€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 5 september 2022

Handdoeken wassen – 9 Tips voor het wassen van nieuwe en bestaande badhanddoeken

Hallo handdoek!

 

En ja hoor, daar zijn ze weer.
Ik denk dat het meest gewassen item in een huishouden toch wel de handdoek is. Hoog tijd om hier eens wat meer aandacht aan te besteden.

 

Hierin ga ik eens wat dieper in op de materie van de handdoek, oeeehhh interessant.
Hoe het kan dat deze witte exemplaren zo grauw en grijs worden, waarom ze zo dun worden na verloop van tijd en bah, die katerzeik lucht, waar komt dat toch vandaan?

 

Ik probeer al je wasproblemen op te lossen. Diana to the rescue.

 

nieuwe handdoeken wassen

 

Nieuwe badhanddoeken wassen, doe je dat anders dan het wassen van bestaande handdoeken?

Allereerst, wat doen we met nieuwe handdoeken?
Iedereen weet dat nieuwe handdoeken voor de meter niet drogen, dit komt door het waslaagje en de toevoeging van allerlei chemische goedjes die de fabrikant gebruikt. Dus wat gaan we als eerst doen?


Juist! Wassen. Maar niet meteen op 60 graden.

 

Nee, ik heb dit van mijn moeder geleerd: katoen laat je eerst een nacht in koud water staan.
Nu is het met een stapel handdoeken natuurlijk wat lastiger. Wat ikzelf daarom altijd perfect vindt werken is de spoelstop van de wasmachine.

 

Misschien weet je zo 1,2,3 niet hoe dit moet?
Doe de handdoeken in de wasmachine. Geen wasmiddel toevoegen, maar alleen een beetje azijn (geen wasverzachter)
En natuurlijk een scheutje wasparfum. Druk dan de knop van het toerental op het allerlaagste aantal toeren en als het goed is, kom je nu op “spoelstop” uit. Dit is bij mijn nieuwe Miele zo het geval. Kom je er niet uit? Vraag het even aan je installateur of kijk in je onderhoudsboekje. Of check Google.

 

Zet het programma op koud wassen en voilà. Een kind kan de was doen.

 

En hoe lang moet dit zo blijven staan?
Het liefst natuurlijk een hele nacht, maar, een paar uur is ook prima. Als het maar een tijdje in het koude water heeft gestaan. Vervolgens laat je het programma uitdraaien op bijvoorbeeld 1200/1400 toeren. Stop de handdoeken vervolgens niet in een hete droger, want dan is je werk voor niks geweest. Probeer ze aan de lucht te laten drogen. Bijvoorbeeld buiten aan de waslijn, of binnen aan het droogrek.

 

 

Bestaande handdoeken wassen

Met bestaande handdoeken is het anders. Deze kun je zo heet wassen als je wilt. Persoonlijk vind ik de handdoeken uit de droger het allerfijnste drogen.

 

Vraag je je weleens af waardoor jouw handdoeken zo snel slijten?
Het kan zijn dat je jouw trommel veel te vol propt. Hierdoor ontstaat wrijving en slijt alles veel sneller.

 

Waarom wordt het gebruik van wasverzachter, vooral bij nieuwe handdoeken afgeraden?
Wasverzachter wordt onder andere gemaakt van dierlijke vetten en je raadt het al, dit laat een vettige laag achter op de handdoeken waardoor deze niet alleen minder goed vocht absorberen maar ook nog eens smoezelig worden.
Nu weet je meteen waarom jouw ooit zo hagelwitte handdoeken grauw en grijs worden. Lees verder hoe je dat oplost.

 

 

grijze handdoeken weer wit

 

Hoe krijg je grijze handdoeken weer wit?

Mochten je witte handdoeken, t-shirts, sokken grauw en grijs geworden zijn, voeg dan een kopje Borax toe aan je wasmiddel. Plus een scheutje Agata of Marsiglia en je was is weer spierwit. (ps: uiteraard zijn alle geuren wasparfum voor alle soorten was te gebruiken hoor, maar deze geven we als tip voor een heerlijk fris effect)

 

Grappig weetje tussendoor: Waarom heet het handdoek?

Waarom heet een handdoek eigenlijk een handdoek? Het antwoord is dat het woord in de loop van de tijd een brede betekenis heeft gekregen. Je gebruikt de kleinere handdoek om je handen te drogen. De grotere handdoek gebruik je in de badkamer en wordt ook wel badhanddoek genoemd. Maar dat woord wordt ook weer gebruikt voor de handdoek die je meeneemt naar het strand.

 

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

In hotels zie je steeds vaker dat ze het wisselen van handdoeken proberen uit te stellen door gasten te stimuleren deze langer te gebruiken. Maar kan dat?

 

Volgens microbioloog Philip Tierno, van de New York University School of Medicine 'kun je hem maximaal drie keer gebruiken mits je deze goed droogt. Er bevinden zich namelijk ontzettend veel bacteriën in nat wasgoed.

Hang ze daarom na gebruik over de verwarming of aan een droogrekje.
Bron: Business Insider

 

Ik kan je nu al vertellen dat dit in ons gezin niet helemaal lukt haha. Hotel Mama is open 24/7.

 

Handdoeken op de hand wassen tijdens de vakantie?

Hoe doe je dit tijdens de vakantie als er geen wasmachine in de buurt is?
Dan hoop ik dat er wel een badkuip is en dat het prachtig weer buiten is zodat je kan drogen, want anders zal dit toch wel een natte bedoening gaan worden.

 

Maak een warm sopje in de badkuip met wat wasmiddel en uiteraard een paar druppeltjes wasparfum. Leg hier de handdoeken in en laat dit een uurtje staan zodat al het vuil goed kan losweken.

 

Spoel alles vervolgens goed uit en wring de handdoeken zo droog mogelijk uit. Hang deze buiten in de zon te drogen, om ze zo snel mogelijk droog te krijgen.

 

Des te sneller het droogt, des te minder kans op nare luchtjes. Ja, die luchtjes die je weleens ruikt aan je wasgoed, dat ligt niet aan je wasmiddel of wasparfum hoor, maar aan het drogen van je kleding of je wasmachine. In de wasmachine kan namelijk vetluis ontstaan wat ook nare luchtjes aan je wasgoed kan afgeven. Je leest daarover meer in dit blog over stinkende was.

 

En, het is een hele kleine moeite, maar droog na het wassen altijd even de rubberen ring na en laat het deurtje van de wasmachine openstaan. Zo ontstaat er geen schimmelvorming.

 

saunahanddoeken wassen

 

Kan je saunadoeken op dezelfde manier wassen als de normale?

Jazeker. Saunadoeken kun je, of liever gezegd, móet je op minimaal op 60 graden wassen.
Waarom?

Vanwege het vocht en de warmte in de sauna’s kunnen zich in de doeken snel bacteriën en schimmels vormen. Zorg dus dat je ze na gebruik meteen in de wasmachine doet.

 

 

 

gekleurde handdoeken wassen

 

 

Welke kleuren handdoeken moet je scheiden?


Uiteraard scheiden we witte en gekleurde handdoeken.

Wit bij wit, donker bij donker en gekleurd bij gekleurd.

 

Moet je even wachten tot je een wasje bij elkaar hebt gespaard? ‘Drapeer’ de vochtige handdoeken netjes over de wasmand heen, zodat ze goed kunnen aandrogen. Gooi je vochtige handdoeken argeloos op een hoop in de wasmand, dan kunnen er vanwege de schimmels en bacteriën nare luchtjes ontstaan die weer lastig uit de handdoeken te verwijderen zijn.

 

Voorkomen is dus beter dan genezen.

 

Op hoeveel graden handdoeken wassen en welk programma gebruik je?

Voor alle handdoeken geldt minimaal 60 graden. Op een lagere temperatuur was je ten eerste niet goed schoon en kan zich een vuile laag vormen in de leidingen van de wasmachine. Hogere temperaturen zijn af en toe nodig om nare geurtjes te voorkomen.

 

>> Witte handdoeken doe ik persoonlijk het liefst dus op:
een programma van 60 graden witte was
af en toe een voorwasprogramma met bijvoorbeeld Biotex
gebruik een waspoeder in plaats van vloeibaar. Af en toe vloeibaar is geen enkel probleem, maar liever ook poeder
1200-1400 toeren

 

>> Gekleurde handdoeken doe ik vaak met samen met keukendoeken en gekleurde sokken. Verder:
programma gekleurde was/kreukherstellend (vanwege evetuele theedoeken en sokken)
voorwasprogramma is prima
gekleurde was is goed te wassen met een vloeibaar wasmiddel
1000-1200 toeren
drogen van de handdoeken en vaatdoeken kan prima in de droger. De theedoeken droog ik meestal aan een rekje zodat ze mooi glad weggevouwen kunnen worden. Scheelt weer strijkwerk
sokken droog ik ook meestal aan een rekje of de waslijn. Droog je sokken in de droger, dan gaan ze veel sneller pillen en verkleuren door de warmte en wrijving met de andere was.

 

>> Donkere handdoeken liefst ook apart wassen, maar kan wel samen met bijvoorbeeld donkere sokken of donker ondergoed. Dit was je immers ook op 60 graden?

gebruik hiervoor het programma donkere was en dus minimaal 60 graden
voorwasprogramma wanneer het heel vuil is of erg stinkt
donkere was is ook prima te wassen met een vloeibaar wasmiddel, liefst een fijnwasmiddel. Ik gebruik liever een fijnwasmiddel dan een wasmiddel dat speciaal voor donkere was is. Waarom? Omdat deze wasmiddelen vaak wat muffig ruiken. Fijnwasmiddel heeft hetzelfde effect, houdt kleuren mooi, en heeft geen muffe geur.

 

Kun je handdoeken samen met andere kleding wassen?

Zoals boven aangegeven kan dit prima met items die je dus ook wat heter kunt wassen. Ondergoed en sokken dus wel, maar beslist niet met je mooie, fijnere kleding. Dit vanwege de eenvoudige reden dat mooie fijne kleding een andere aanpak van wassen nodig heeft dan handdoeken.

 

Hoe zorg je dat handdoeken lekker zacht blijven na het wassen?

De meeste mensen gebruiken hiervoor wasverzachter. Maar wist je dat wasverzachter vaak een vettige laag achterlaat in de leidingen van de wasmachine en zelfs op je mooie kleding? Donkere handdoeken krijgen hierdoor een vale gloed en witte handdoeken worden grauw. Ook drogen de handdoeken niet meer fijn omdat ze minder absorberend vermogen krijgen en dus minder vocht opnemen.
een beter alternatief voor wasverzachter is natuurazijn.

 

Hierdoor worden de handdoeken ook lekker zacht. Drogerballen zijn ook een prima alternatief voor wasverzachter. Doe de vilten ballen in de droger bij het wasgoed. Des te meer des te beter, en droog een normaal programma. Niet alleen verkort dat het droogproces, maar ook wordt de was dan aanzienlijk zachter omdat de warmte beter verdeeld wordt.

 

handdoeken strijken

 

Moet je handdoeken strijken na het wassen?

Ik zou zeggen: wanneer je tijd over hebt, lekker doen, maar mij niet bellen haha.

 

Ik doe handdoeken meestal in de droger, waardoor die er sowieso kreukloos uit komen. Maar dan mag je ze niet de hele dag in de trommel laat liggen.

 

Klop de handdoek lekker uit en vouwen maar. Droog je handdoeken meestal aan de waslijn? Klop de handdoek eerst goed uit als je deze nat aan de waslijn hangt. Zo droogt hij mooi glad op. Ook door het wapperen in de wind zijn de meeste kreukels er dan wel uit.

 

 

handdoeken drogen

 

Doe je handdoeken wel of niet in de droger?

Ik doe handdoeken liever wel in de droger, omdat ze dan zachter zijn, maar het hoeft natuurlijk niet.
Nadeel van drogen in de droogmachine is wel dat kleding en handdoeken sneller slijt.

 

handdoeken ruiken muf

 

Hoe voorkom je dat handdoeken gaan stinken?

Zoals al hiervoor gezegd, gaan handdoeken vaak stinken omdat ze niet heet genoeg gewassen worden, of niet goed gedroogd worden.

 

Vouw je handdoeken klam op, dan gaan ze stinken. Doe je ze in de droger en draai je geen goed droogprogramma waardoor ze nog vochtig zijn, en je laat het een paar uur in de dichte droogtrommel zitten, gaan handdoeken ook stinken.

 

Kortom: wassen op min. 60 graden en vervolgens de handdoeken goed laten drogen, dan kan het bijna niet misgaan. Maar vergeet vooral dat kleine extraatje niet he? Klein scheutje wasparfum doet wonderen haha.

 

handdoeken opvouwen

 

Wel of niet je handdoeken opvouwen?

Persoonlijk houd ik van mooi opgevouwen of opgerolde handdoeken. Niks fijner en luxer dan heerlijk, schone, opgevouwen handdoeken in je badkamer toch?

 

Dus hup, zet die wasmand vol handdoeken lekker naast je neer en terwijl je je favoriete serie kijkt, vouw je ondertussen de wasjes weg.

 

handdoeken wassen met azijn

 

Kun je handdoeken wassen met azijn?

Sowieso is het het beste om nieuwe handdoeken te wassen met (witte) natuurazijn. Waarom? Om zo het chemische laagje van de vezel te halen die de fabrikanten vaak gebruiken om de handdoeken te verven of te bleken.

 

Je start door de handdoeken in een teil met koud water te zetten. Wat ik zelf meestal doe: ik doe de nieuwe handdoeken in de wasmachine, draai een koud programma, voeg wat azijn toe aan het wasverzachterbakje en druk de spoelstopknop in. Dan laat ik de was zo een uur of twee staan.

 

Dat is ten eerste goed tegen het krimpen van katoen en ten tweede haalt het alle chemische troep en stof eruit. De handdoeken zullen na het wassen veel beter drogen.

 

Wist je dat azijn ook een verzachtend effect heeft? Dus weg met de wasverzachter, hello azijn.

 

Nadelen van het wassen met azijn?

Uiteraard kun je handdoeken wassen met azijn, maar het geeft niet het totale effect dat je misschien wil. Niet alleen schone, maar ook frisse handdoeken. Nu heeft azijn een neutraal effect hoor. Na het wassen is het dus echt niet dat je een zurige lucht zult ruiken. Azijn staat er ook om bekend dat het een verzachtend effect geeft zoals ook wasverzachter dat doet. Maar dan nog missen we dat extraatje he? Dat lekkere frisse luchtje! Dus wassen met azijn is prima wanneer je van puur natuur houdt.

 

wasverzachter handdoeken

 

Welk wasmiddel, wasverzachter of wasparfum moet je nu gebruiken voor het wassen van handdoeken?

Handdoeken zijn over het algemeen gemaakt van katoen.

 

Mijn voorkeur bij het wassen van witte handdoeken gaat dan uit naar waspoeder. Ik wissel wel eens af naar vloeibaar hoor. Gewoon omdat ik dat lekkerder vind ruiken. Maar vooral poeder dus voor witte handdoeken.

 

Geur, smaak, zachtheid….alles is zo persoonlijk.

 

Maar als het mij vraagt? Dan heb ik over het algemeen liefst spierwitte handdoeken. Ik was dan het liefst met waspoeder voor witte was. Ariel, of voor de afwisseling vloeibaar wasmiddel van Robijn voor de witte was of het vloeibare en universele wasmiddel van Le Essenze di Elda. (linkje)

 

Gekleurde handdoeken gaan met Robijn Colour bij mij in de was.

 

Wasverzachter?
No thanks. Voor mij geen kleverige, stroperige troep in mijn wasmachine maar liever een scheutje azijn. Dit maakt je was ook heerlijk zacht en ontvet, ontkalkt en reinigt meteen de wasmachine. Ik doe dit niet altijd hoor. Omdat ik meestal, ongeacht de weersomstandigheden, de handdoeken in de droger stop en die hierdoor ook al lekker zacht worden.

 

Tip: doe een stuk of wat drogerballen bij je was in de droogtrommel. Je verkort de droogperiode en het maakt de was meteen heerlijk zacht en luchtig.

En ja, dan ons favoriete gedeelte he?

 

Welk wasparfum gebruik je nu voor je handdoeken?

Als je het mij vraagt, dan kijk ik naar het ‘type’ handdoek.

 

>> Handdoeken voor de keuken was ik met een frisse geur zoals Diamante of Agata

 

>> Strandlakens was ik uiteraaaaaard met de nieuwe zomerse geur Sole

 

>> Badlakens was ik met een frisse geur zoals Agata, Diamante & Ylang, Diamante & Bamboo of YoGo.

 

Heb je liever wat zwoelere geuren voor je handdoeken? Probeer dan eens de Zircone, Aquamarina of Argan.

 

wasparfum proefpakket

 

 

Hoe zorg je dat je handdoeken en de kast heerlijk gaan ruiken?

Zorg er allereerst voor dat je wasgoed altijd fris en schoon de kast ingaat. Muffe kleding is not done want de hele kast gaat er naar ruiken.

 

Dus, alleen frisse was in de kast.

 

Soms krijgen we de opmerking dat de geur van wasparfum vervliegt na het drogen. Het klopt dat de geur iets vervaagt. Dit kan door de hitte van de droger komen of de buitenlucht. Maar - en ik vind dat zo bijzonder - leg je het schoon in de kast en je pakt later de kleding of handdoeken uit de kast, dan ruik je toch echt duidelijk de geur van de wasparfum.

 

Dit is ook het geval in bijvoorbeeld de vochtige badkamer. De geuren komen dan echt weer naar boven dankzij de vochtige dampen in de badkamer.

 

Mocht je toch niet tevreden zijn over de sterkte van de geur? Dan mag je rustig de dosering iets opvoeren.
De algemene dosering voor een wastrommel van 5 kg is 5 ml. Dat is een volle dop. Heb je een grotere trommel dan volstaan 2 dopjes.

 

Let wel op de sterkte van de geur. Diamante en Diamante & Bamboo hebben echt een veeeel lichtere dosering nodig dan bijvoorbeeld Smeraldo of Argan.

 

 

Heb jij nog tips of opmerkingen?

 

Laat je reactie achter onder dit blog. Of stuur een mailtje naar [email protected]. We staan altijd open voor feedback en reageren zo snel mogelijk.

 

Buon Lavaggio!

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden