om je handen mee te wassen, maar je kunt er zelf ook vloeibare handzeep mee maken.

Marseille zeep vloeibaar maken doe je door het heel fijn te maken, te mengen met heet water en wat glycerine. Zo heb je je eigen marseille handzeep!

 

 

Vloeibare Marseille zeep als wasmiddel

Hoe lekker zou het zijn, wanneer je je eigen wasmiddel nu eens maakt met die heerlijke, authentieke geur van vroeger? Ik leg je uit hoe je met een paar simpele ingrediënten je eigen Marseille Wasmiddel maakt!

>> kook 1 liter water
>> roer hier 80 gram geraspte, originele Marseille zeep, doorheen totdat alles is opgelost.
>> kook dan nog 4 liter water en roer dit er ook door. (oh boy, waar haal ik die pannen vandaan??!!)
>> Voeg (is alleen voor de witte was!!) 40 gram soda toe en laat het geheel afkoelen. Dit kan wel een hele dag of nacht duren.
>> voeg als het goed is afgekoeld, een paar druppels wasparfum toe van Le Essenze di Elda. Bijv. de nieuwe wasparfum met Marseille geur, oftewel Marsiglia!

 

Blok zeep

 

 

De introductie van vloeibare Marseille zeep als Wasparfum

Het is typisch Frans. En toch zo typisch Italiaans. Tja, daar moet je echt de wasparfums van Le Essenze di Elda voor hebben om zoiets voor te gaan bedenken!


Wat is nu namelijk het geval? Allessandro, mijn Italiaanse leverancier en bedenker van de geweldige wasparfums van Le Essenze di Elda, heeft de Marseille zeep als inspiratiebron gebruikt bij een van de nieuwste wasparfum geuren! Een schot in de roos, want wie kent het niet? Heel eerlijk toegeven: het is een typische geur, die sterk naar citronella en soda ruikt, maar daardoor nu mijn favoriet is voor bijv. de handdoeken, sportkleding en plaidjes voor mijn 2 snoesjes van zwerfdiva poesjes….(ja, dat waren die kittens die bijna in de afvalcontainer bij mijn man’s bedrijf waren verdwenen en gered zijn door mijn eigen SUPERHERO, love him!)

 

Marseille zeep wasparfum


Maar wat ik niet wist, is dat je zoveel met die heeeerlijke blokken zeep kunt doen!

 

Het was deze keer een flink blog boordevol tips en weetjes, die ik overigens zelf ook nooit eerder wist haha!
Maar hoe leuk is het dan om wat research te doen en te lezen wat 1 enkel product kan doen!

 

Ik hoop dat jullie straks allemaal aan de vloeibare wasmiddel gaan met jullie eigen geurtje!


Heb je verder nog tips voor mij waar ik misschien een volgende x een blog over kan schrijven of heb je opmerkingen? Laat het me weten door een mailtje te sturen naar: [email protected] en wie weet behandel ik dit een volgende x in één van mijn blogs!

 

Bel Lavaggio!

Diana

Reacties

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 19 mei 2020

    Hoi!
    Het is alweer een tijdje terug dat ik deze zepen daar heb gekocht, maar dat was bij La Savonnerie in Amsterdam! Een heel leuk, schattig winkeltje met ook meteen leuke accessoires.
    https://www.savonnerie.nl/c-48...

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 16 mei 2020

    Daar is idd ook de zeep te koop.

  • Door Maro, 13 september 2020

    Interessant artikel over beide zepen.
    Waar zijn ze te koop in Amsterdam?
    Bij voorbaat dank.

  • Door Inge, 15 april 2020

    Zeep te krijgen in Dille en Camille

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 1 februari 2020

    Goedenavond,
    U kunt onze site checken voor 1 van de dichtsbijzijnde verkooppunten.

  • Door Derycke brigitta, 28 januari 2020

    Geachte,
    Wij zijn woonachtig te ieper .
    Waar zijn de Marseille producten hier verkrijgbaar ?
    Bedankt en groetjes

  • Door Arie, 13 december 2020

    Er zit een vreemde kronkel in het (leuke) artikel: Hoe herken je echte Marseille zeep? En dan staat er: "Kijk goed naar de echte marseille zeep ingrediënten van hierboven." Maar ik kan daar geen lijstje ingredi&e...

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 4 november 2020

    Ik weet dat er ook een site is, www.kigiamsterdam.nl, waar ze de originele Marseille zepen met ezelinnenmelk verkopen.
    En de site www.skinessence.nl verkoopt ook aardig wat zepen.

    Heel veel succes!
    ...

  • Door Francis van Bloemenhuis, 2 november 2020

    Bij het fransewarenhuis verkopen ze alleen de zeep met sodium hydroxide en zeggen dat dit erin hoort...

    Waar kan ik wel de zeep met alleen de pure ingrediënten kopen?

  • Door Vivian, 1 oktober 2020

    Hallo even iets recht zetten glycerine is zeker niet vanzelfsprekend een plantaardige olie. Meeste glycerine is een minerale olie, dus van aardolie gemaakt, deze is namelijk goedkoper dan de plantaardige variant.

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 24 juli 2020

    Hai Marcha,

    in de blog geef ik al aan dat men eigenlijk in heel veel winkels en webshops terechtkan voor de Marseille zepen.....dit kun je eenvoudig Googelen.
    Een van deze webshops is bijv. www.hetfransewaren...

  • Door Marcha, 16 juli 2020

    Hallo, eigenlijk heb ik nog steeds het antwoord op de vraag waar je de echte Marseille zeep kan kopen, niet gevonden in dit artikel... wie weet waar je deze kan kopen?

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden