€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 20 oktober 2020

Gordijnen Wassen, Stomen en Drogen - Tips per Stofsoort

Gezellig, het wordt weer herfst!

 

Na een prachtige, lange zomer, kunnen we nu weer gezellig de kaarsjes aansteken. Lekkere recepten uitproberen en de heerlijkste gerechten klaarmaken! Hmmmm!

 

Raar hè? Ik denk bij de wisseling van seizoenen altijd in eten! Vandaar dat ik ook nooit slank zal worden. Daar heb ik gewoon een té bourgondische inslag voor. Dus geen vlees, gebak en brood van de supermarkt, maar echt (h)eerlijk vlees van de slager, brood van de bakker, groenten bij de groenteboer en voor de kids: snoep bij de echte snoepwinkels die ons dorp rijk is!

 

Bring it on!

 

 

Ondertussen worden de gordijnen er niet schoner op

En ja, dat betekent meer bakken, braden, kaarsen branden en gezellig samenzitten. Llees plakkerige vet walmen, roetdeeltjes die ronddwarrelen en stofwolken die je een acute hoest aanval bezorgen.

Je gordijnen zijn dan wel aan een wasbeurtje toe! Pfoehhhhh, wat kunnen die soms muffig ruiken of erger nog: ruiken alsof ze net als de haricots verts zijn omwikkeld met spek. Whaaaa, niet fijn dus.

 

 

Gordijnen wassen voorkomen met de stofzuiger en textielspray in de hand

Maar het is zo zonde om direct je nieuwe gordijnen te wassen. Probeer dit moment zo lang mogelijk uit te stellen. Zuig ze wekelijks goed af met het speciale gordijn hulpstukje van je stofzuiger. Ja, daar zijn de hulpstukjes voor, gebruik ze dus!

Heb je dat gedaan? Vernevel ze dan met een heerlijke textielspray voor een frisse geur.

 

Tip: Doe een paar druppels wasparfum naar keuze in een flesje van 250 milliliter en spray daarmee je gordijnen in.

 


Let op: Probeer eerst een klein stukje. Bijvoorbeeld onderaan je gordijn om te kijken of de spray geen vlekken achterlaat op de stof.

 

Ditzelfde is uiteraard ook mogelijk voor je stoffen bankstel en kussens.

 

textielspray

Photo by cottonbro from Pexels

 

Tips om de gordijnen te wassen in de wasmachine

Maar dan komt het moment daar. Je gordijnen blijven rechtop staan van de vettigheid, rook, stof etc. Kortom, ze zijn echt aan een wasbeurt toe. En heb je de gordijnen eenmaal eraf - there’s no way back.

 

 

Gewone gordijnen, vitrage of glasgordijnen

Ik noem vitrage of glasgordijnen voor het gemak maar even gewone gordijnen. Als je die hebt dan heb ik goed nieuws. Deze zijn het makkelijkste om te wassen haha.

Laten we daar dus mee beginnen.

 

 

Hoe ga je om met de haakjes aan de gordijnen?

Heb je plastic haakjes aan de vitrage of glasgordijn? Laat deze lekker zitten. Pak een groot haarelastiek en wikkel deze om de bovenkant heen zodat je een soort van “knot” krijgt. Pak vervolgens een waszak en doe deze om de knot heen. Doe daar vervolgens weer een groot haarelastiek omheen zodat de zak tijdens het wassen niet los gaat. Doe het haarelastiek niet te strak om kreukels te voorkomen.

 

Je wast de gordijnen op een zijde programma. Dat is een programma dat niet heter wordt dan 30 graden en draait op maximaal 600 toeren. Zo komen je gordijnen er nagenoeg kreukloos uit.

 

 

Hoe laat je de gordijnen drogen?

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de gordijnen vochtig uit te hangen. Doordat ze nog vochtig zijn hoeft je ze niet te strijken en ze drogen mooi glad op.

 

gordijnen drogen

Photo by Ksenia Chernaya from Pexels

 


De overgordijnen of in betweens wassen

Dat wordt al meer challenging. Overgordijnen en inbetweens zijn vaak best zwaar en soms dubbel gevoerd. Dus was deze met niet meer dan één gordijn per keer. Zo komen ze zo kreukloos mogelijk uit de wasmachine. Verder was je deze eigenlijk op precies dezelfde manier als de vitrages.

 

Alleen hangen de overgordijnen of inbetweens aan ijzeren haakjes of ringen. Als deze roestvrij staal zijn, kun je ze in principe op dezelfde manier wassen als de vitrages. Alleen zou ik voor het wassen van deze zwaardere gordijnen kiezen voor een ander programma dan het zijde programma.

 

Lees daarom snel verder.

 


De handstomer als redmiddel voor je gordijnen

Kies voor overgordijnen en inbetweens voor een programma van maximaal 30 graden en iets meer toeren. Bijvoorbeeld 1000 toeren. Niet meer toeren anders kun je de handstomer erbij pakken.

 

Ps. ideaaaaaallll die handstomers van Steamery Stockholm. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij de Bijenkorf. 

 

Ook deze gordijnen laat je gewoon aan de lucht drogen door ze onmiddellijk na het wassen op te hangen.

 

 

Velourse gordijnen wassen of naar de stomerij brengen?

De uitdaging wordt steeds groter, want nu komen de velourse gordijnen!
Je kent ze wel. Die grote zware gordijnen van dik stof die elk pluisje aanpakt en elke angorakat aantrekt om ze eventjes te “strelen”.

 

Persoonlijk niet mijn favoriet. Tenzij je in een tochtig huis woont en de warmte nodig hebt die anders snel verloren gaat. Dan zijn ze natuurlijk ideaal.

 

Maar wassen? Ik zou het niet doen!
Je kunt ze beter bij een stomerij brengen. Die weten precies hoe ze deze specifieke stof moeten behandelen. Velours gaat door het water snel pletten en droogt hierdoor niet mooi op. Het geeft vaak kreukels als het uit de wasmachine komt. En de stof kan hard worden waardoor het zachte fluwelen uiterlijk heel anders wordt. Dus, leave it to the expert en breng ze lekker bij de stomerij.

 

Dat geldt ook voor de dikke stoffen overgordijnen
Het advies voor velourse gordijnen geldt wat mij betreft ook voor dikke stoffen overgordijnen. Die zou je eventueel ook bij een wasserette kunnen brengen omdat die wasmachines hebben met extra grote trommels.

 

 

Linnen gordijnen, mijn persoonlijke favoriet!

Linnen gordijnen zijn wat meer teer van structuur maar beslist niet moeilijk te wassen. Heet wassen is het enige wat je niet moet doen.


Linnen gordijnen was je eigenlijk op dezelfde manier als de vitrage. Niet heter dan 30 graden en maximaal 600 toeren. Linnen mag wat kreuken. Een kreuk is leuk, en is wat nonchalanter van stof dan bijvoorbeeld de strakke vitrages. Hier hoef je dus eigenlijk geen handstomer te hanteren: we love it!

 

 

linnen gordijnen

 

 

De katoenen gordijnen

Deze was je op exact dezelfde manier als linnen gordijnen. Maar hier zou ik persoonlijk wel even de handstomer bij langs halen. Persoonlijk vind ik katoenen gordijnen wel mooier hangen als ze kreukvrij zijn. Daardoor hebben ze gewoon een wat meer “frisse uitstraling” en oogt de (woon)kamer schoonen opgeruimd.

 

 

De echte uitdaging begint pas wanneer je vouwgordijnen moet wassen!

Let bij het kopen van vouwgordijnen goed op het systeem. Soms kun je voor “nep” vouwgordijnen kiezen. Deze bevestig je aan de bovenkant met klittenband en zijn hierdoor makkelijk te verwijderen. Vaak hebben deze vouwgordijnen wel gewone baleinen waardoor ze mooi vallen. Die kan je makkelijk verwijderen, en daardoor makkelijker wassen.

 

Dat in tegenstelling tot de vouwgordijnen die een luxer ophangsysteem hebben. Met van die touwtjes, die je ook moet loshalen. En dan ook nog moet proberen te onthouden hoe ze ook alweer bevestigd moesten worden.

 

Oh boy. Ik heb de vouwgordijnen er dus in een enthousiaste bui eraf gehaald. En na een tip op internet in een bad gewassen. Daarna heb ik ze liggend op grote badlakens in de badkamer laten drogen.
Enthousiast als ik was omdat ze weer heerlijk fris en schoon waren, probeerde ik ze weer op te hangen. Nu moet ik jullie eerlijk bekennen dat ik niet erg handig ben, maar ik was best trots op mezelf. Totdat ik de touwtjes weer begon vast te knopen. Alles was scheef. En ik kreeg mijn mooie, dure strakke vouwgordijnen met geen mogelijkheid meer recht!

 

Iedereen die voorbij kwam lopen zat met verbazing naar mijn vouwgordijnen te kijken. Die hingen ineens in een vorm van 60 graden voor de ramen.
Uit pure frustratie heb ik die krengen eraf gehaald en nieuwe besteld. Ik heb me wel een aantal weken tokkie gevoeld door die alternatieve gordijnen omdat ik geen nieuwe vouwgordijnen natuurlijk a la minute binnen had whaaa.

 

Eén voordeel van een wat duurder systeem. Dat systeem kan je opnieuw gebruiken. Je hebt alleen nieuwe stof nodig.

 


Conclusie. Vouwgordijnen met systeem met touwtjes houd je schoon door ze te zuigen en in te sprayen met heerlijke textielverfrisser. Lees aan het begin van deze pagina hoe je dat precies doet.

 

woning-banken-gordijnen

 

 

Sommige mensen gaan voor witte gordijnen!

Witte gordijnen, niet te verwarren met “gorrigedijnen”....want dat worden ze heel snel hahaha.
Maar voor ons een fluitje van een cent om weer wit te krijgen.
Nee, je hoeft ze echt niet op 60 graden te wassen om deze weer spierwit te krijgen. Sterker nog, dat adviseer ik echt om nooit en te nimmer te doen.

 

Zijn je witte gordijnen bijvoorbeeld aan de onderkant wat smoezelig?
Of heeft je kleine bengel met z’n chocoladehandjes een gordijnen spookje nagespeeld?

 

Spray de vieze plekken dan eerst goed in met een goede vlekverwijderaar. Ikzelf vind de vlekverwijderaar van Sil bijvoorbeeld ‘the bomb’. Verder werkt Shout ook erg goed. Laat het een paar uur inwerken. Doe daarna de gordijnen pas in de was op 30-40 graden met maximaal 600 toeren. Mijn favoriet blijft trouwens het zijdeprogramma.

 

Was de gordijnen met een fijnwasmiddel zoals Robijn voor de witte was en…...tadaaaaa! Voeg hierbij een scheutje wasparfum van de geur Agata toe. Ik weet niet hoe, maar het lijkt alsof de was er gewoon witter van wordt. Het maakt overigens het donkere en gekleurde stof niet vaal hoor. Die geur is echt heerlijk en ook een aanrader voor witte sokken en handdoeken.

 

Hang vervolgens de gordijnen nat op en gebruik eventueel de handstomer om ze wat bij te strijken. Zet die handstomer op je verlanglijstje voor Sinterklaas want geloof me, hier word je blij van.

 

Tenslotte nog wat algemene tips:

 

Wassen met azijn, wasmiddel of wasparfum?

Wassen met azijn kan heel goed met gordijnen en laat absoluut geen azijngeur achter op het textiel. Het maakt de stoffer wat zachter en schoon. Maar persoonlijk vind ik wassen met een lekker geurig wasmiddel toch net wat frisser.

 

Gebruik hiervoor een fijnwasmiddel en vergeet geen scheutje wasparfum toe te voegen. De geur van het wasmiddel maakt eigenlijk niet veel uit. Want je maakt het persoonlijk door een heerlijke geur van je favoriete wasparfum toe te voegen.

 

Voor de winterperiode vind ik de Zircone, Agata of Smeraldo heerlijk voor mijn vitrage.

 


Nogmaals geldt voor alle gordijnen, was ze echt alleen als dat hoognodig is.
Ook gordijnen in een wasmachine wassen, vinden veel mensen “eng”. Maar man, wat ben ik blij dat ding er is. Gebruik die dan ook.

 

gordijnen wasparfum

 


Ten slotte, is wassen met de hand niet veel veiliger?

Nee hoor. Niks op de hand wassen, inweken, uitspoelen, uitwringen etc. Daar lijden de stoffen ontzettend onder en het is ontzettend arbeidsintensief. We kunnen onze tijd wel beter gebruiken toch?!


Dus hup. Gewoon lekker in de wasmachine en stop de trommel niet te vol. Dn draaien maar.


Het enige waar je goed op moet letten is de temperatuur. Beter te laag dan te hoog. Probeer op zo min mogelijk aantal toeren te laten draaien. Liefst op 600 toeren en dikkere gordijnen op maximaal 1000 toeren.

 


Laat jouw tips hieronder achter

 

Deze wastips zijn allemaal gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. Mocht je nu denken: “dat doe ik anders of misschien is dat ook leuk om even te vermelden?”


Dat kan uiteraard. Deel je tips onder dit blog. Zo help je anderen ook de gordijnen crisis door te komen deze winter.

 

Bel Lavaggio!

 

Liefs,

 

Diana

Reacties

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 3 januari 2020

    Hai Susanne, het is idd raadzaam om voor alle zekerheid nog even na te vragen aan de betreffende winkel waar men de gordijnen gekocht heeft. Ik ben nl. zelf erg van het wassen in de wasmachine en zie eigenlijk bij een temperat...

  • Door Susanne, 10 december 2020

    Hoi Diana. Super leuk hoor om jouw enthousiaste blogs te lezen, maar ik vind je wasadviezen over gordijnen wel erg riskant. Er zijn echt wel degelijk veel gordijnen die absoluut niet gewassen mogen worden in water omdat ze dan ...

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden