Was drogen met een elektrisch droogrek - Bespaar energie
Een hot onderwerp in deze koude winterdagen. Hoe kan ik energie besparen en toch goed m’n was drogen?
Tot voor kort hoefden we er niet over na te denken. We draaiden gewoon die verwarming omhoog als het buiten wat kouder werd. Hoe anders is het nu. Eén kink in de (gas)kabel en alles en iedereen is in rep en roer. Anyway….ik baal ervan, want ik zit met m’n natte wasgoed.
Hoe drogen we de was zonder wasdroger of warme radiator
Hoe krijg ik de was in vredesnaam goed droog zonder droogtrommel of warme radiator? Kortom, zonder de warmte van binnenshuis?
Dan moet je ook nog drie mannen in huis hebben die kouwelijk zijn aangelegd en het liefst elke dag een schone, warme, dikke sweater aan willen trekken. Tel daarbij de spijkerbroeken op die wekelijks bij de was belanden en dan zwijg ik nog even over de dikke winterjassen.
De was drogen zonder nare geurtjes
Of je nu wel of niet die energierekening kunt betalen, we moeten ons allemaal toch wat bewuster worden van de hele situatie toch? Dus gaat Diana ook meedoen aan deze hele challenge. Want een challenge zal het worden!
Gezondheid
Meteen bedacht ik me dat wassen niet het grote probleem is. Maar hoe krijg ik het goed droog zonder nare geurtjes? Nare geurtjes komen door schimmels, en dat is niet goed voor de gezondheid. Dat willen we voorkomen door te drogen met deze oplossingen die ook nog eens energie besparen.
Wat is een elektrisch droogrek?
Elektrische droogrekken, je ziet ze nu veel voorbijkomen.
Wat een uitvinding. En gezien het aantal modellen dat is uitverkocht, zijn ze ook ontzettend populair.
De naam zegt het al. Het is een normaal droogrek, waarvan de aluminium kledingstangen verwarmt worden zodat je was sneller droogt.
Hoeveel ruimte neemt het in?
Het neemt in principe net zoveel ruimte in als een normaal droogrek, en is net als een normaal droogrek makkelijk in te klappen. Zodoende heb je alles netjes uit het zicht wanneer je het niet gebruikt.
Wat is de beste plek in huis?
Plaats het rek tijdens gebruik wel op de warmste plek van je huis. Je kunt het best kiezen voor een dubbel rekje zodat de warmte van onder naar boven stijgt en je was dus sneller droogt. Warmte stijgt op. Vandaar dat de zolder ook vaak de warmste plek is in het huis, mits je dak geïsoleerd is natuurlijk.
Omdat je binnenshuis droogt met een elektrisch droogrek, is de kans op schimmels kleiner dan met een regulier droogrek. De luchtvochtigheid neemt met een elektrisch droogrek namelijk sneller af.
Elektrisch droogrek voor het plafond, werkt dat goed?
Dit heb ik zelf nog niet getest. Maar een voorbeeld van dit type plafonddroogrek is deze met goede recensies. Bron: foxydry.com
Dat droogrek lijkt mij ideaal omdat het niet alleen goed droogt, maar ook alles netjes uit het zicht houdt en ruimtebesparend is.
Bespaar je echt energie? Hoeveel stroom gebruikt het?
Wat sowieso een voordeel is van elektrische droogrekken ten opzichte van de droogtrommel: het is veel energiezuiniger.
Hoe dan? Het is algemeen bekend dat, hoe zuinig je droger ook is, droogtrommels echte energievreters zijn.
Een droger verbruikt gemiddeld meer dan 1500 watt terwijl een elektrisch droogrek slechts 100-200 watt verbruikt.
De elektrische droogrekken zijn inmiddels ontzettend populair en overal te koop, zelfs de Action biedt een exemplaar in hun webshop aan.
Waar let je op bij de keus van een elektrisch droogrek?
De gezinssituatie is het belangrijkst om over na te denken voordat je een elektrisch droogrek of verwarmd wasrek koopt.
Woon je alleen, samen of met meerdere personen in één huishouding?
Pas daar je aankoop op aan.
Het zou zonde zijn, als je een groot droogrek koopt, en deze niet optimaal gebruikt. Daardoor verspil je onnodig warmte.
Welke is het best?
Wat het beste elektrische droogrek is vind ik lastig om te zeggen. Persoonlijk lijkt de Compak InnovaGoods 300W droogrek ideaal omdat deze ook verwarmingselementen voor schoenen heeft.
Artikel 4899888114383 op Bol.
Onze oudste zoon voetbalt drie keer per week en komt in deze tijd altijd thuis met natte voetbalschoenen. Maar ook voor een gezin met jonge kindjes die veel buitenspelen en daardoor wat vaker natte schoentjes hebben lijkt me dit rek ideaal.
Een update van Diana volgt later
Tijdens het schrijven van dit artikel had ik thuis nog geen elektrisch droogrek staan. Maar deze ga ik zeker aanschaffen. Hebben jullie tips? Laat het vooral weten onder dit blog.
Het lijkt me werkelijk ideaal voor alle dikke truien en handdoeken die toch zo lastig te drogen zijn.
Nadeel van een elektrisch droogrek
Natte was in combinatie met een koude omgeving geeft natuurlijk veel vocht af, dus de luchtvochtigheid in huis wordt hoog.
Een hoge luchtvochtigheid kan niet alleen schimmels veroorzaken. Schimmels zijn de oorzaak van allerlei gezondheidsklachten. Dat willen we natuurlijk niet.
Luchtontvochtiger als oplossing?
Een extra tip is om aan te schaffen tijdens deze koude, vochtige wintermaanden is een goede luchtontvochtiger.
Let hierbij goed op wat de maximale ontvochtiging is van het apparaat. En ja, deze zijn natuurlijk ook weer elektrisch en verbruiken energie. Maar doe deze alleen aan wanneer je je wasgoed gaat drogen en het thuis dus vochtiger dan normaal is.
Mijn voorkeur gaat uit naar de Qlima D612 die een speciale functie heeft om de was sneller te laten drogen in het washok. Artikel 801113 op Coolblue.nl
Het verbruik van dit apparaat is zo’n 150 KwH en is geschikt voor ruimtes tot 75 kubieke meter.
Een mooi instapmodel voor degene die dit allemaal net iets te duur vindt is de Qlima D210. Artikel 829942 op Coolblue.nl
Energie besparen door de was te drogen met drogerballen
Tot slot nog iets over een favoriet product in onze webshop op dit moment: de drogerballen.
Onze drogerballen zijn gemaakt van de allerbeste wolsoort en gaan daardoor superlang mee. Deze vilten wonderballen zijn echte bestsellers in de koude, natte wintermaanden als de droogtrommel een snelle uitkomst biedt.
Wat zijn drogerballen? En hoe besparen ze energie?
Deze ballen verkopen we per drie en dienen ook alle drie in de trommel gegooid te worden tijdens het droogproces. Dit kan de droogduur verkorten tot wel 25%.
Wil je meer ballen gebruiken? Geen enkel probleem. Dit werkt alleen maar beter omdat de vilten ballen het vocht opnemen en hierdoor de was veel sneller droogt. Een uitkomst naar mijn idee.
De ballen gaan ongeveer een half jaar mee. Afhankelijk hoe intensief je ze gebruikt natuurlijk. Ze kunnen wat pillig gaan worden en verkleuren. Dit kan absoluut geen kwaad voor je wasgoed.
En wil je graag dat je wasgoed heerlijk geurend uit de droger komt? Druppel dan voorzichtig op een van de vilten ballen wat wasparfum.
Waar moet je op letten bij het gebruik van wasdrogerballen?
Wees wel voorzichtig met delicatere stoffen zoals zijde en droog je sweaters altijd binnenstebuiten.
Heel veel succes met drogen.
Liefs,
Diana