€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 26 januari 2024

Fleece deken wassen? 3 tips hoe je die warme plaid wast en lekker zacht houdt

Hoe moet je een fleecedeken wassen en toch zacht houden?

Het wassen van een fleecedeken op de juiste manier is belangrijk om de zachtheid te behouden en ervoor te zorgen dat het materiaal niet wordt beschadigd. Hier zijn enkele tips voor het wassen van een fleecedeken:

 • Lees het waslabel: Controleer altijd het waslabel op het fleecedeken voor specifieke instructies. Hierop staat informatie over de aanbevolen wasmethode en eventuele speciale zorginstructies.
 • Apart wassen: Was fleecedekens bij voorkeur apart van andere kledingstukken om wrijving en mogelijke beschadiging te verminderen.
 • Gebruik een mild wasmiddel: Kies voor een mild wasmiddel om de vezels van het fleece niet te beschadigen. Vermijd wasmiddelen met bleekmiddel, omdat deze de kleur en textuur van het materiaal kunnen aantasten.
 • Gebruik een zachte cyclus: Stel de wasmachine in op een zachte cyclus om wrijving en slijtage te verminderen.
 • Koud water: Was het fleecedeken bij voorkeur in koud water. Warm water kan de vezels beschadigen en de deken minder zacht maken.
 • Gebruik geen wasverzachter: Vermijd het gebruik van wasverzachter, omdat dit de vezels van het fleece kan afbreken en de zachtheid kan verminderen.
 • Drogen op lage temperatuur: Als je het fleecedeken in de droger wilt doen, gebruik dan een lage temperatuur. Hoge temperaturen kunnen de vezels beschadigen en het materiaal minder zacht maken.
 • Luchtdrogen: Het is vaak het beste om fleecedekens aan de lucht te laten drogen. Hang ze op een droogrek of leg ze plat om te voorkomen dat de vezels worden samengedrukt. Dit helpt om de zachtheid te behouden.
 • Vermijd strijken: Strijk geen fleecedekens. De hitte kan de vezels beschadigen en de deken minder zacht maken.

  Door deze zorgvuldige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je fleecedeken schoon blijft en zijn zachtheid behoudt, zodat je er langdurig van kunt genieten.

 

Welke soorten fleece zijn er?

Fleece is een synthetisch materiaal dat wordt gebruikt in kleding, dekens en andere textielproducten vanwege zijn warmte en zachtheid. Er zijn verschillende soorten fleece, enkele veelvoorkomende soorten zijn:

 • Microfleece: Dit is een lichtgewicht en dunne fleecevariant. Het is zeer zacht en biedt goede isolatie, maar is niet zo dik als andere soorten fleece.
 • Polar Fleece: Polar fleece is dikker dan microfleece en biedt meer warmte. Het heeft een dichte structuur en is populair voor gebruik in koude weersomstandigheden.
 • Berber Fleece: Berber fleece, ook wel bekend als sherpa fleece, heeft een pluizige textuur die lijkt op schapenvacht. Het is zeer isolerend en wordt vaak gebruikt voor
  voering in jassen en dekens.
 • Coral Fleece: Coral fleece heeft een fluweelachtige uitstraling en is zeer zacht. Het is comfortabel om te dragen en wordt vaak gebruikt in pyjama's, badjassen en dekens.
 • Recycled Fleece: Dit type fleece wordt gemaakt van gerecyclede materialen, zoals gerecyclede plastic flessen. Het is een milieuvriendelijke optie en draagt bij aan duurzaamheid.
 • Winddichte Fleece: Sommige fleecevarianten hebben winddichte eigenschappen, wat betekent dat ze extra bescherming bieden tegen koude wind.
 • Stretch Fleece: Dit type fleece bevat elastische vezels, waardoor het rekbaar is. Het zorgt voor meer bewegingsvrijheid en wordt vaak gebruikt in sportkleding.

 

Wasprogramma voor fleece deken wassen

 

Welke programma gebruik je bij het wassen van een plaid?

Als het plaid is gemaakt van wol, kasjmier of andere delicate materialen, gebruik dan het wolwasprogramma of het programma voor delicate stoffen. Deze programma's zijn ontworpen om zachte behandeling te bieden en de plaid te beschermen tegen schade. Over het algemeen is het raadzaam om koud water te gebruiken bij het wassen van plaids, vooral als ze gevoelig zijn voor krimpen of verkleuren. Koud water helpt de vezels te behouden en voorkomt dat de kleuren vervagen.


Wassen op 60 graden?

Nee, 60 graden is te warm om een fleece deken te wassen. Fleece is vaak gemaakt van synthetische vezels zoals polyester, en deze vezels kunnen gevoelig zijn voor hitte. Hoge temperaturen kunnen leiden tot krimp, vervaging van kleuren en het verlies van zachtheid. De meeste fleeceproducten hebben wasinstructies op het waslabel, en het is altijd belangrijk om deze instructies te volgen voor de beste resultaten. Gewoonlijk wordt aanbevolen om fleece op een lagere temperatuur te wassen, zoals op 30 graden Celsius of maximaal 40 graden Celsius.


Kan een fleece deken in de droger?

Zeker! Vaak kan een fleece deken in de droogmachine, maar controleer altijd eerst het waslabel. Als je een fleece deken gaat drogen in de droogmachine hebben we nog een handige tip om de statische elektriciteit te verminderen. Gebruik aluminiumfolie!
Scheur een stuk aluminiumfolie af: Snijd of scheur een stuk aluminiumfolie af dat groot genoeg is om in de droger te plaatsen met je fleecedeken.
Maak een bal van aluminiumfolie: Maak een bal van de aluminiumfolie. Zorg ervoor dat het een compacte, strakke bal is.
Voeg de bal toe aan de droger: Plaats de aluminiumfoliebal samen met het
fleecedeken in de droger voordat je het programma start.
Drogen zoals gebruikelijk: Laat de droger zijn werk doen zoals je normaal zou doen, met de aluminiumfoliebal en het fleecedeken samen. 


Het gebruik van aluminiumfolie kan helpen om statische elektriciteit te verminderen en pluizen te voorkomen.


Het gebruik van aluminiumfolie kan helpen om statische elektriciteit te verminderen en pluizen te voorkomen. Dit is handig bij het drogen van synthetische materialen zoals fleece, die de neiging hebben om statisch te worden in de droger. De aluminiumfolie fungeert als een geleider en helpt de opbouw van statische lading te verminderen.

 

Wastips voor fleecedeken

 

 

Gelden deze tips ook voor het wassen van een fleece trui?

Zeker! Deze tips kunnen ook gebruikt worden voor het wassen en drogen van een fleece trui.

 

Fleece strijken, kan dat?

Nee, fleece kun je meestal niet strijken omdat het materiaal gevoelig is voor warmte en hitte. Het materiaal kan smelten of beschadigt raken. Raadpleeg altijd het waslabel van het specifieke fleece-item voor aanbevolen zorginstructies. Als het waslabel aangeeft dat strijken wordt afgeraden, is het verstandig om het fleece niet te strijken om schade te voorkomen.


Hoe verwijder ik pillen op fleece?

Pillen kunnen ontstaan op fleece als gevolg van wrijving en slijtage. Hier zijn enkele methoden die je kunt proberen om pillen van een fleece-item te verwijderen:


Scheermesje of pillenscheerapparaat:

 • Gebruik een scheermesje of een speciaal pillenscheerapparaat ontworpen voor textiel. 
 • Leg het fleece-item plat op een stevige ondergrond.
 • Trek het materiaal strak en schraap voorzichtig met het scheermesje of het scheerapparaat over het oppervlak om de pillen te verwijderen.
 • Wees voorzichtig om het materiaal niet te beschadigen.

Klitroller of pluisroller:

 • Gebruik een klitroller of pluisroller om lichte pillen van het oppervlak te verwijderen.
 • Rol de kleefroller over het fleece-item om de bolletjes op te pakken.

Plakband:

 • Wikkel plakband om je vingers met de plakkende kant naar buiten.
 • Dep voorzichtig over het fleece om de pillen op te pikken.

Handmatig pluizen:

 • Wrijf voorzichtig over het fleece met je handen om pillen los te maken en te verwijderen.
 • Trek het materiaal strak om het proces te vergemakkelijken.

Was het fleece binnenstebuiten:

 • Was het fleece binnenstebuiten om wrijving en slijtage tijdens het wassen te verminderen.
 • Gebruik een mild wasmiddel en was op een zachte cyclus.

Luchtdrogen:

 • Laat het fleece-item aan de lucht drogen om wrijving in de droger te vermijden.

 

Hondenharen en kattenharen uit fleece deken wassen

 

Hoe verwijder je hondenharen en kattenharen op fleece?

Je hond of kat wil natuurlijk ook lekker warm en comfortabel liggen, dus daar gebruiken ze jouw fleece dekentje voor! Het achterlaten van haren doen bijna alle katten en honden, maar gelukkig hebben wij een aantal tips!


Plakband of kleefroller:

 • Gebruik plakband of een kleefroller met een plakkerige zijde.
 • Rol de kleefroller over het fleece om de haren op te pikken.


Rubberen handschoenen:

 • Trek rubberen handschoenen aan.
 • Veeg je handen over het fleece om de haren samen te pakken en te verwijderen. 

 

Ballon:

 • Wrijf een ballon over het fleece om statische elektriciteit op te wekken, waardoor de haren worden aangetrokken.
 • Veeg de haren van de fleece af met de ballon.

 

Elektrische pluizenverwijderaar:

 • Gebruik een elektrische pluizenverwijderaar of een apparaat met een vergelijkbare functie om haren van het fleece te verwijderen.


Het kan handig zijn om regelmatig de bovengenoemde methoden toe te passen om de ophoping van haren op het fleece te verminderen. Daarnaast is het een goed idee om fleeceitems regelmatig te wassen volgens de instructies op het waslabel, wat kan helpen bij het verwijderen van haren en het algemene onderhoud van het materiaal.

 

Fleece deken wassen en opfrissen met geurkaarten van wasparfum

 

Hoe geef je een fleecedeken of plaid een lekkere geur?

Er zijn een aantal makkelijke manieren om je fleecedeken of plaid een heerlijke geur te geven. Zo is het belangrijk om je deken of plaid regelmatig te luchten.

Tijdens het wassen is het gebruik van een wasparfum een goed idee om een heerlijke geur te geven aan je deken of plaid. Kies een geur naar keuze zoals bijvoorbeeld Neve; een warme winterse geur. Nog een voordeel van het gebruik van wasparfum is dat zelfs je woonkamer heerlijk ruikt als je een gewassen plaid op de bank laat liggen!

Bewaar je dekens of plaids in de kast dan kun je er een geurkaart tussen doen voor een heerlijke geur.

 


Kan je een deken tussendoor opfrissen? Zijn er naast luchten ook andere tips?

Een deken regelmatig luchten is zeker een hele goede tip om de deken fris te houden. Zo vermijd je muffen geurtjes. Wil je snel een lekker geurtje aan je deken? Gebruik dan een heerlijke textielverfrisser. Zo is er ook een textielverfrisser in dezelfde geur als de wasparfum ‘Neve’ zodat je de geur weer iets kan versterken na een tijdje!

 

Fleece deken opfrissen met textielspray

 

Wat is jouw favoriete tip voor het wassen van fleece dekens om ze zacht, fris en langdurig knus te houden?