€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana, 11 juli 2024

Vaatwasser reinigen? Zo maak je die schoon

Hoe moet je de vaatwasser schoonmaken?

Heb je een vaatwasser? Dan is het volgende vast herkenbaar. Je trekt de vaatwasser open, en een intense geur komt je tegemoet. Een geur die je adem acuut doet inhouden! Niet van bloemetjes helaas, maar wel van een benauwde (rotte) lucht, bah! Wat kun je hieraan doen, maar nog beter: hoe vermijd je dit?

 

 

Onderdelen van de vaatwasser die je moet schoonmaken. Begin met de filters, sproeiarmen en deurrubbers

 • Voor alle tips die hier beschreven staan geldt, maak de afwasmachine schoon als die leeg is
 • Allereerst is het natuurlijk super belangrijk om te checken of je vaatwasser überhaupt wel schoon is
 • Begin daarom om alle onderdelen van de vaatwasser grondig te reinigen
 • Draai de filter los en haal die uit de vaatwasser
 • Haal de binnenste filter eruit en maak beide onderdelen schoon in een sopje met allesreiniger. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een van de heerlijke allesreinigers van Le Essenze di Elda
 • Bevestig na het reinigen het filter weer in de machine en check of de sproeiarmen nog soepel ronddraaien
 • Haal ook een sopdoekje over de sproeiarmen en check met bijv. een cocktailprikker of de gaatjes in de sproeiarmen niet verstopt zijn. Het water moet goed verdeeld kunnen worden. Je kunt ook een oude tandenborstel gebruiken voor het schoonmaken van deze gaatjes
 • Tot slot reinig je de rubbers aan de binnenkant van de vaatwasser en zijkanten van de deur. Gebruik bijvoorbeeld een wattenstaafje of klein borsteltje om ook het vuil goed uit de hoekjes te kunnen verwijderen

 

sproeiarmen schoonmaken

 

Deze Italiaanse allesreiniger met krachtige geur is mijn persoonlijke favoriet:

vloeibare allesreiniger

 

Werkt schoonmaken met azijn? Of met soda? Of toch kiezen voor vaatwasmachinereiniger?

Vaak lees je dat schoonmaken met azijn of soda ook goed werkt voor het reinigen van de vaatwasser. Dat is natuurlijk mogelijk, maar pas hiermee op. Gebruik het niet te vaak. Alle soorten azijn zijn zuren. Deze tasten op den duur de rubbers aan. Het meest veilige is om natuurazijn te gebruiken. Ook hiervoor geldt de tip om het niet te vaak te gebruiken.

Ook van soda is bekend dat het rubber kan aantasten. Gebruik daarom niet meer dan een theelepeltje baking soda. En niet te vaak.


Mijn advies is daarom om hiervoor een speciaal middel te gebruiken zoals die van HG.

vaatwasser filter schoonmaken

Hoe vaak moet je het filter van de vaatwasser schoonmaken?

Hou hiervoor gewoon standaard 1x per maand aan.

Dit geldt voor zowel degene die hun vaatwasser intensief gebruiken als diegene die hun vaatwasser niet zo vaak gebruiken. Vaatwassers die te lang stilstaan hebben ook onderhoud nodig.

 

Hoe voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken?

Stinkt de vaatwasser? Als je die niet dagelijks laat draaien kan dat de reden zijn.

Maar met een aantal superhandige tips, houd jij de boel lekker schoon en fris!

 • Spoel de vaat schoon. Vooral als je deze voor iets langere tijd in de vaatwasser zet. Aangekoekte vaat zorgt voor vette filters en uiteindelijk dus voor een vaat die niet schoon wordt. Dit laat een nare lucht achter
 • Droog de randen en kieren goed na wanneer de vaatwasser klaar is
 • Maak de filters in de vaatwasser regelmatig schoon
 • Reinig met regelmaat de vaatwasser met een speciaal reinigingsmiddel of door een theelepeltje baking soda te gebruiken. Gebruik niet meer dan 1 theelepel, anders kan het de rubbers van de vaatwasser aantasten

 

Zorgt een waterontharder ook nog voor een schonere vaat?

Een waterontharder haalt in principe al het kalk uit het water en maakt het water een stuk zachter. Dus automatisch zal jouw vaat hierdoor ook meer glanzen! Mocht je na verloop van tijd merken dat je glaswerk toch weer wat doffer begint te worden? Voeg dan wat zout toe aan het hiervoor bedoelde reservoir voor je vaatwasser!

 

Hoe komt het dat vet je vaatwasser doet stinken?

Vaak blijven vet en voedselresten achter in het filter van de vaatwasser. Wanneer dit niet regelmatig wordt verwijderd en schoongemaakt, gaat het na verloop van tijd stinken.

Reinig met regelmaat je vaatwasser en probeer ook het filter minimaal 1x per maand goed schoon te maken met de eerdergenoemde tips.

Tot slot natuurlijk de grote vraag!

 

afwasmachine-verfrisser

Hoe laat jij je vaatwasser weer heerlijk ruiken?

Wat mijn favoriete tip is? Snij een citroen in 4 partjes. Verdeel deze in de bestekmand en laat daarna de lege vaatwasser een volledig programma draaien! Hierna ruikt jouw machine weer heerlijk fris! En, om deze blijvend fris te laten ruiken, hang je er een heerlijke vaatwasserverfrisser van Le Essenze di Elda in! Zo houd je de vaatwasser zeker 6-8 weken geurvrij!

 

Welke tips heb jij? Laat ze onder dit blog achter

 

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden