€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana Strampel, 12 juli 2023

Handwas - Hoe was je met de hand?


Het is zomer! Ben jij klaar voor een geweldige tijd vol vakantieavonturen, ontspannen momenten aan het zwembad, gezellige campinguitjes of misschien wel jouw langverwachte droomreis? Geweldig!

Maar, wat als je geen wasmachine hebt op je vakantiebestemming? Geen zorgen! Bij Wasparfum hebben we de perfecte oplossing voor je: handwasjes! In deze blog vertellen ik je alles over wassen met de hand. Zo heb jij binnen no time toch die vlek uit je lievelingsblouse en kun je je favoriete jurkje prima een paar keer dragen!

Handwas – Hoe was je met de hand?

Met de hand wassen, is eigenlijk niet moeilijk. Het kost alleen iets meer tijd dan het draaien van een wasje in de wasmachine. Hoe was je met de hand? Ik leg het je uit:

  • Begin met het sorteren van je was op kleur.
  • Vul vervolgens een schone emmer, kuip of bak met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de kleding helemaal onder water kan liggen en ruimte heeft.
  • Voeg wasmiddel toe en maak een sopje. Kies voor witte was een wasmiddel voor witte was en gebruik voor bonte was een wasmiddel voor gekleurde was. Zowel poeder als vloeibaar wasmiddel kun je prima gebruiken. Ook Biotex kun je gebruiken voor het doen van handwas. Let erop dat je niet te veel wasmiddel toevoegt, een klein beetje is voldoende.
  • Gek op wasparfum? Dan mag een druppeltje wasparfum in het sop niet ontbreken!
  • Als er hardnekkige vlekken in de kleding zitten, is het handig om deze eerst in te smeren met een vlekverwijderaar. Dompel de kleding vervolgens onder in het sopje. Laat vieze kleding even weken. Kleding die alleen een opfrisbeurt nodig heeft, hoeft niet al te lang te weken. Dompel deze kleding een paar keer onder in het sopje.
  • Spoel de was vervolgens uit met lauwwarm water, zodat er geen sop meer inzit.
  • Knijp de kledingstukken zoveel mogelijk uit, zodat ze niet al te nat meer zijn. Laat deze vervolgens liggend drogen. Zo behoudt je kleding mooi de vorm!

 

met de hand wassen

Wanneer kies je ervoor om kleding met de hand te wassen?

Als kleding het symbool voor handwas op het waslabel heeft staan, is het altijd aan te raden om dit met de hand te wassen. Ook delicate kleding of kleding die net nieuw is, is geschikt voor handwas. Daarnaast is een handwasje ook erg handig voor locaties waar geen wasmachine is, bijvoorbeeld op vakantie!

Wat is het symbool voor de handwas?

Handwas herken je aan het volgende symbool op het wasetiket:

symbool handwas

 

welke kleding met de hand wassen

Welke kleding was je met de hand?

Als er op het etiket van de kleding een symbool voor handwas staat, is het aan te bevelen om deze items met de hand te wassen. Vaak gaat het om delicate kleding van stoffen als zijde, kasjmier, wol of met fijn kant. Denk aan lingerie, wollentruien, zijdenjurkjes enzovoort.

 

handwas laten weken

Hoelang moet je handwas laten weken?

Hoelang je een handwas moet laten weken, hangt af van hoe vies de kleding is. Als de kleding erg vies is, laat deze dan minimaal 30 minuten weken. Als de kleding geen vlekken bevat, is 5 minuten onderdompelen voldoende. Het is in ieder geval belangrijk dat de kleding helemaal verzadigd is met water.

 

handwas doen op de camping

Hoe doe jij de handwas op de camping of op vakantie?

Zoals ik al eerder zei– een handwas is ideaal voor op de camping of op vakantie! In principe kun je gewoon de stappen volgen voor het doen van de handwas. Gebruik bijvoorbeeld een badkuip, grote pan of zwembadje voor het maken van een sopje, iets wat jij om handen hebt. Zorg er wel voor dat de bak waar je het sopje in maakt goed schoon is en dat de kleding genoeg ruimte heeft in het sop. Ga je op een actieve vakantie en kun je niet al te veel kleding meenemen? Dan is sportkleding een uitkomst. Voor onze roadtrip door Amerika (link) nam ik veel sportkleding mee, superhandig, want dit droogt veel sneller!

Wat is de top 3 van het beste reiswasmiddel?

In veel winkels kun je handige tubes met reiswasmiddel vinden. Perfect om in je bagage te stoppen en prima om op vakantie je was mee te doen. Mocht je genoeg ruimte hebben tijdens het inpakken, dan kun je jouw favoriete wasmiddel van thuis meenemen. Zelf vind ik Biotex of het reiswasmiddel van Kruidvat altijd handig voor in de koffer. Op internet kom ik ook veel goede reviews tegen over ‘Op reis wasje’ van HG. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee. Mocht je echt geen ruimte hebben, dan kun je natuurlijk ook altijd op je vakantiebestemming wasmiddel kopen.

Wat voor handwas emmer is handig? Is een opvouwbare emmer een idee?

Eigenlijk maakt het niet uit wat voor emmer je gebruikt voor de handwas. Het belangrijkste is dat de emmer schoon is en dat je kleding goed onder water komt te staan en ruimte heeft. Zodat je de kleding ook kunt onderdompelen en het water een beetje door kunt roeren. Er zijn opvouwbare emmers verkrijgbaar, dit kan handig zijn als je weinig ruimte hebt met inpakken. Gemiddeld kan hier zo’n 10 liter water in. Wil je een grotere was doen? Kies er dan voor om de was te verdelen over meerdere ‘draaisels’. Als de was niet heel vies is, hoef je niet voor elk draaisel een nieuw sopje te maken. Als de was wel vrij vies is, zou ik wel aanraden om telkens een schoon sopje te gebruiken.

 

wasmiddel handwas

Welk wasmiddel gebruik je voor de handwas? Gebruik je speciaal handwasmiddel?

Voor de handwas kun je verschillende wasmiddelen gebruiken:

  • Zowel vloeibaar als poeder is geschikt
  • Biotex
  • Je favoriete wasmiddel, bijvoorbeeld die van onze Le Essenze di Elda lijn
  • Zowel wasmiddel voor gekleurde als witte was
  • Reiswasmiddel
  • Doe ook gerust een druppeltje wasparfum in het sopje voor je handwas. Zo komen je kledingstukken heerlijk fris uit het sop!

Kies je voor een tube handwasmiddel of poeder?

Je kunt zowel een tube handwasmiddel als poeder als goed gebruiken. Als je op reis gaat, is een tube vaak makkelijker. Je wilt voorkomen dat poeder door je hele tas of koffer belandt. Een tube kun je voor de zekerheid in een hersluitbaar zakje verpakken om lekken te voorkomen.

 

handwas lekker laten ruiken

Hoe geef je handwas een extra lekkere geur?

Geef je handwas een extra lekkere geur met jouw favoriete wasparfum. Zoek je een heerlijke zomergeur? Kies dan Wasparfum Sole. Neem een klein verpakking mee op reis óf – ook heel handig – bestel een sachet van jouw favoriete geur. Makkelijk om mee te nemen, lekt niet en prima 2 keer te gebruiken voor een kleine handwas. Zo neem je jouw favoriete geur van thuis, ook makkelijk mee op vakantie!

Programma handwas op de wasmachine? En welk symbool is het op de wasmachine?

Veel wasmachines hebben tegenwoordig ook een speciaal handwasprogramma. Bekijk je handleiding van de wasmachine om te zien of dit ook voor jouw wasmachine geldt en welk symbool bij programma hoort. Als je wasmachine een handwasprogramma heeft, kun je je kleding dus ook in de wasmachine wassen. Zelf ben ik hier altijd wel wat voorzichtig mee. Echte delicate kledingstukken was ik liever met de hand. Als je je handwas in de wasmachine doet, gebruik dan altijd een waszakje. Zo voorkom je beschadiging aan je kleding.

Dylon textielverf voor de handwas. Wat is dat?

Ik krijg rondom dit onderwerp vaak de vraag – wat is Dylon textielverf? Dit is geen manier om je kleding te wassen, maar een manier om je kleding te kleuren.
Is je zwarte broek bleek geworden of je rode blouse verkleurd? Dan kun je ervoor kiezen om deze kledingstukken te verven met speciale textielverf, bijvoorbeeld die van het merk Dylon. Als je de kleding gaat verven, was je het eerst grondig – dit mag ook gewoon in de wasmachine. Laat de kleding nat en volg de stappen op de verfverpakking.

Lees voordat je hiermee aan de slag gaat, sowieso de gebruiksaanwijzing goed door. Textiel als wol en zijde is bijvoorbeeld vaak niet geschikt om te verven.

Hoe laat je handwasjes drogen?

In de wasmachine wordt door het centrifugeren al het nodige water uit de kleding gehaald. Bij een handwasje blijft de kleding erg nat. Probeer eerst zoveel mogelijk water uit de kleding te knijpen. Ga niet wringen, want dan kunnen de items hun vorm verliezen. Droog de kleding vervolgens liggend. Als je de kledingstukken ophangt, kunnen deze ook gaan vervormen door de zwaarte van het water. Dat is natuurlijk zonde!

Heb jij tips?

Ik hoop dat je veel aan mijn tips hebt gehad, zodat je nu zelfs op je vakantiebestemming met plezier de was kan doen! Ik wens jullie allemaal een hele fijne zomer toe!

En, heb jij aanvullende tips of vragen? Laat een berichtje achter, ik zie uit naar jullie reacties

Reacties

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 8 augustus 2023

    Hallo Mijntje!

    Wat een goede tip! Deze komt vast van pas voor overige lezers!

    Bedankt!

  • Door Mijntje, 3 augustus 2023

    Hallo, wij zijn campeerders en heb veel wasjes met de hand gedaan.
    Maar ik gebruik een heel handige emmer met deksel( bij de frituurzaken hebben ze er zo een voor je,gratis) wel even schoon maken. Doe je was erin, deksel...

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden