€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 24 augustus 2020

Sportkleding wassen - Tips van een werkende moeder

----

Stinkende sportkleding. We schuiven het wassen liefst zo lang mogelijk voor ons uit. En juist met sportkleren is dat het laatste dat we moeten doen. We starten de wasmachine en kijken hoe we die was zo snel mogelijk kunnen wegwerken.

 

Je leest alle tips verderop in dit blog.

 

Maar misschien is het leuk om eerst iets persoonlijks te delen, en hoe ik op dit blog idee kwam.

 

Want we hadden Italiaanse temperaturen aan Kru de la Mer (Urk aan zee)

 

Alles en iedereen hier op Urk lag afgelopen weken op het strand. Behalve ik. Oké, en mn mannetje, én de jongste ook niet. Ik weet wat jullie denken, maar we zeggen hier nog steeds op Urk vanwege het feit dat Urk een voormalig eiland is en dit steevast ingeburgerd is.

 

Heel eerlijk?

 

Ondanks het feit dat we een schitterend mooi strandje hebben, lig ik er zelden.
Ik ben er denk ik veel te onrustig voor. Af en toe doe ik een poging om naar het nabijgelegen strand te gaan en daar een dag te bivakkeren. Met parasol, strandstoelen, koelboxen en wat al niet meer mee.
Maar lekker op vakantie, dat een heel ander verhaal. Dan kan ik van ‘s morgensvroeg tot ‘s avonds laat heerlijk relaxed liggen. Weliswaar onder een parasol hoor. Maar dan hoef ik niks en maakt het niet uit of dat hotel onder het zand en ellende ligt. Dan kan alles whaaaa.
M’n jongste zoon is net als mij. Hij vindt het heerlijk op het strand maar vindt het nog heerlijker thuis onder de airco.

 

Nee, dan onze oudste van 16 jaar. Dat is echt een buitenkind. Meneer uit en zelden thuis.
Twee weken geleden kwamen we zaterdags thuis van vakantie. Hij mocht nog een weekje met z’n twee vrienden logeren bij mijn schoonouders op de camping vlakbij Walibi.
De week was al compleet door ze ingevuld. Stappen, gezellig kampvuurtje op het strand, naar het pretpark enz.

 

Die zaterdag moesten ze ‘nog even’ op verjaardag bij een meisje. Ze hadden geregeld dat iemand ze bij mijn schoonouders op de camping in Elburg zou brengen. Die avond kregen wij een appje: “dat komt, ik was op die verjaardag en zat in kleermakerszit. Ik wilde overeind komen en nu doet m’n knie pijn”. Nu is dat wel vaker gebeurt want hij is fanatiek voetballer. Dus reageerden wij: “ach….das de groei, het is morgen wel over”. Hoe anders verliep deze week voor onze uiterst sportieve, maar soms zo onhandige Harry. Want later die nacht kregen we weer een appje.

 

“M’n knie begint wel heel zeer te doen en ik kan er niet op staan”. Oei. Dat is serious business dacht ik bij mezelf. Maar geen pardon. Meteen beginnen bij mij de regelradartjes te draaien. Die zondagochtend stuurde ik mijn man richting Elburg waar onze zoon logeerde. Ik vroeg hem meteen door te rijden naar het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Naar de eerste hulp post. Dan zijn we dichtbij het vuur dacht ik bij mezelf. Ze hebben daar alles bij de hand. En zijn grootste nachtmerrie werd werkelijkheid: een scheur in de meniscus.

 

blessure voetballer

 

Binnen no-time is onze zoon geopereerd. Nogmaals alle hulde voor dit geweldige ziekenhuis en personeel. Maar helaas is de voetbalcarrière nu wel op een laag pitje gezet. Zo balen voor deze voetballer. Je moet weten, dat vanaf dat Harry kon lopen, dat hij al tegen een bal aan schopte. Hij sliep zelfs met ontelbaar veel voetballen in zijn ledikantje. Dus je snapt hoe chagrijnig dit exemplaar was toen de dokter vertelde dat hij sowieso 6 weken op krukken moet lopen. Daarna revalideren en dan voorzichtig weer beginnen met voetballen. Maar hij beseft ook hoeveel geluk hij heeft gehad toen de dokter vertelde dat hij de scheur perfect heeft kunnen hechten, en dat de meniscus gespaard kon worden.

 

voetballer

 

Ik zie bij ons thuis 3 paar voetbalschoenen stilletjes op het schoenenrek staan en denk bij mezelf: “tegen de tijd hij weer mag voetballen, zullen deze waarschijnlijk te klein zijn”. Ook zijn tas met voetbalkleding staat nog onaangeroerd op de plank in de kast.

 

Het scheelt me wel enorm veel wassen denk ik bij mezelf. Want ik hou van schone, frisgewassen sportkleding. Hoe heerlijk is het niet, wanneer je je kind met een frisgewassen trainingstenue op de fiets ziet springen naar de sportclub? En met 3x sporten in de week, plus de gymlessen op school en de fitness club heb je heel wat te wassen.

 

En dat bracht mij uiteindelijk tot het schrijven van dit blog.

 

sportkleding wassen

 

Ik lees op forums allerlei verhalen over zweetgeuren die in de kleding blijft zitten, tips om het grove vuil uit je sportkleding te halen etc. Hiervoor zou je azijn moeten gebruiken.

 

Dat mag uiteraard.

 

Maar ik geef je graag daarnaast wat andere tips!

 

 

Warm of koud water gebruiken voor de sportkleding?

Wassen met koud water kan prima. Warm water kan synthetische kleding zelfs laten krimpen. Verder kunnen bloedvlekken en zweetvlekken ook in de kleding trekken door warm water. Maar eerlijk, komt het dan vaak ook niet omdat het te lang is blijven liggen? Een nadeel vind ik zelf dat je vaak moet voorwassen en het daarna mee moet nemen in de hoofdwas. En de wasmachine blijft toch niet zo schoon als je vaak koud wast. Vooral met sportkleding vind ik dat toch wel een dingetje.

 

 

Wassen met azijn

Azijn is op zich prima, mocht je liever zo “groen” mogelijk willen wassen.
Ik geef de voorkeur aan een lekker beetje Biotex.

 

 

Sportkleding laten weken met Biotex

Gebruik bij extreem vuile (sport)kleding de groene Biotex. Bijvoorbeeld wanneer straks de buitensporten tijdens de herfst gewoon doorgaan.
Maak een lekker, lauwwarm sopje met een klein beetje Biotex, liefst de groene variant.
Gebruik hiervoor een flinke emmer of teiltje waar je de kleding in onderdompelt. Laat deze vervolgens een paar uur staan, en doe vervolgens de kleding in de wasmachine.

 

 

Doe je het liever direct in de wasmachine?

Gebruik dan de blauwe Biotex variant en doseer deze in het bakje voor de voorwas.
Doe vervolgens een klein beetje wasmiddel in de wasmachine.
Doseer vervolgens als laatste een klein scheutje van je favoriete wasparfum in het spoelbakje van de wasverzachter waardoor het de laatste spoeling wordt opgenomen.
Oh ja, wat ook belangrijk is. Draai alle (sport)kleding binnenstebuiten.
Zo blijven de kleuren en belettering het allermooiste!

 

 

Laat sportkleding niet te lang liggen

Laat sportkleding NOOOOOIT lang in de tas liggen. Ik weet het. Die jongens en ja, ook de meiden, laten het liever aan pa, ma of iemand anders over om die dampende sportkleding uit hun tas te pakken. Ze wachten, en ondertussen zie je bijna letterlijk al die bacteriën zich hechten aan het textiel.

Lieve mensen, offer jezelf hiervoor op. Zoonlief of dochterlief laat deze anders toch liggen. En om dan die geuren eruit te krijgen. Het is haast onmogelijk. Trust me. Ik heb jaren tenues van het zaalvoetbalteam van mijn man gewassen. Brrrr. Knijper op m’n neus, plastic handschoentjes aan en dan die natte shirts binnenstebuiten draaien. Oh my!

 

volle wasmand

 

Laten de letters van sportkleding los na het wassen?

Ik zie nog wel eens tenues voorbij komen waarvan de letters loslaten. Het is zo ontzettend lelijk en jammer.

De reden zijn vaak:

> Te heet wassen. Wassen op 60 graden kan hoor. Geen probleem. Maar doe dan wel een kreukherstellend programma op de machine met max. 600 toeren. 1400 toeren is echt NOT DONE!
> Zoals eerder gezegd. Kleding doe je altijd binnenstebuiten alvorens deze in de wasmachine te doen.
> Stop ook géén nylon sportkleding in de droogmachine. Why? Nylon is met twee tellen droog en je verknalt door de warmte van de droger alleen maar de vezels. Daardoor kan sportkleding het juiste werk niet meer doen en laten letters los.
Ook een droogmachine is dus NOT DONE.

 

 

Extra wasmiddel en des te heter des te beter?

Lekker heet wassen en veel wasmiddel. Dat is je eerste reactie als je de tas met sportkleding gaat uitwassen. Want de hitte maakt de bacteriën dood, en het extra wasmiddel zorgt voor extra schone sportkleding. Maar dit klopt helaas niet!
De wasmachine beperkt het toegevoegde wasmiddel. En omdat de verhouding niet klopt zorgt het extra wasmiddel er juist voor de de was niet goed uitgespoeld wordt. Het houdt juist dode huidcellen vast in de kleding. Bacteriën groeien en dus de bijkomende geurtjes worden alleen maar extra.

 

 

Dan maar wasverzachter gebruiken?

Gebruik geen wasverzachter. Zoals jullie weten ben ik geen fan van wasverzachter, maar in het bijzonder bij sportkleding raad ik het af. Het houdt de geur juist vast door het vetlaagje dat de wasverzachter achterlaat op de kleding. Daarnaast maakt het je sportkleding minder elastisch.

 

 

En ik krijg vaak de vraag: kan ik de sportkleding wassen met wasparfum?

Mijn antwoord: Ja. Dat is juist het lekkerste wat er is. De nylonvezels nemen de heerlijke geuren juist extra goed op.

 

Wasparfum is zo geschikt voor sportkleding omdat het zo vloeibaar is. Gebruik het dus liefst in combinatie met een vloeibaar wasmiddel of de blauwe Biotex variant.

 

Met deze Energia wasparfum komt sportkleding weer fris uit de wasmachine:

Energia Wasparfum voor sportkleding wassen

 

 

Het is op moment van schrijven zo’n 35 graden buiten. De oudste zoon komt zojuist binnenstrompelen van het strand. Suuuuuuuuuperbruin. Ik kijk naar mijn huid, naar de jongste troetelbeer en mijn lieve hubby en ik denk: het is tijd. Tijd om de computer af te sluiten en heerlijk neer te strijken op het terras. De strandtas gaat toch nog eventjes mee, want de jongste gaat nog lekker even zwemmen terwijl paps en mams lekker met vrienden gaan borrelen op het strandpaviljoen met uitzicht over ons mooie strandje. Zo slaan we twee vliegen in één klap. Zwemmen en heerlijk terrassen. Kijk, dat is meer mijn idee van ontspanning.

 


Hebben jullie nu ook tips of ideeën voor mij?

 

Laat het me weten.

 

Bel Lavaggio!

 

Diana

Reacties

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 22 juni 2020

  Goedendag,

  wat ontzettend jammer om te horen!
  Wat is uw trommelinhoud? Het kan nl zijn dat uw trommel groter is en daardoor meer wasparfum nodig bent. De dosering van 1 volle dop moet voldoende zijn voor 5 kg...

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 6 oktober 2020

  Hai Josephine, Biotex is een voorwasmiddel. Dus dit gebruik je wanneer je kleding heel vuil is, bijv. na een buitensport activiteit of bij extra vuile kinderkleding. Dus in principe kun je dit bij elke kleding gebruiken.

 • Door Josephine, 12 september 2020

  Hoi,
  je hebt het over biotex gebruiken bij de sportkleding. Maar is biotex eventueel ook geschikt bij andere kleding? Of juist bij bepaalde kleding niet?
  Groetjes Josephine

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 28 augustus 2020

  Goedenavond Connie,

  Dat is jammer om te horen! Heeft u het in het wasverzachterbakje gedaan?
  Misschien nog even een tip: haal het complete spoelbakje even uit de machine en maak deze goed schoon in een warm ...

 • Door Connie Vissers, 28 augustus 2020

  Het is voor mij een raadsel dat iedereen zo enthousiast is over de wasparfum. Ik heb het ook voor de eerste keer gebruikt en helaas, de geur is nauwelijks waar te nemen. Ik heb 2 kg. was met 1 dopje wasparfum gebruikt. Misschie...

 • Door Wasmiddel, 6 januari 2020

  Fijne tips! Een wasmiddel speciaal voor sportkleding is ook meer dan aan te raden: https://wascapsules.nl/wasmiddel/sportkleding-wassen/

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden