€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 16 juni 2023

Polyester wassen en drogen: de ultieme tips voor een stralend resultaat!

Hi liefhebbers van schone was!
Het viel me op dat er weinig online te vinden is over het wassen en drogen van polyester, hoog tijd dus voor een gloednieuwe blog! Zelf vind ik polyester een fijne stof, want het kreukt niet! En dat is natuurlijk ideaal. Misschien denk je: ‘polyester, dat draag ik nooit’. Check dan de waslabels eens goed van je kledingstukken, grote kans dat er in jouw mooie gladde blouse of jurkje polyester verwerkt zit. Zelfs ondergoed, jassen, gordijnen, beddengoed en handdoeken kunnen van deze stof gemaakt zijn. Hoe was je deze kledingstukken en hoe houd je ze mooi? Geen zorgen, ik ga je helpen en geef antwoord op al jullie vragen!

 

Hoe moet je polyester wassen?

In veel delicate kledingstukken zit polyester verwerkt, weer daarom altijd voorzichtig met de temperatuur. Een wasprogramma op 40 kan vaak prima, maar check altijd eerst de waslabels. In combinatie met andere stofsoorten is het soms beter om voor een programma op 30 graden te kiezen. Zelf gebruik ik het liefst een wasmiddel van Le Essenze di Elda en voeg ik een paar drupjes wasparfum toe aan het draaisel. Een ander middel merk voor gekleurde of bonte was kun je ook prima gebruiken. Wat ik ook altijd doe, is de kleding binnenstebuiten wassen en de knoopjes of ritsen sluiten. Zo voorkom je dat de stof gaat pluizen en blijven prints langer mooi.

Hoe moet je polyester drogen?

Laat je polyesterkledingstukken aan de lucht drogen. Hang de items bij mooi weer lekker buiten en maak bij slecht weer gebruik van je droogrek. Polyester droogt heel snel, dus voordat je het weet kun je je favoriete item weer dragen.
Zelf ben ik er geen fan van om polyester in de wasdroger te stoppen, het wordt dan namelijk statisch! Als je toch van de droger gebruik wilt maken, kies dan voor een lage temperatuur. Bij een te hoge temperatuur bestaat er een kans dat de stof krimpt en dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar, mijn advies zou zijn: hang je polyester wasgoed lekker aan de waslijn!

 

Kan ik polyester strijken?

In veel gevallen kun je de strijkbout lekker laten staan, want polyester is een kreukvrije stof. Je schiet je kledingstukken dus zo vanuit de waslijn weer aan, zonder kreukels – een droom! Heb je toch iets waar net een kreuk of vouw inzit? Strijk dan heel voorzichtig op de allerlaagste stand. Gebruik sowieso geen temperatuur boven de 100 graden. Je kunt eventueel een katoenen (thee)doek tussen de strijkbout en je kledingstuk doen. Polyester is een gladde stof, als de strijkbout te heet is, loop je het risico dat de stof gaat smelten. Iets wat we liever willen voorkomen!

Je weet nu hoe je polyester moet wassen, drogen en (niet, haha) moet strijken! Hieronder behandel ik ook nog een aantal vragen die jullie stelden over het wassen van polyester.

100% polyester wassen - Is dat anders dan 65% polyester en 35% katoen wassen?

Nee hoor, ook voor een item waarin polyester gecombineerd is met katoen of andere stof gelden de adviezen:

 • Was nooit hoger dan 40 graden
 • Laat het wasgoed aan de waslijn drogen
 • Strijk de kleding niet

Maar, jullie weten inmiddels welke gouden regel ik ook altijd inprent: kijk voor het wassen op het waslabel. Daarop is precies te zien wat je wel en niet met de kleding of stof mag doen.

Moet je polyester in koud water wassen?

Nee, je hoeft polyester niet in koud water te wassen. Wel is het belangrijk om de wasmachine niet op een te heet programma te laten draaien. In veel gevallen is programma van 40 graden prima, voor delicate kledingstukken is het beter om een fijnwasprogramma te kiezen van maximaal 30 graden.

Is het dan ‘not done’ om polyester in koud water te wassen? Zeker niet! Als je een kledingstuk hebt waarvan je bijvoorbeeld bang bent dat deze kleur verliest tijdens het wassen of wat alleen een opfrisbeurtje nodig heeft, dan kun je ook prima met koud water wassen. Vlekken zijn wel lastig te verwijderen met koud water.

Kun je polyester ook in warm water wassen? Hoe heet kun je polyester wassen? En krimpt het dan?

Ja, je kunt polyester in warm water wassen. Kies voor een programma van 40 of 30 graden. Polyester is een stof die niet snel krimpt, maar als je de items te warm wast, bestaat er een kans dat je kleding een stukje kleiner uit de wasmachine komt! Dat wil je natuurlijk voorkomen. De stof blijft daarom het mooist en ‘krimpvrij’ als je kiest voor een lagere temperatuur. Twijfel je hoe hoog je jouw item kunt wassen? Bekijk dan het waslabel, daarop staat precies vermeld wat de maximale temperatuur is voor het behoud van de stof.

Welk wasmiddel is te agressief om polyester mee te wassen?

Kijk altijd even op het etiket, voordat je je wasmiddel toevoegt aan je wasgoed. Wasmiddelen die bijvoorbeeld bleek bevatten (bijvoorbeeld voor de witte was), kunnen schadelijk zijn voor je witte was.

Zelf gebruik ik voor polyester altijd gekleurde of wit wasmiddel en voeg ik een paar drupjes wasparfum toe. Zowel poeder als vloeibaar wasmiddel is geschikt.

Degene die mij al wat langer kennen, weten dat ik geen fan ben van wasverzachter. Wasverzachter brengt een vettig laagje aan op de kleding en laat kleuren sneller vervagen. Ik zal het daarom ook niet zo snel aan de was toevoegen. Maar, mocht je polyester items met bijvoorbeeld handdoeken mee laten draaien, dan kan het dat er pluisjes van de handdoeken aan je kleding blijven kleven. Wasverzachter voorkomt dit.
Mijn advies zou zijn: draai de handdoeken op een aparte was van 60 graden en verzamel je polyester items voor een andere wasbeurt.

Wat als polyester bleek uit de wasmachine komt?

Oh nee, wat een teleurstelling als je bleke vlekken in je kleding ontdekt na het wassen. Dat is balen! Bleke vlekken kunnen meerdere oorzaken hebben. Voor de behandeling ervan, is het belangrijk dat je weet hoe de vlekken zijn ontstaan:

 • Heb je per ongeluk een verkeerd wasmiddel gebruikt, bijvoorbeeld wit wasmiddel met bleek voor donker wasgoed? Dan wordt het lastig om de bleke vlekken eruit te krijgen. Je kunt proberen om de stof met textielverf te behandelen om zo de kleur weer terug te krijgen.

 • Geeft een ander kledingstuk af? Was het item dan zo snel mogelijk nog een keer en gebruik een kleurvanger. Laat geen andere dingen meedraaien, was het verkleurde item apart.

 

Hoe laat je polyester lekker ruiken? Kan je wasparfum gebruiken?

Zeker weten! Wasparfum kun je perfect gebruiken om je polyester wasgoed lekker te laten ruiken. Kies voor je blouses en jurken voor de heerlijke nieuwe geur Ninfea, gebruik voor je draaisel met sportkleding een wat zwaardere geur zoals L of fris je gordijnen op met de ultieme favoriet van onze klanten: Diamante!

Kan alle polyester in de wasmachine? Welk programma gebruik je? En wanneer moet je het met de hand wassen?

Polyester kan in de meeste gevallen prima in de wasmachine. Het is een sterke stof, die mooi van vorm blijft, ook na het wassen. Kijk op het waslabel welk wasprogramma je kunt gebruiken. Vaak is 40 graden aan de bevelen, bij delicate kledingstukken staat er vaak maximaal 30 graden op het label.

Is je kledingstuk erg kwetsbaar, doordat het bijvoorbeeld heel fijn kant bevat, palletjes, kleine knoopjes of borduurwerk? Dan is het slimmer om dit met de hand te wassen. In de wasmachine kan dit namelijk beschadigen.

Maak voor een handwasje een sopje van lauw water en voeg een wasmiddel toe dat geschikt is voor delicate stoffen. Vergeet niet om een drupje van je favoriete wasparfum toe te voegen, roer het voorzicht door en dompel het kledingstuk onder in het sopje. Wrijf voorzichtig over de stof, als er vlekken zijn die verwijderd moeten worden. Laat het kledingstuk enkele minuten weten, spoel goed en voorzichtig uit met lauw water en laat het drogen.

Krimpt polyester bij het wassen?

No worries, polyester krimpt niet tijdens het wassen – zolang je natuurlijk het juiste wasprogramma gebruikt! Bekijk daarvoor altijd het waslabel. In deze blog is het al vaker naar voren gekomen: polyester is over het algemeen goed te wassen op een temperatuur van 30 of 40 graden. Te heet wassen, kan ervoor zorgen dat de stof krimpt. Over het algemeen is polyester een sterke stof die goed zijn vorm behoudt na een wasbeurt!

Welk programma gebruik je?

Lezen is weten! Bekijk altijd voordat je gaat wassen wat het waslabel hierover zegt. In de meeste gevallen is een programma van 40 graden geschikt voor het wassen van polyester. Soms wordt 30 graden aangeraden.

 

Zweet je extra in polyester? Komt dat omdat polyester geen zweet opneemt?

Polyester is een minder ademende stof dan een natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol. De stof heeft als eigenschap dat het warmte vasthoudt en vocht niet snel absorbeert. Polyester wordt daarom vaak gebruikt in sportkleding; je kleding wordt minder snel nat van het zweet, droogt snel en houdt je warm.

Zweet je extra in polyester? Dat ligt aan meer eigenschappen dan alleen het materiaal. Hoe strak zit de kleding bijvoorbeeld, hoe vochtig is de lucht, hoe snel zweet je? Allemaal dingen die meespelen. Mocht je snel zweten zonder al te veel inspanning, dan is het een optie om te kijken naar materialen die iets meer ademen, zoals katoen, linnen of bamboe.

Hoe moet je een polyester gewatteerde jas wassen?

Een gewatteerde jas van polyester kun je op 2 manieren wassen: met de hand of in de wasmachine. Beide opties leg ik aan jullie uit!
Start voor beide opties eerst met het controleren van de zakken en het sluiten van alle ritsen. Doe de jas binnenstebuiten dicht.

 • Met de hand wassen: Laat een emmer of kuip vollopen met lauwwarm water. Doe een beetje wasmiddel in het water en doe je jas in de emmer. Was je jas vervolgens door deze zachtjes in het water te bewegen en laat deze zo’n kwartiertje weken. Gooi het sopje weg en spoel je jas na met lauwwarm water.

 • In de wasmachine: De vulling van een gewatteerde jas is vaak van wol, gebruik daarom het wolwasprogramma of fijnwasprogramma op je wasmachine. Voeg 3 tennisballen of drogerballen toe in de trommel, dit zorgt ervoor dat de vulling niet gaat ‘klonteren’. Gebruik je favoriete wasmiddel en voeg een scheutje wasparfum toe. De wasmachine doet de rest!

Hoe kun je je jas dan het beste drogen? Sommige jassen mogen in de droger. Als dit zo is, staat dit vermeld op het waslabel. Ook hier is het weer handig om de tennisballen of drogerballen mee te laten draaien in de trommel. Mag je jas niet in de droger? Wring deze dan niet uit! Maar hang deze netjes aan een hangertje te droger. Als de jas droog is, schud je deze even op, zodat de jas weer mooi in vorm is!

Hoe was je een polyester kussen, slaapzak, deken of dekbed?

De meeste kussens, slaapzakken, dekens en dekbedden van polyester kunnen gewoon op een 40 graden programma in de wasmachine. Makkelijk om te wassen dus! Kijk vooraf op het waslabel om zeker te weten dat jouw product in de wasmachine kan.

Polyester gordijnen wassen

Ook gordijnen van polyester kunnen vaak gewoon in de wasmachine! Check voordat je de gordijnen erin doet, altijd eerst het waslabel. Hoe was je polyester gordijnen?

 1. Haal de gordijnen van de rails en verwijder ook de haakjes/ringen.
 2. Kies een geschikt wasprogramma, vaak kunnen polyester gordijnen op 40 graden in de wasmachine.
 3. Gebruik geschikt wasmiddel en voeg een scheutje wasparfum toe, voor een heerlijke frisse geur in je kamer
 4. Centrifugeer de gordijnen niet of op de laagste stand.
 5. Hang de gordijnen nat op en hang ze helemaal uit. Zo drogen ze mooi kreukvrij op en hoef je ze niet te strijken!

Polyester winterjas wassen

Een winterjas van polyester kun je in de wasmachine wassen op een 40 graden programma. Is de jas gewatteerd? Bekijk dan ook even het antwoord op de vraag hierboven. Check voordat je je jas in de wasmachine gooit altijd eerst het waslabel om zeker te zijn van de manier van wassen en temperatuur. En, tip van mij als boysmom: check altijd eerst de zakken van de jassen – ook de verborgen vakjes. Dat scheelt je steentjes, papieren zakdoekjes, knikkers en veel andere ellende in de wasmachine!

100% polyester handdoek wassen

Zijn jouw handdoeken van 100% polyester? Dan kunnen deze gewoon in de wasmachine op 60 graden. Een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het wassen van polyester handdoeken:

 • Gebruik geen wasverzachter;
 • Was de handdoeken niet met materialen die pluizen afgeven;
 • Strijk de handdoeken niet;
 • Laat ze hangend drogen;
 • Kies je toch voor de wasdroger? Ga dan voor een lage temperatuur en het kortste programma.

Polyester (tafel)kleed wassen?

Het verschilt per tafelkleed hoe deze gewassen mag worden. Sommige kleden kunnen prima op 60 graden, andere kun je beter op een lagere temperatuur wassen. Het ligt met name aan of de stof gecombineerd is met bijvoorbeeld katoen of viscose. Soms is er ook een plastic laagje op het tafelkleed aangebracht om het doorlekken van water te voorkomen. Allemaal dingen die een rol spelen in het wassen van een tafelkleed. Dus lezers, dat wordt weer checken – bekijk eerst het waslabel en ga daarna aan de slag!

Hoe laat je polyester kleding het best drogen?

Het beste is om polyester kleding aan de lucht te laten drogen. Hang de kleding met mooi weer lekker buiten of gebruik bij slecht weer een kledingrek thuis. Polyester droogt snel, dus je kleding is binnen no time droog.

Waarom niet in de wasdroger? Polyester wordt statisch van de wasdroger, niet handig! Daarnaast blijft de stof langer mooi als je de wasdroger vermijdt en kan het soms (als je het te heet of de lang in de wasdroger doet) zelfs krimpen. Aan de lucht drogen zorgt dus voor behoud van je kleding en maakt je kleding niet statisch. Wil je toch gebruik maken van de wasmachine, bekijk dan eest het waslabel. Daarop staat precies vermeld wat wel en niet kan.

 

Werkt textielverfrisser ook op Polyester?

Zeker! Onze heerlijke textielverfrissers zijn geschikt voor diverse soorten stof, ook voor polyester. Wil jij je gordijnen opfrissen? Je jas even luchten? Een kleed lekker laten ruiken? Gebruik onze sprays en creëer binnen no time een frisse geur! Die ook nog eens lekker blijft hangen.

Heb jij tips?

Veel van jullie vragen heb ik beantwoord in deze blog. Heb jij nog een aanvullende vraag? Of heb je zelf een tip die te maken heeft met het wassen van polyester? Laat het me weten in de reacties! Zo maken we samen het wassen nog leuker!

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden