€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 7 november 2023

T shirt opvouwen – Hoe doe je dat makkelijk?

 

Hoe moet je een t shirt opvouwen zonder kreuken?

Heb je hiervoor technieken a la Marie Kondo nodig? Dat lijkt simpel, maar in de praktijk heb je toch echt wel enige oefening nodig. Vaak belanden de shirts uit pure frustratie toch half gekreukt in de kast.

Ik stel daarom een nieuwe eenvoudige techniek voor; de Diana manier:

 1. De allerbelangrijkste stap! Zorg dat het t-shirt zo glad mogelijk is
 2. Het begint bij het wassen op een zo laag mogelijk temperatuur. Laat de wasmachine centrifugeren op hooguit 600 toeren
 3. Haal de shirts uit de wasmachine, en klop ze eerst goed uit. Daardoor heb je nagenoeg geen kreukels meer in het shirt
 4. Hang t-shirts netjes onder de oksels op aan de waslijn. Of aan een hangertje. Dit voorkomt dat je van die stomme punten aan de zijkanten krijgt
 5. Leg het t-shirt neer op een vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld het bed of strijkplank. Plaats de buikkant naar onder
 6. Maak een denkbeeldige verticale lijn in het midden van het shirt
 7. Vouw de zijkanten, vanaf de schouders tot de onderkant, netjes naar binnen toe. Strijk met elke beweging die je doet, het t-shirt glad en strak. Gewoon met de handen. Je hoeft echt geen strijkbout te gebruiken
 8. Leg de mouwen ook netjes horizontaal neer. Lange mouwen vouw je eerst helemaal horizontaal, en vervolgens sla je deze terug tot halverwege het midden
 9. Vouw van beneden naar boven het t-shirt in twee keer dubbel
 10. Strijk tot slot met de hand ook de voorkant van je opgevouwen t-shirt glad. Die ziet eruit alsof hij net uit de winkel komt!

Op deze manier vouw ik ook de truien op. Wanneer dit je dagelijkse routine wordt, is het echt een makkie!

 

Klik om de video te bekijken:

 

Waar komt de Diana Manier vandaan?

Ik heb jarenlange ervaring met het werken in een kledingzaak. We zijn als het ware gedrild door mijn moeder. Die had zelf ook alles spic en span in de kasten liggen en hangen. En oh, als het dan tegen sluitingstijd was, en er kwam nog een klant in de winkel, die hoefde alleen maar naar iets te wijzen of ze sprong er al voor! “Laat mij dat maar even pakken!” was dan het antwoord. Hilarisch.

Tijdens de zomermaanden is hier op Urk een evenement dat Zingen in de Zomer heet. Gezellig, met een braderie.

Ken je de reclame van die garnalenpeller? Die als een gek door bleef pellen, terwijl ze alweer een vissersboot de haven zag binnenkomen?
Dat was mijn moeder tijdens de braderie met alle koopjesjagers. Kom niet aan mijn stapels!

 

Klik op de afbeelding voor de video:

De japanse vouwtechniek voor kleding: T shirt opvouwen volgens de Marie Kondo of KonMari methode

Voor degene die liever de Marie Kondo techniek oftewel de KonMari methode gebruiken. Dat is bijna dezelfde techniek zoals ik die zelf ook gebruik.

Het nadeel van de Marie Kondo manier vind ik dat de stapel t-shirts vaak niet mooi recht wordt. Die techniek is alleen handig wanneer je t-shirts in een lade opbergt, omdat je deze oprolt.

Zelf kies ik voor mooie stapeltjes in de kast.

Wil jij ook mooie, rechte stapels? Pas dan de techniek toe zoals aan het begin van het blog. Shirts blijven mooi recht liggen, en gaan niet voorover hellen, zoals de stapels van Marie Kondo.

 

T shirt opvouwen met karton?

Wil je t-shirts goed leren opvouwen? Een goed hulpmiddel is een vierkant stuk karton. Het t-shirt leg je neer op de buikkant. Het karton leg je op de achterkant. Vouw het t-shirt op zoals aan het begin van het blog beschreven. Jouw t-shirt is op deze manier mooi recht opgevouwen. Probeer op den duur het karton weg te laten met vouwen, dat werkt prettiger omdat niet elk kledingstuk even groot en breed is.

 

Hoe moet je een t-shirt opbergen zodat hij kreukloos blijft?

Je kunt een t-shirt heel makkelijk opbergen zodat het kreukloos blijft.

 • Heb je ruimte genoeg? Je shirt ophangen is dan natuurlijk het allerbest
 • Heb je meer lades dan legplanken? Dan is de Marie Kondo techniek superhandig. Nadat het t-shirt is opgevouwen, maak je er rolletjes van en leg je deze in je lade
  Op deze manier is het mooi overzichtelijk in de lade en kun je vaak meer kwijt. Tip: doe dit ook wanneer je je koffer inpakt en je kleding komt er nagenoeg kreukloos uit!
 • t-shirts liggend opbergen? Dan kun je het beste mijn vouwtechniek toepassen. De stapels blijven gewoon het meest recht liggen. Je hebt er geen last van dat deze stapels naar voren hellen

 

En ja, hoe hou je t-shirts heerlijk geurend?

T-shirts lekker fris laten ruiken. Dit is toch een piece of cake sinds we Wasparfum op de Nederlandse markt hebben ontdekt?!

Doe een klein scheutje in het wasverzachterbakje, en je reguliere wasmiddel in het hoofdwasbakje. Wowwwww! Jouw t-shirt is straks een feestje om weg te vouwen met deze heerlijke geur.

Mijn favoriete geuren voor de t-shirts zijn deze Wasparfums: Sole, Aqua Marina, YoGo, Diamante & Ylang, Thomas, Diamante en Ninfea.

 

 

Hoe kwam ik, Diana op het idee voor dit blog?

Een tijdje terug was onze oudste zoon een paar dagen weggeweest naar Spanje. Lekker een weekendje zon, zee, zui…..eh, bedoel strand. Eenmaal thuis staat daar dan een kunststoffen uitdaging op je te wachten in het washok. Jawel, de koffer! Vol verwachting gaat de rits open en klap ik de koffer open. En? Mijn moederhart maakt een sprongetje van trots!

Want ik ben volgens mij met vlag en wimpel geslaagd wat betreft het bijbrengen van netheid en orde. Bij de oudste althans. Alles was keurig netjes opgevouwen en georganiseerd in zijn trolley. Sneakers netjes in schoenenhoesjes, vuile was in een plastic zak. Ik kon werkelijk niet zien of iets gedragen was, of dat de kleding net uit de kast kwam. Wow!

Opvoeden is voor mij ook het bijbrengen van structuur in het leven van onze kinderen. En dat geldt niet alleen voor gedrag, maar ook hoe je met je omgeving en je spullen omgaat. Ik vind het belangrijk wanneer alles netjes en georganiseerd is. Geloof me, ik ben heus niet steriel en gooi echt niet elke maand de keukenkastjes overhoop. Maar structuur aanbrengen in je leven geeft je ook rust in je hoofd. Daar ben ik stellig van overtuigd.

 

Laat je reactie achter. Hoe vouw jij je t-shirts op?

 

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden