€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0

Door Germaine , 15 mei 2025

Handdoeken wassen

Er gaat niets boven het gevoel van een zachte, schone handdoek na een warme douche. Maar na een paar keer wassen lijken handdoeken vaak hun zachtheid te verliezen en ruiken ze minder fris. En nieuwe handdoeken? Die voelen heerlijk aan, maar nemen nauwelijks vocht op. De juiste wasroutine maakt echt het verschil. Of je nu net nieuwe handdoeken hebt gekocht of je favoriete set weer lekker fris wilt krijgen – met de juiste manier van handdoeken wassen blijven ze langer zacht, schoon en absorberend.

Nieuwe handdoeken wassen

Nieuwe handdoeken zien er heerlijk zacht uit, maar echt goed drogen doen ze niet direct. Dat komt door een waslaagje en andere chemische middelen die tijdens de productie worden toegevoegd. Door je nieuwe handdoeken te wassen voor gebruik, verwijder je deze laag en activeer je de absorberende werking van het katoen. Benieuwd hoe je nieuwe handdoeken wast? Je leest het in het stappenplan nieuwe handdoeken wassen.  

Stap 1) Weken in koud water
Laat je handdoeken (bij voorkeur een nacht) weken in koud water. Hierdoor openen de katoenvezels zich en zijn ze beter in staat om vocht op te nemen. Geen tijd om te weken? Gebruik dan de spoelstop op de wasmachine. Hierbij wordt het laatste spoelproces stopgezet, zodat de was in het water blijft. Het verschilt per wasmachine hoe je dit programma aanzet. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je wasmachine.

Aanbevolen wordt om de handdoeken een nacht in koud water te laten weken, maar een paar uur is ook prima.

Let op: vermijd wasmiddel. Het enige wat je wél toevoegt, is een scheutje natuurazijn. Dit helpt om resten van de fabriekscoating te verwijderen en voorkomt dat kleuren doorlopen. Gebruik geen wasverzachter, want dit maakt de vezels juist weer waterafstotend. Daarentegen kun je wel wasparfum toevoegen voor een lekkere geur.

Stap 2) centrifugeren

Nadat je de nieuwe handdoeken hebt gewassen, kun je starten met centrifugeren op 1200 of 1400 toeren.

Stap 3) drogen aan de lucht
Droog je handdoeken bij voorkeur aan de lucht. Aan de waslijn buiten of op een droogrek binnen. Zo blijven ze heerlijk zacht en nemen ze straks goed vocht op.

Tip: was nieuwe handdoeken altijd apart. Nieuwe handdoeken kunnen in het begin nog wat kleur afgeven. Was ze daarom de eerste paar keer apart van je andere was, zeker als je witte kleding hebt die je graag wit wilt houden.

Bestaande handdoeken wassen

Na een warme douche of een ontspannen bad, wil je jezelf natuurlijk afdrogen met een zachte, frisse handdoek. Maar na een aantal wasbeurten merk je vaak dat handdoeken stug worden, minder goed drogen of zelfs muf gaan ruiken. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen met de juiste wasroutine. Zo blijven je handdoeken niet alleen langer mooi, maar ook hygiënisch schoon en heerlijk zacht.

Temperatuur handdoeken wassen 

Bestaande handdoeken wassen kan prima op 60 graden. Sterker nog, dat is zelfs aan te raden. Bij deze temperatuur worden bacteriën, vet- en zeepresten effectief verwijderd, en voorkom je die typische muffe geur die soms blijft hangen. Heb je witte handdoeken? Die kun je af en toe zelfs op 90 graden wassen, maar doe dit met mate om slijtage te voorkomen. Om je op weg te helpen, hebben we de verschillende soorten handdoeken uitgelicht, inclusief waarmee je het kan combineren, het wasmiddel en het aantal toeren.

Witte handdoeken

Aanbevolen wordt om witte handdoeken op 60 graden te wassen, met een programma voor witte was. Voor een extra grondige reiniging kan af en toe een voorwasprogramma met bijvoorbeeld Biotex worden toegevoegd. Gebruik bij voorkeur waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel. Dit helpt tegen verkleuring en houdt het wit langer stralend. Af en toe vloeibaar gebruiken is geen probleem, maar poeder heeft de voorkeur. Kies tot slot voor een centrifugeerstand van 1200 tot 1400 toeren om overtollig water goed te verwijderen zonder de stof te beschadigen.

 Gekleurde handdoeken

Gekleurde handdoeken kun je prima samen wassen met keukendoeken en gekleurde sokken. Gebruik hiervoor een programma voor gekleurde was of een kreukherstellend programma – vooral handig als er ook theedoeken of sokken tussen zitten. Een voorwasprogramma kan gerust toegevoegd worden voor extra frisheid.  Gekleurde was kun je trouwens gerust met vloeibaar wasmiddel doen, dat is vaak wat zachter voor de kleuren.

Centrifugeren mag op 1000 tot 1200 toeren. Daarna kunnen de handdoeken en vaatdoeken zo de droger in. Theedoeken hang je liever op een rekje – zo blijven ze mooi glad en hoef je ze niet te strijken. Sokken droog je bij voorkeur ook aan de waslijn of op een rekje. In de droger slijten ze sneller en gaan ze eerder pillen of verkleuren door de warmte en wrijving.  

Donkere handdoeken

Donkere handdoeken was je het liefst apart, maar ze kunnen ook prima mee met bijvoorbeeld donkere sokken of ondergoed. Zolang je deze was ook op 60 graden doet, is combineren geen probleem. Gebruik bij voorkeur het programma voor donkere was en stel de temperatuur in op minimaal 60 graden om alles goed schoon te krijgen. Is de was erg vies of ruikt het niet fris? Dan is een voorwas een aanrader.

Voor donkere was is vloeibaar wasmiddel een goede keuze. Het helpt de kleuren langer mooi te houden. Een fijnwasmiddel zoals de Elda Wool werkt vaak net zo goed als speciale wasmiddelen voor donkere was, maar dan zonder de typische muffe geur. Het resultaat: schone, frisse was die zijn kleur behoudt.

Veelgemaakte fouten handdoeken wassen

Handdoeken gebruik je dagelijks, dus het is fijn als ze zacht aanvoelen en goed vocht opnemen. Toch kunnen ze na verloop van tijd stug worden of minder goed drogen. Vaak ligt dat niet aan de kwaliteit, maar aan de manier van wassen. Met een paar simpele aanpassingen in je wasroutine houd je je handdoeken langer mooi én comfortabel in gebruik. Let bijvoorbeeld op de volgende punten:

Te volle trommel

Stop de wasmachine niet helemaal vol. Handdoeken hebben ruimte nodig om goed schoon te worden en niet tegen elkaar aan te schuren. Overvolle trommels zorgen voor wrijving, wat de stof sneller doet slijten.

Gebruik geen wasverzachter

Hoe verleidelijk ook: wasverzachter maakt handdoeken wel zacht, maar vermindert het absorptievermogen. De vettige laag die achterblijft, zorgt ervoor dat ze minder goed drogen. Gebruik in plaats daarvan een scheutje natuurazijn – dit neutraliseert geurtjes en houdt de vezels soepel.

Let op met wasmiddel

Te veel wasmiddel laat resten achter in de stof, waardoor handdoeken stug en minder fris worden. Houd je aan de aanbevolen dosering en kies bij voorkeur voor een wasmiddel zonder parfum of toevoegingen.

Extra tips voor frisse, zachte handdoeken

Zijn je handdoeken grauw, stug of ruiken ze niet meer fris? Geen zorgen. Met een paar simpele trucjes geef je ze weer een oppepper. Van weken in soda of azijn tot slim drogen en het juiste wasmiddel kiezen: met deze tips worden je handdoeken weer zacht, schoon en lekker fris.

Laat af en toe weken in soda of azijn

Hebben je handdoeken een nare geur of voelen ze stug aan? Laat ze dan een paar weken in warm water met een eetlepel soda of een scheut natuurazijn voordat je ze wast.

Droog bewust

De droger zorgt voor heerlijke zachte handdoeken, vooral als je er een paar (schone!) tennisballen of drogerballen bij doet. Wil je de handdoeken liever aan de lucht drogen? Dat kan ook prima. Hang ze dan wel goed open voor voldoende luchtcirculatie.

Kies voor poederwasmiddel bij witte handdoeken

Poederwasmiddel werkt vaak beter dan vloeibaar als je last hebt van vlekken of een grauwe waas op je handdoeken. Zien ze er dof uit? Laat ze dan eerst even weken in warm water met wat soda of een scheutje azijn, en geef ze daarna een hete wasbeurt. Grote kans dat ze er weer een stuk frisser uitkomen.

Handdoeken opvouwen: zo doe je dat

Er gaat niets boven mooi opgevouwen of opgerolde handdoeken. Want zeg nou zelf. Niks is fijner en luxer dan heerlijk, schone en opgevouwen handdoeken in je badkamer toch? Dus hup. Zet die wasmand vol handdoeken naast je neer en terwijl je je favoriete serie kijkt, vouw je ondertussen de was weg.

Vind je het lastig hoe je een handdoek opvouwt ? We’ve got you. Een slimme opvouwtechniek zorgt niet alleen voor een opgeruimde kast, maar ook voor meer ruimte en een luxe uitstraling in je badkamer. We vertellen je stap voor stap hoe je handdoeken netjes en compact opvouwt.

Stap voor stap: handdoeken opvouwen

Onderstaande methode is perfect voor het stapelen van handdoeken in de kast, op een plank of in een lade.

1. Leg de handdoek plat neer op een schoon oppervlak met de lange zijde naar je toe.
2.
Vouw de handdoek in de lengte doormidden.
3. Vouw nogmaals in de lengte, zodat je een lange, smalle strook krijgt.
4. Vouw vervolgens in drieën of in vieren, afhankelijk van de grootte van de handdoek en hoeveel ruimte je in je kast hebt.

Handdoeken opvouwen in hotelstijl

Voor een luxe uitstraling kun je je handdoeken opvouwen zoals in hotels: strak, symmetrisch en compact. Vaak worden ze daarbij ook netjes gerold in plaats van gevouwen. Dit is handig als je weinig ruimte hebt of de handdoeken zichtbaar liggen op een plek.

Welk wasparfum voor je handdoeken?

Laten we vooropstellen dat geur heel persoonlijk en smaakgevoelig is. Om je toch een beeld te geven van welke wasparfum lekker is voor je handdoeken hebben we founder Diana gevraagd naar haar favorieten.

Diana: ‘Als je het mij vraagt, dan kijk ik naar het type handdoeken. Handdoeken voor in de keuken was ik met een frisse geur zoals de Diamante of Agata. Strandlakens daarentegen was ik met een zomerse geur zoals de Sole. Voor badlakens kies ik ook een frisse geur zoals de J of Yo Go. Heb je liever wat zwoelere geuren voor je handdoeken? Probeer dan eens de Zircone, Acquamarina of Argan.’

Conclusie

Handdoeken wassen lijkt eenvoudig, maar met een paar slimme aanpassingen blijft je was écht langer fris, zacht en goed absorberend. Vul de trommel niet te vol, skip de wasverzachter (kies liever voor een scheutje azijn) en was op 60 graden. Zo maak je van afdrogen elke dag weer een klein genietmoment.

Veelgestelde vragen

Over handdoeken wassen raken we niet uitgepraat. Daarom hebben we een lijst met veelgestelde vragen gemaakt om ervoor te zorgen dat je handdoeken fris en zacht blijven. 

Welke handdoeken moet je apart wassen?

Het is belangrijk om witte en gekleurde handdoeken gescheiden te wassen. Witte handdoeken bij de witte, donkere handdoeken bij de donkere en gekleurde handdoeken bij de gekleurde.

Heb je geen volledige lading was verzameld? Hang de vochtige handdoeken netjes over de rand van de wasmand, zodat ze goed kunnen drogen. Als je ze in een hoop in de mand gooit, kunnen schimmels en bacteriën nare geurtjes veroorzaken die moeilijk uit de handdoeken te verwijderen zijn.

Kun je handdoeken wassen met azijn?

Ja, dat kan! Het is zelfs aan te raden om nieuwe handdoeken te wassen met (witte) natuurazijn. Waarom? Omdat azijn helpt om het chemische laagje van de vezels te verwijderen, dat vaak door fabrikanten wordt gebruikt om de handdoeken te verven of te bleken.

Je kunt beginnen door de handdoeken in een teil met koud water te zetten. Een andere optie is om de nieuwe handdoeken in de wasmachine te doen, een koud programma te draaien en wat azijn toe te voegen aan het wasverzachterbakje. Vervolgens kan de spoelstopknop ingedrukt worden, waarna de was een uur of twee kan staan.

Dit heeft twee voordelen: het voorkomt dat katoen krimpt en het verwijdert alle chemische stoffen en stof die nog in de handdoeken zit. Na deze wasbeurt zullen de handdoeken veel sneller drogen. Azijn heeft bovendien een verzachtend effect, waardoor het prima als vervanger voor wasverzachter kan dienen.

Nadelen van het wassen met azijn

Hoewel het wassen van handdoeken met azijn effectief is, zorgt het niet alleen voor het totale effect dat misschien gewenst is: schone én frisse handdoeken. Azijn heeft een neutraal effect. Na het wassen zal er geen zure geur achterblijven. Azijn staat er bovendien om bekend een verzachtend effect te hebben, zoals wasverzachter ook doet. Toch ontbreekt er nog iets: een heerlijke frisse geur van de handdoeken. Het wassen met azijn is dus ideaal voor wie van puur natuur houdt, maar voor een extra frisse geur is misschien een ander product nodig.

Handdoeken met de hand wassen tijdens de vakantie?

Handdoeken wassen is een uitdaging als er geen wasmachine in de buurt is. Maar hoe pak je dat aan op bijvoorbeeld vakantie? In het beste geval is er een badkuip én lekker weer, zodat de handdoeken snel kunnen drogen. Anders kan het best een beetje een natte bedoeling worden.

Maak een lekker warm sopje in de badkuip met wat wasmiddel en een paar druppels wasparfum. Leg de handdoeken erin en laat ze een uurtje weken, zodat het vuil goed loskomt. Spoel vervolgens alles goed uit en wring de handdoeken zo droog mogelijk. Hang ze lekker buiten in de zon om snel te drogen. Hierbij geldt: hoe sneller ze drogen, hoe minder de kans op vervelende geurtjes.

Die nare luchtjes aan je was komen trouwens niet door je wasmiddel of wasparfum, maar door het slechte drogen van je was of een vieze wasmachine. In de wasmachine kan vetluis ontstaan, wat die geurtjes veroorzaakt. Extra tip: droog na het wassen altijd de rubberen ring van de wasmachine af en laat de deur openstaan. Zo voorkom je schimmelvorming.  

Hoe vaak handdoeken wassen?

In hotels wordt steeds vaker geprobeerd om het wisselen van handdoeken uit te stellen door gasten aan te moedigen om handdoeken langer te gebruiken. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee?

Volgens microbioloog Philip Tierno van de New York University of School Medicine kun je een handdoek maximaal drie keer gebruiken, mits je hem goed laat drogen. Nattig wasgoed bevat namelijk veel bacteriën. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om handdoeken na gebruik goed te drogen. Hang ze dus bijvoorbeeld over de verwarming of aan een droogrekje.  

Hoe blijven handdoeken zacht na het wassen?

Veel mensen grijpen automatisch naar wasverzachter, maar wist je dat dat niet altijd de beste keuze is? Wasverzachter laat namelijk vaak een vettig laagje achter in de leidingen van je wasmachine én op je kleding. Donkere handdoeken kunnen daardoor een vale waas krijgen en witte handdoeken worden er grauw van. Bovendien neemt de zachtheid af, omdat handdoeken minder goed vocht opnemen.

Een beter alternatief is natuurazijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat handdoeken zacht blijven, maar het voorkomt ook dat ze hun absorptievermogen verliezen.

Nog een goede tip: gebruik drogerballen. Deze vilten ballen doe je samen met de handdoeken in de droger. Hoe meer je gebruikt, hoe beter. Kies voor een normaal droogprogramma. De ballen helpen de warmte beter te verdelen, verkorten het droogproces en maken je handdoeken lekker zacht. Win-win!

Waarom heet het handdoek?

Oorspronkelijk verwijst het woord handdoek naar een doek die bedoeld is om je handen mee af te drogen – vrij logisch dus. Maar in de loop van de tijd is die betekenis wat opgerekt. Tegenwoordig gebruiken we het woord ‘handdoek’ voor allerlei soorten doeken die je gebruikt om je af te drogen.

Een kleine handdoek is nog steeds bedoeld voor je handen, maar een grotere noemen we meestal een badhanddoek. Die gebruik je na het douchen of na een bad. En dan heb je ook nog de strandhanddoek. Die qua formaat op een badhanddoek lijkt, maar vooral bedoeld is om op te liggen of jezelf mee af te drogen na een frisse duik.

Stinkende handdoeken? Zo voorkom je het

Handdoeken gaan vaak muf ruiken, omdat ze niet heet genoeg gewassen worden of niet goed kunnen drogen. Als je ze bijvoorbeeld klam opvouwt of uit de droger haalt terwijl ze nog vochtig zijn – en ze vervolgens een paar uur in een gesloten trommel laat zitten – dan is de kans grot dat de er een nare geur ontstaat.

De oplossing? Was handdoeken op minimaal 60 graden en zorg ervoor dat ze daarna echt goed drogen. Dan zit je meestal wel goed. En vergeet dat kleine extraatje niet: een scheutje wasparfum kan echt het verschil maken. Het werkt als een geurtje voor je was – heerlijk!


Moet je handdoeken strijken na het wassen?

Nee, dat is niet nodig. Handdoeken die in de droger gaan, komen er meestal al behoorlijk kreukvrij uit. Wel belangrijk: laat ze niet de hele dag in de trommel liggen, want dan kunnen er alsnog vouwen in komen.

Na het drogen is het handig om de handdoeken even goed uit te kloppen en ze vervolgens netjes op te vouwen. Worden de handdoeken meestal op de waslijn gedroogd? Klop ze dan eerst goed uit, voordat ze nat worden opgehangen. Zo drogen ze glad op, en het wapperen in de wind helpt om de meeste kreukels vanzelf te laten verdwijnen.



Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden