€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 23 juli 2021

Help, mijn was stinkt na wassen! - 10 tips voor lekker ruikende was

Niets is zo lekker als heerlijk ruikend wasgoed! Maar wat als je was muf ruikt na het wassen of er rare geurtjes aan zitten? Dat kan gebeuren. In deze blog geef ik 10 tips hoe je stinkend wasgoed kunt voorkomen.

 

#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen

Allereerst, no worries, dat kan gebeuren. Geuren kunnen meestal eenvoudig en snel uit de kleding worden verwijderd. Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.

 

 

berg-stinked-wasgoed

 

#2 Ontdek de oorzaken van stinkende was

Om stinkende was te voorkomen, moet je eerst ontdekken wat de oorzaak is. Vaak wordt muf of stinkend wasgoed veroorzaakt door:

 

- Vochtige was die te lang in de wasmand blijft liggen
- Vochtige was die te lang in de wasmachine ligt na het wassen
- Te veel of te weinig wasmiddel
- Een vieze wasmachine

 

Je leest de oplossing hier.

 

#3 Hoe lang kun je kleding in de wasmand laten liggen voor het wassen?

Er is geen ‘houdbaarheidsdatum’ voor het laten liggen van kleding in de wasmand. Houd er wel rekening mee dat schimmels en bacteriën zich thuis voelen in de wasmand. Als de ruimte vochtig is, bijvoorbeeld een badkamer, dan trekt het vocht ook gemakkelijk in de kleding. Bacteriën kunnen zich zo sneller verspreiden.

 

Hetzelfde geldt voor natte handdoeken of bezwete kleding; schimmels verspreiden zich daarin snel. Voorkom dus nare geurtjes door regelmatig te wassen. Was je bepaalde items minder vaak? Houd deze apart op een droge plek en laat deze niet in aanraking komen met natte of bezwete kledingstukken.

 

 

wasmand

 

 

#4 Hoe lang kun je stinkende kleding met zweetlucht in de wasmand laten liggen?

Bacteriën zijn de boosdoeners van de zweetgeur. Voor deze kleding geldt: was zo snel mogelijk uit! Des te langer de kleding in de wasmand ligt, des te hardnekkiger de geur wordt. Daarnaast kan de geur ook in de rest van je kleding gaan zitten. Zo snel mogelijk wassen dus!


Muffe kleding kun je behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat je kleding bijvoorbeeld weken in sodawater. Witte was kan prima een uurtje weken, met bonte was moet je oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat de bonte was daarom niet te lang in de soda staan.

 

Na 1 wasbeurt is je was weer heerlijk fris. Let op: fijne was, zoals kledingstukken van wol en zijde, kunnen niet met soda behandeld worden.
Ook azijn is een goed product tegen zweetgeuren in kleding. Laat je kledingstuk minimaal een uur in de azijn weken. Even wassen, en tada, weer heerlijk fris!

 

 

 

wasmachine man

 

#5 Hoe lang kun je de kleding in de wasmachine laten liggen na het wassen?

Oeps, de wasmachine vergeten leeg te pakken gisteravond! Dat kan gebeuren. De was een nachtje in de wasmachine laten zitten, kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat dit niet te vaak gebeurt. Tussen het rubber van de wasmachine kan schimmel gaan zitten. Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding.

 

Daar gaat de kleding muf van ruiken. Laat de deur van de wasmachine na een wasbeurt altijd open staan, zodat de wasmachine even kan luchten.

 

 

 

wasmiddel-wasparfum

 

#6 Gebruik niet te veel en niet te weinig wasmiddel

Het is belangrijk om wasmiddel tijdens een wasbeurt goed te doseren. Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan ‘vetluis’ ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.


Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat de kleding niet goed schoon wordt en de nare geurtjes in de kleding blijven hangen. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden. Houd daarom altijd het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel aan. Zijn er een paar items met vlekken? Gebruik hier een vlekverwijderaar voor, zo voorkom je te veel wasmiddel.

 

 

 

 

rubbers van wasmachine schoonmaken

 

#7 Voorkom een stinkende wasmachine

Een wasmachine heeft zo nu en dan ook een flinke schoonmaakbeurt nodig. Zeepresten en vuil uit kleding blijven achter en dat in combinatie met een donkere, vochtige ruimte is ideaal voor schimmels om zich te nestelen. Zo kan er vetluis of zeepluis in je wasmachine ontstaan. Het gevolg? Je was wordt niet goed schoon en komt onfris uit de wasmachine.

 

Je wasmachine kun je schoonmaken door het zeepbakje en het rubber rondom de wasmachinedeur goed te reinigen. Het zeepbakje kan eventueel in de afwasmachine. Het rubber van de deur goed nadrogen met bijvoorbeeld keukenpapier. Giet daarna 2 koppen azijn in de trommel en laat deze leeg draaien op 90 graden.

 

Laat de wasmachine daarna nogmaals leeg op 90 graden draaien met een kop soda in de trommel. Je wasmachine is daarna weer stralend schoon. Deze schoonmaakbeurt is ook gelijk een goede aanpak tegen kalkaanslag!

 

Hoe vaak moet je je wasmachine reinigen? Tijdschrift Libelle geeft als richtlijn 1 à 2 keer per maand aan. Zelf denk ik dat het prima is om zelf in te schatten wanneer je wasmachine weer toe is aan een schoonmaakbeurt. Was je regelmatig op 60 graden? Dan is 2 keer per maand aan de hoge kant.

 

Extra tip: reinig ook een paar keer per jaar de wasmachinefilter, zodat ook daar geen viezigheid zich ophoopt.
Hoe komt het dat mijn kleding muf ruikt?


Kleding kan dus muf gaan ruiken doordat de was te lang in de wasmand of wastrommel heeft gelegen, doordat de wasmachine niet schoon is of doordat er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke zaken die een rol spelen bij schone, frisse was. Ik licht ze hieronder voor jullie uit!

 

 

 

 

wasmachine temperatuur instellen

 

#8 Op hoeveel graden moet ik wassen? 40 of 90 graden?

Om de kwaliteit van je kleding te behouden, is het heel belangrijk om kledingstukken op de juiste temperatuur te wassen. Daarnaast wil je natuurlijk dat de handdoeken of vaatdoeken hygiënisch schoon worden. Ook dan speelt temperatuur een grote rol. Een kort overzicht van de standaardrichtlijnen voor stralende was:

 

- Was op 30 graden of kouder als je wasgoed niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor fijne kledingstukken, maar verwijdert niet de bacteriën.
- Was op 40 graden het wasgoed dat te vies is om koud te wassen, bijvoorbeeld kleding met vlekken of kleding die stinkt.
- Vanaf 60 graden was worden de belangrijkste bacteriën in je wasgoed gedood. Handdoeken, beddengoed of doekjes die je met schoonmaken gebruikt, zijn dus heel geschikt om op hoge temperatuur te wassen.
- Iemand ziek in het gezin? Was dan het beddengoed of de handdoeken die diegene gebruikt heeft op 90 graden. Zo is alles weer bacterievrij.

 

Op hoge temperatuur wassen, is dus niet altijd de beste keuze voor je kledingstukken. Weeg dus per wasbeurt af, welk programma het meest geschikt is voor je wasbeurt!

 

wasgoed stinkt

 

#9 Mijn wasgoed stinkt na het drogen

Vaak komt ook dit door een van de bovenstaande oorzaken. Is dat niet het geval? Check dan ook of je droger niet toe is aan een schoonmaakbeurt. Ook een droger moet zo nu en dan gereinigd worden.
Laat je de was drogen aan de waslijn?

 

Zorg dan voor een goed wasrek, zodat de kleding de ruimte heeft om te drogen. Belangrijk is ook dat de ruimte goed geventileerd wordt, zodat er voldoende frisse lucht in de ruimte is!

 

fris ruikende was

 

 

#10 Wat is de beste tip om mijn was lekker te laten ruiken?

Wil jij na elke wasbeurt genieten van heerlijke, frisse was? Ontdek dan de verschillende geuren van Wasparfum. Voeg een paar druppeltjes toe tijdens de wasbeurt en jouw wasgoed ruikt ontzettend schoon en lekker!

 

Een paar druppeltjes Wasparfum is genoeg om een volle wastrommel lekker te laten ruiken. Ontdek welke geur bij jou past en bestel ons proefpakket of shop gelijk jouw lievelingsgeur!

 

Heel veel wasplezier!

 

Lieve groet,

Diana

 

 

Bekijk het Wasparfum proefpakketje hier

Wasparfum proefpakket

 

 

Laat je reactie achter

Heb jij andere goede tips? We zijn heel benieuwd! Laat ze achter onder dit blog.

 

 

 

 

 

Reacties

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 19 mei 2021

  Zeker! Deze is gewoon bij ons verkrijgbaar https://www.wasparfum.nl/perla.html?id=144912179

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 19 mei 2021

  Hoi!
  Helaas is het wassen met een automatisch doseersysteem ietsje lastiger maar beslist niet onmogelijk! Het is idd elke x handmatig toevoegen en daarbij leng je het iets aan met natuurazijn of wat water. Zodoende kan de...

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 19 mei 2021

  Hoi!
  Wanneer u de machine instelt op een min. aantal milliliters, kunt u deze toevoegen aan het wasverzachter reservoir. Wel iets aanlengen met natuurazijn of wat water, anders pakt de machine het niet goed weg.

 • Door S.G.M. van Iersel Ruikes, 7 september 2021

  Dag, vraagje hebben jullie de Perla wasparfum niet in 500 ml? Dat is gunstiger qua prijs lijkt mij

 • Door Inge, 5 juli 2021

  Mijn wasmachine heeft een standaard dosseringssysteem van wasmiddel en wasverzachter. Maar hoe moet ik dan de wasparfum toevoegen? Groetjes Inge

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 19 november 2021

  Hai Hai!

  Welke geur gebruik je en hoeveel?

 • Door Mirna, 18 november 2021

  Hoi, ik gebruik wasparfum nu al een paar flessen lang en ineens is de was muf gaan ruiken met alleen nog een klein beetje wasparfum lucht terwijl in het begin ons hele huis na een wasje lekker rook. Hoe kan dit? 3 vriendinnen h...

 • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 7 november 2021

  Goeie tip!

 • Door Miranda Sloots, 16 oktober 2021

  Doe een paar druppels wasparfum op je vilten droger ballen en ook de droger ruikt heerlijk! Elke droger beurt gebruik ik 2-3 druppels

 • Door Josephine, 12 september 2021

  Hoi,
  mijn was ruikt na het wassen niet lekker fris. Het stinkt niet, maar is soms iets muffig. Soms gewoon geen geur. Maar ik hou zo van fris ruikend wasgoed, net als vroeger bij oma, dat is toch een klein geluksmomentje...

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden