€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

27 februari 2025

Wassymbolen en betekenis

Het waslabel

First things first: het waslabel. Voordat we dieper in gaan op de betekenis van de verschillende wassymbolen en de wasvoorschriften is het belangrijk om te weten waar je deze tekens kunt vinden. Je voelt hem al aankomen: je vindt dit op het waslabel. Dit is een klein label met wassymbolen dat in kledingstukken en texielproducten is genaaid. Het bevat belangrijke informatie over hoe je het kledingstuk op de juiste manier kunt wassen, drogen, strijken en onderhouden.

Op ieder waslabel – nationaal en internationaal – wordt gebruik gemaakt van dezelfde symbolen onderverdeeld in vijf elementen in een vaste volgorde: wassen, bleken, drogen, strijken en professionele reiniging. Onderstaand lichten we de vijf categorieën en de bijbehorende symbolen voor je uit, zodat ook jij je aan de hand van dit artikel een echte wasspecialist kunt noemen. En voor als je het even niet weet, hebben we een handige wassymbolen gids die je kunt downloaden. Handig voor bij de wasmachine of in je washok.

Tip van Diana: Een veelgehoorde opmerking is dat waslabels prikken of kriebelen aan de binnenkant van de kleding. Natuurlijk kun je ze afknippen, maar vergeet ze dan niet te bewaren. Om er zeker van te zijn dat je het juiste label bij het goede kledingstuk hebt, kun je een klapper maken met daarin een foto van het kledingstuk en het bijbehorende kaartje. Deze kun je in het washok leggen om er zeker van te zijn dat er niets misgaat tijdens het wassen.

Wasvoorschrift symbolen: wat is de betekenis?

We zeiden het net al: het waslabel is onderverdeeld in vijf elementen. Deze onderdelen kun je herkennen aan een cirkel, driehoek, vierkant, strijkijzer en wasteil. Maar de ene keer staat er in de wasteil een temperatuur en de andere keer een hand. Of wat denk je van het strijkijzer. Deze varieert van 1 tot 3 puntjes of er staat een kruis doorheen. Het ene symbool is misschien voor de hand liggend, maar bij anderen kunnen we ons goed voorstellen dat je vraagtekens hebt. We leggen per component de meest voorkomende tekens uit.  

Wassymbool wassen

Het eerste onderdeel van het waslabel is het wasvoorschrift. Je herkent deze aan de wasteil met water erin. Hoewel de meeste tekens voor zich spreken, gaan we ze toch bij langs.

Wasteil met kruis erdoorheen

Het eerste symbool is een wasteil met een kruis erdoorheen. Dit betekent dat het kledingstuk niet gewassen mag worden. Wanneer je er toch een vlek in hebt of als het echt toe is aan een wasbeurt, kun je het (professioneel) laten stomen of chemisch reinigen in de stomerij.

Wasteil

Dit is één van de meer voor de hand liggende symbolen: een wasteil zonder verdere bijzonderheden. Het betekent dat het item in de wasmachine gewassen kan worden.

Wasteil met temperatuur

Ook dit symbool spreekt voor zich. Het getal in de wasteil geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk of textielproduct gewassen kan worden.

Wasteil met één of meerdere stippen

De wasteil met daarin een of meerdere stippen is hoogstwaarschijnlijk minder bekend. Met name in landen als de Verenigde Staten en Canada zul je deze variant voorbij zien komen. Het aantal stippen staat hier voor de temperatuur. Eén stip staat hierbij voor 30 graden. Iedere stip die erbij komt is 10 graden warmer.

Wasteil met streepje

Eén streep onder de wasteil, zoals in de afbeelding weergegeven duidt op een algemeen fijnwasprogramma. Twee strepen staan voor een speciaal fijnwasprogramma. Hierbij kun je denken aan een wol- of zijdeprogramma.

Wassymbool voor het bleken  

Het tweede symbool in de rij is de driehoek, wat staat voor bleken. Nu denk je wellicht: ik wil mijn kleding niet bleken, dus dit symbool kan ik overslaan. Maar niets is minder waar. Door goed naar dit onderdeel te kijken voorkom je juist dat je item verkleurt, want veel wasmiddelen bevatten bleekmiddel om vlekken uit kleding te verwijderen. Maar je wilt niet dat je rode jurk opeens roze wordt en je witte T-shirt grijs. Daarom zijn er uiteenlopende wasmiddelen voor de bonte, witte en donkere was. Tijd om de diverse componenten uit te lichten.

 

Driehoek

Een lege driehoek geeft aan dat het artikel met bleek kan worden gereinigd. Hierbij gaat het om chloorbleek en zuurstofbleek. Ideaal wanneer je vlekken of verkleuringen in je kleding hebt: met wasmiddel met een bleekmiddel erin verwerkt, krijg je deze er vaak uit.

Driehoek met twee schuine strepen

Een driehoek met twee schuine strepen betekent dat je het item wel mag bleken, maar nietmet een bleekmiddeldatchloorbevat. Zuurstofbleekmiddel kan in dit geval wel.

Driehoek met kruis

Een driehoek met een kruis erdoorheen, staat voor – je raadt het al – niet bleken. De kleding of textiel is hier niet geschikt voor en verkleurd. 

Droger symbool: dit beteken de wassymbolen voor het drogen

Niet alleen voor het wassen, maar ook voor het drogen zijn er wasvoorschriften. Je herkent dit aan het vierkantje. Hierin kan een rondje staan wat duidt op de droger. Als het kledingstuk niet in de droger kan, wordt vaak aangegeven hoe je het artikel het beste kunt drogen. Dit gebeurt met een vierkant met daarin één of meerdere strepen. Staat er niets over het drogen in het wasvoorschrift weergegeven? Dan kun je ervan uitgaan dat je het kledingstuk kunt ophangen. We lichten de droogsymbolen onderstaand uit. 

Vierkant met rondje

Als je een vierkant met een cirkel in het wasvoorschrift ziet staan, kun je ervan uitgaan dat het artikel zonder problemen in de droger mag.

Vierkant met rondje en stip

De cirkel met een stip erin kun je herkennen van de wasteil. Ook hierbij geldt: hoe minder stippen, hoe lager de temperatuur. Eén stip is een lage temperatuur, twee stippen staat voor een medium temperatuur en drie stippen is een hoge temperatuur. 

Vierkant met zwart rondje

Een vierkant met een gevulde cirkel betekent dat het item in de droger kan, mits de droger op ‘koud’ staat.   

Vierkant met rondje en streep

Het drogersymbool kan op je wasvoorschrift voorkomen met eén of twee strepen onderaan. Eén streep staat hier voor het antikreukprogramma. Als er twee strepen vermeld staan, betekent dit dat het artikel op een delicaat programma gedroogd moet worden. Dit kan een speciaal programma voor de fijne was of katoenen was zijn.

Vierkant met rondje en kruis

Een vierkant met een gevulde cirkel betekent dat het item in de droger kan, mits de droger op ‘koud’ staat.   

Vierkant met één verticale streep

Zie je in het wasvoorschrift een vierkant met een verticale streep? Dit bekent dat je het kledingstuk aan de waslijn moet drogen. 

Vierkant met twee verticale strepen

Twee verticale staan ook voor drogen aan de waslijn. Het extra streepje geeft aan dat het artikel kletsnat gedroogd moet worden.

Vierkant met verticale en diagonale streep 

Wanneer er niet alleen streepjes in het vierkant staan, maar ook een diagonale streep is het belangrijk om het item in de schaduw te drogen. Twee strepen staat ook hier voor het feit dat het kletsnat aan de lijn gehangen mag worden.

Vierkant met boog

Een vierkant met daarin een boog aan de bovenkant, laat weten dat je het kledingstuk of textielproduct moet laten hangen om te drogen.

Vierkant met horizontale streep

Is er geen sprake van een diagonale streep, maar een horizontale? Voor iedere variant geldt in dit geval: laat het item liggend drogen in plaats van aan de waslijn of het wasrek. 

Wassymbool strijken

Het is een van de meest herkenbare symbolen op het wasvoorschrift: het strijkijzer. Dit symbool geeft aan of een kledingstuk wel of niet gestreken mag worden. Ook hierbij telt: hoe meer stippen, hoe hoger de temperatuur mag zijn tijdens het strijken. Om de brandvlekken die we allemaal uit films kennen te voorkomen, lichten we de symbolen op het wasvoorschrift uit.

Strijkbout met stip

De puntjes in de strijkbouten geven de temperaturen aan. Eén stip is een lage temperatuur (maximaal 110 °C). Dit is geschikt voor delicate stoffen zoals zijde en synthetische materialen. Twee stippen staan voor een gemiddelde temperatuur (maximaal 150 °C). Dit kun je gebruiken voor wol en polyester. Drie stippen staan voor een hoge temperatuur (maximaal 200 °C). Hier kun je o.a. katoen en linnen mee strijken.

Strijkbout

Staat er op jouw wasvoorschrift een strijkbout zonder enige poespas? Dit betekent dat het artikel gestreken mag worden.

Strijkbout met kruis

Net zoals bij de andere symbolen met een kruis geldt ook hier dat je het kledingstuk niet mag strijken. Strijken kan schade aanrichten, zoals smelten of vervormen van de stof.

Strijkbout met stoom en kruis

Wanneer je dit symbool op je wasvoorschrift voorbij ziet komen, kunnen we ons voorstellen dat er enige verwarring ontstaat. Bij dit symbool mag je het artikel wel strijken, maar moet je de stoomfunctie vermijden.

Wassymbool professionele reiniging

Tot slot blijft er één wassymbool in het wasvoorschrift over. Een lege cirkel of een cirkel met een letter erin. Dit staat voor een professionele of chemische reiniging. De diverse letters in de cirkel geven aan welk oplosmiddel of specifieke reinigingsmethode door de stomerij gebruikt mag worden. Tijd om ze uit te lichten.

Cirkel met een P

Een wasvoorschrift met daarin een cirkel en de letter P geeft aan dat het artikel chemisch gereinigd kan worden met perchloorethyleen.

Cirkel met een F

Staat er geen P, maar een F in de cirkel? Dan is het kledingstuk of textielproduct alleen geschikt voor chemisch reinigen met koolwaterstofoplossingen. Dit is een mildere methode dan P.

Cirkel met een W

Een cirkel met daarin een letter W staat voor nat reinigen.

Cirkel met een F

Staat er geen P, maar een F in de cirkel? Dan is het kledingstuk of textielproduct alleen geschikt voor chemisch reinigen met koolwaterstofoplossingen. Dit is een mildere methode dan P.

Cirkel met W en twee strepen

Als er een cirkel met een W en twee strepen op het wasvoorschrift te zien zijn, houdt dit in dat het artikel op zeer milde, natte manier gereinigd moet worden.

Cirkel met kruis

Een doorkruiste cirkel houdt in dat het artikel niet geschikt is voor chemisch reinigen. Het kledingstuk kan alleen thuis gewassen worden volgens de symbolen op het label.

Cirkel met W en kruis

Hij is al eerder voorbijgekomen: de cirkel met een W erin. Als er een kruis doorheen staat, betekent dit niet nat reinigen. Dus alleen stomen.

 

Waslabel is onleesbaar, wat nu?

Door het regelmatig dragen en wassen van een kledingstuk kan het waslabel slijten, waardoor het onleesbaar wordt. Om ervoor te zorgen dat het artikel alsnog stralend uit de wasmachine tevoorschijn komt, hebben wij een aantal handige tips.

1)      Controleer het materiaal van het kledingstuk

We starten direct met een van de lastigste onderdelen: kijk of er nog een label in het kledingstuk zit, waar het materiaal van het kledingstuk wordt vermeld. Indien dit niet het geval is, kun je proberen om het materiaal te herkennen op basis van de textuur en het uiterlijk.

Katoen

Katoen voelt meestal stevig en zacht aan. Het heeft een duidelijke draadrichting en weving en absorbeert vocht heel goed. Om de kleur van katoenen kleding te behouden, kun je deze het beste wassen op 40 graden. Voor katoenen items zoals ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken is wassen op 60 graden uitstekend geschikt.

Wol

Een artikel van wol voelt meestal zacht, warm en een beetje pluizig aan. Afhankelijk van het type wol heeft het een licht korrelige of vezelige textuur. Het rekt licht mee, maar keert vervolgens snel terug naar zijn oorspronkelijk vorm. We adviseren hiervoor temperaturen van 30 graden.

Polyester

Polyester voelt glad en synthetisch aan, maar kreukt minder snel. Het wordt vaak gebruikt in sportkleding, budget mode en in voeringen van jassen en blouses. Aanbevolen wordt om polyester op 40 graden te wassen.

2)     Gebruik de algemene wasvoorschriften

Een tip die die meeste mensen zich ongetwijfeld van huis uit kunnen herinneren is het scheiden van kleuren. Donkere kleuren houd je apart van witte en licht kleuren. Maar ook zwarte stoffen zoals handdoeken en spijkerbroeken mogen niet bij lichte en delicate stoffen zoals blouses in. Houd voor donkere kleuren koud water aan (30 °C) om verkleuring te voorkomen. Voor witte en lichte kleuren kun je beter warm water (40 °C) gebruiken voor een optimale reiniging. Is het een delicate stof zoals zijde of kant? Kies dan altijd voor een fijnwasprogramma met koud water.

3)     Speel op safe

Bij twijfel raden we altijd aan om op safe te spelen. Gebruik daarom een lage temperatuur (30 °C) en laat het item aan de lucht drogen. Ook kun je altijd naar een stomerij of de winkel waar je het item hebt gekocht gaan om professionele informatie in te winnen.

Zijn wassymbolen nog van deze tijd?

Waar de één bij het zien van de kledingstof direct de wasvoorschriften door het hoofd schieten, raakt de ander lichtelijk in paniek. Dus ja, als je het ons vraagt zijn wassymbolen zeker nog van deze tijd. Door je keurig aan de voorschriften te houden, mag je er zeker van zijn dat het kledingstuk niet krimpt of verkleurd. En eerlijk is eerlijk: ook wij checken de labels, wanneer we een wollen trui of zijden jurkje moeten wassen.

Deze items mogen niet ontbreken in jouw wasroutine:

Nu je weet wat alle wassymbolen betekenen, kun je je favoriete kledingstukken optimaal verzorgen. Wil je jouw wasroutine verbeteren? Bekijk dan onze wasparfums en wasmiddelen voor een nóg frisser en langer mooi resultaat!

 

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden