€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0

Het is druk bij de bezorgers, maar je pakketje is onderwegHet is druk bij de bezorgers, maar je pakketje is onderweg- Meer informatie

0

Het is druk bij de bezorgers, maar je pakketje is onderwegHet is druk bij de bezorgers, maar je pakketje is onderweg- Meer informatie

Door Diana Strampel, 25 november 2019

Wollen trui wassen en pluizen verwijderen

 


Druilerig, koud en nat…...dat zijn de weken tot nu toe!
Gisteren fietste ik het dorp inop weg naar mijn werk. Ik zag al die bladeren op de weg liggen en dacht: dat wordt uitkijken! Je glijdt veel te snel op je snufferd met dit weer. De zachte, dorre bladeren die het natte wegdek bedekken laten je beseffen dat het volop herfst is. Eigenlijk best laat vind ik! Normaal gesproken zijn alle bomen inmiddels wel kaal. Maar nee, het is overal nog een “bladerige bedoenige” zoals we dat op ons dorp zeggen!

 

 

Iedereen vraagt in de winkel om een lekkere warme wollen trui

Ik stap onze heerlijke warme winkel binnen en het blijkt echt “truiendag” te zijn vandaag. Iedereen die binnenkomt vraagt om “een lekker warme trui”. Dus de truienvliegen over de toonbank. Lekker!, denk ik bij mezelf. Want hoe vaak blijf je niet met die krengen zitten?

 

De laatste paar jaren zijn de winters gelukkig weer wat kouder, zodat eindelijk dat vieze ongedierte ook eens goed opruimt. Sorry, ik ben geen fan van spinnen, mieren en vliegen. En ja, ik weet ook deze diertjes een nuttige functie hebben, maar liever niet bij mij thuis. Is het jullie trouwens al eens opgevallen dat het formaat ongedierte ook met de jaren groter wordt? HELP!

 

Voor onze winkel maakten we deze mooie foto:

Wollen trui

 

 

 

Maar die pluisjes op de wollen trui

Nu is het natuurlijk fijn dat we de wollen truien zo fijn verkopen, maar tegelijkertijd krijg je te maken met een aantal gevolgen.

 

Het ene gevolg heet pillen, en het andere heet wassen.

 


Ja, dat ‘heet wassen’ kun je op twee manieren lezen. Maar daarover komt straks meer. Wel goed verder lezen, want ik ga eerst het bijna onvermijdelijke pillen toelichten.

 

Hoe vaak gebeurt het niet, dat je een pas gekochte trui na slechts enkele keren dragen wel in de container wilt gooien omdat deze vol pluisjes zit! Je denkt vaak dat dit aan de kwaliteit van de trui ligt, maar………….NEWSFLASH!!
Het ligt in veel gevallen vaak aan jezelf!

 

 


Waarom een wollen trui gaat pillen

Ik hoor het mijn moeder zo vaak zeggen: “je zit veel te veel op je aan te werken”.
Oftewel: je werkt naar jezelf toe! En ja, mijn kleding pilt ook behoorlijk snel.

 

Vaak merk je het niet. Maar hoe vaak schuur je je mouwen of je voorpand ergens tegen aan? Je doet je armen over elkaar, je tilt de kids op, je draagt een crossbody tasje (zo’n tasje die je schuin draagt), je staat lekker tegen je aanrechtblad te schuren enz. enz.

 

Allemaal de normale dagelijkse dingen die ons zo gewoon zijn.

 

Vind je het dan echt zo gek dat die mooie wollen trui daar eigenlijk niet tegen kan? En dat het pillen of pluizen eigenlijk niet te voorkomen is? Wol is warm en zacht dat bij wrijving dus gaat pillen.

 

Het is ook iets wat gewoon bij het materiaal hoort. Duur of goedkoop, dat maakt in dit geval niets uit.
Maar het staat zo lelijk en onverzorgd toch? Klopt! Maar gelukkig er is wel iets aan te doen!


Tegenwoordig kun je ze overal kopen, mijn BFF’s.

 


Kleding ontpluizen met de Pluizentondeuse

Je ziet ze liggen bij Blokker, Action, Kruidvat, Bol.coc. Kortom een kleine investering, maar oh zo veel profijt.
Natuurlijk heb ik het over de PLUIZENTERMINATOR. Die pak ik meestal wanneer ik een kopje koffie drink. Een trui om mijn schoot en scheren maar. Het een klusje dat zo geklaard is. Maar wacht er niet mee tot je de trui uit de kast trekt om aan te trekken.

 

Pluizentondeuse om wollen truien te ontpluizen

 

Het wassen van wollen kleding

En dan mijn favoriete bezigheid: LAUNDRY TIME! Wol en was…...was en wol…..moeilijke combi?

Tuurlijk niet! Wij als WASAHOLICS draaien daar onze hand toch niet voor om?
Het enige wat je nodig hebt is een beetje TLC: Tender, Love and Care

 

 

Wollen trui wassen voorschriften

 

 

Pluizen op wollen truien voorkomen? Start met de juiste manier van wassen

Tips:


∨  Altijd kleding binnenstebuiten wassen. Dat geldt dus vooral bij het wassen van een wollen kledingstuk. Zo houd je kleding veel langer mooi en het vermindert ook de kans op pillen. Ook in de wasmachine schuurt je wollen trui met andere kleding tijdens het wassen. We kunnen dit vermijden door het gebruik van een waszak. Die gebruik ik trouwens ook altijd bij het wassen van lingerie. Dan hoeft het echt niet op de hand hoor.


∨  Gebruik een fijn, vloeibaar wasmiddel in een wasbol. En voeg uiteraard een klein scheutje Wasparfum toe in het spoelbakje van de wasverzachter. Mijn favoriete geur voor wollen kleding is de zachte Smeraldo geur of de heerlijke babygeur Dolce. Wasverzachter is echt niet nodig. Maar wil je dat toch gebruiken, neem dan een wat neutralere geur.

 

Onder de afbeeldingen gaan we verder met de tips

Dolce Wasparfum

Smeraldo wasparfum voor wollen truien wassen


∨  De meest veilige manier is het wolwasprogramma van nieuwe types wasmachines. Om poppentruitjes te voorkomen: was nooit heter dan het waslabel aangeeft. Werk ook alleen met een WOLWASPROGRAMMA en denk niet: dertig graden bonte/witte wasprogramma is hetzelfde als een wolwasprogramma. Dat is het beslist niet! Een wolwasprogramma behandelt je wollen kleding met zachtheid door deze voorzichtig heen en weer te slingeren, terwijl een LANG 30 graden programma voor de witte was je trui laat centrifugeren tot er geen draad meer inzit. Daardoor komt deze er als een verschrompeld poppentruitje.


∨  Wil je echt op safe gaan. Dan raden we aan op op de hand te wassen. En ook weer met lauw water op dertig graden. Voeg daarna ook niet plotseling veel koud water toe, want dan ‘schrikt’ de wol.


∨  Opletten: Wring wollen truien niet uit na het wassen


∨  Doe ook geen kleding met ritsen in de wasmachine wanneer je je wollen kleding wast.
Dat kan er namelijk voor zorgen dat je mooie wollen trui er als een oude ragebol uit gaat zien. Not done dus.


∨  Droog je wollen kleding alsjeblieft niet op hangers. Om het netjes te houden kun je het best de trui op een droogrek leggen en zo laten drogen. Heb je daar de ruimte niet voor? Leg het dan op een dik badlaken of een schone handdoek op je bed.


∨  Vouw na het drogen je wollen kleding netjes op en leg deze in je kast. Hang wollen kleding nooit uit. Zelfs geen vest. Hiermee voorkom je die lelijke punten in de schouders.

 

 

Met deze tips moet het lukken om je wollen kleding zo mooi mogelijk te houden. Onthoud dat wanneer je een dure wollen trui koopt, deze gewoon kan gaan pillen en dat dit normaal is. Maar zoals alles onderhoud nodig heeft, heeft wol gewoon iets meer onderhoud nodig dan andere kleding.

 

 

Wil je me helpen?

Ten slotte heb ik nog een kleine vraag of je me wilt helpen. Ik zou het superleuk vinden als jullie op mijn website stemmen via deze link

 

Zodoende maak ik kans om webwinkel van het jaar te worden met Wasparfum.nl.

 

Zou toch te leuk zijn?

 

Ik hoop dat jullie weer wat (was)tips mochten opdoen, en tot de volgende X!

 

Bel Lavaggio!

Liefs,

Diana

 

Reacties

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 19 mei 2019

  Wat ontzettend lief om te horen dat we hiermee kunnen helpen.

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 19 mei 2019

  Hoi Anna!
  Wol en centrifugeren.....geen beste vrienden he? Haha! Ik zou het na het wasprogramma, wanneer het nog te nat is naar jou idee, toch nog even apart laten centrifugeren. Blijf erbij staan en stel de machine op ee...

 • Door Anna, 17 januari 2019

  Hallo dankjewel voor alle fijne tips. Ik heb een vraag; ik heb een wolprogramma op mijn aeg wasmachine, maar 800 is het laagste toerental v centrifugeren. Kan dat voor mijn wollen vest, als ik het in een sloop doe?
  Ik h...

 • Door Corrie Terwiel, 1 mei 2019

  Nu ben ik ook eenvan die mensen het weten hoe of je het moet doen dank je wel, alleen heb ik nu een shawl gekocht ik neem aan dat . dat het zelfde is

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 25 oktober 2019

  Fijn om te horen.

  Liefs,
  Team Wasparfum.nl

 • Door Marianne, 1 oktober 2019

  Super om mijn probleem met vest ,proberen op te lossen,blij met advies

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 1 mei 2019

  Goedemorgen meneer Brakkee,

  wat ontzettend leuk om te horen dat u de blog heeft gelezen en dat u nu weet hoe u uw dierbare trui goed kunt wassen en ontpluizen. Ik wens u nog heel veel jaren in gezondheid toe en hop...

 • Door DIEDERICH BRAKKEE, 1 mei 2019

  Ik ben weduwnaar 71 jaar en woon in een verpleeghuis. Ik doe nog veel dingen zelf o.a. wassen van mijn kleding. Ik heb een mooie wollen trui met kabels die door mijn vrouw nog is gebreid. Vanzelfsprekend is die wollen trui mij ...

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »