€2,50 korting op je eerste bestelling
Gratis verzenden v.a. €40,-
Beste kwaliteit wasparfum
0
0

Door Diana, 13 januari 2022

Kleding wassen: De ultieme wasgids 2022

Zoals sommigen wel weten, heb ik jaren in de kledingwinkel van mijn moeder gewerkt. Dus ja, ik weet wel het een en ander van stofjes. Mijn moeder komt uit een gezin van 11 kinderen, iedereen in het gezin stak de handen uit de mouwen en hielp mee in het gezin. Wassen, strijken, vouwen en poetsen was dagelijkse kost.

Mijn moeder kreeg dus al van kleins af met het wassen van kleding te maken. Als mijn moeder kleding verkocht, gaf ze ook vaak wastips mee, vooral aan de jongere klanten. ‘Dit fijne zijden jurkje niet op 60 graden en met 1400 wassen hoor!’ drukte ze ze dan op het hart. Sommige klanten hadden aan die woorden genoeg, anderen vroegen verschrikt; hoe dan wel?

 

kleding wassen tips


De passie voor wassen zit dus duidelijk in mijn genen! In deze wasgids geef ik tips over hoe je moet wassen. Zodat na het lezen van deze gids ook weten hoe je een wollen trui of zijden jurkje fris, schoon en ongeschonden uit de wasmachine haalt!


Print onze wasgids uit en bewaar deze bij je wasmachine, zo kan wassen nooit meer fout gaan!

 

- Waslabels en symbolen

 

- Kleding sorteren voor het wassen

 

- Wastips per kledingsoort

 

- Welk wasprogramma moet je gebruiken?

 

- Welke temperatuur kies je?

 

- Welk toerental kies je?

 

- Welk wasmiddel, wasverzachter of wasparfum kies je?

 

- In welk vakje moet wasmiddel, wasparfum of wasverzachter?

 

- Doseren van wasmiddel

 

- Hoeveel was stop je in de trommel?

 

- Functie van spoelen

 

- Stinkt je kleding na het wassen nog steeds?

 

- Kleding stomen of wassen?

 

- Als de was klaar is

 

- Heb jij vragen of tips?

 

 

1. Waslabels en symbolen

Check jij voor het wassen de labels van de kleding? Eerlijk gezegd; ik doe dat bijna nooit, tenzij het een bijzondere stof of wolsoort is. Wol is vaak lastig te wassen, want ondanks dat het label ‘wassen op 30 graden’ zegt, kan je item toch gekrompen uit de wasmachine komen. Ik leg je uit wat de verschillende symbolen betekenen en waar je allemaal op moet letten.

 

waslabels wasmachine

 

Waslabel

Het waslabel in een kledingstuk bevat vaak verschillende informatie over het wassen, strijken en drogen van het kledingstuk. Hier zijn verschillende symbolen voor, deze leg ik verderop in dit hoofstuk ook. Het waslabel vertelt vaak ook waar het kledingstuk is gemaakt en hoe de samenstelling van de stof is. Het is verstandig om voor het wassen, altijd het waslabel even te checken. Zo weet je zeker dat je de kleding niet te heet wast.

 

Wassymbolen

In de afbeelding is goed te zien dat de verschillende symbolen, staan voor verschillende handelingen. Het kuipje met de golfjes duidt op het wassen. Mag een product in de wasmachine en op welke temperatuur? Dat valt uit deze icoontjes op te merken.

 

Daarnaast is er ook vaak informatie te vinden over het strijken. Pas op dat je een kledingstuk niet te warm strijkt! Dat zorgt ervoor dat je de stof verpest. Twijfel je of je iets kan strijken? Check eerst goed het waslabel en begin altijd in de laagste stand.

 

Verder zijn er verschillende iconen die vertellen of je een kledingstuk wel of niet kan bleken.

 

Tenslotte laat het waslabel zien hoe je het kledingsstuk moet drogen. In sommige gevallen kan dat prima in de wasdroger. Heb je kwetsbare stof? Doe dit dan nooit in de wasdroger! Laat de kleding altijd op een hangertje drogen. Als kleding te heet wordt in de wasdroger, kan het krimpen, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen!


Stofsamenstelling
De wassymbolen zijn nu duidelijk. Het is ook altijd belangrijk om goed naar de samenstelling van de stof te kijken. Katoen is namelijk veel makkelijker te wassen dan bijvoorbeeld wol of zijde. Check uit welke stoffen jouw kledingstuk bestaat.

 

De basis: Let op de temperatuur

Als laatste is het handig om even goed na te denken, voordat je de knoppen van je wasmachine indrukt. Op je wassymbool staat op 30 graden wassen, maar wat zou er gebeuren als je je zijden jurkje gezellig op 1400 toeren mee gaat draaien in je wasmachine? Je dure jurkje is hierna geschikt voor je dochter van 6, of, als je geluk hebt, wordt het slechts een vodje wat nog enigszins te redden is na het nat te stijken, maar wat je pas weer kunt dragen als je 3 weken op droog brood hebt geleefd.

 

zijden jurkje wassen

 

Jouw zijden jurkje verdient een speciaal zijdeprogramma met een toerental van maximaal 600. Doe hier gelijk ook die paar overhemden, shirtjes met palletjes en lingerie (in waszakje!) bij die nog in de wasmand lage te wachten.

 

Kortom; raadpleeg het waslabel, check de wassymbolen en denk goed na voordat je je artikelen in de wasmachine stopt.

 

 

 

 

kleding sorteren voor wassen

 

2. Kleding sorteren voor het wassen

Het is maandagavond, de eerste dag van weer een nieuwe werk/schoolweek. Rond 4 uur komt de jongste thuis, gooit zijn tas in de hoek, sprint naar boven om snel z’n huispak aan te trekken, en hups: het eerste bundeltje kleding ligt alweer in de badkamer.

 

Dan komt de oudste thuis, gooit ook de tas in een hoek, eet snel wat en maakt zich klaar voor de voetbaltraining die avond. Als laatste strompelt hubby binnen na een lange maandag in de visgroothandel waar hij alles regelt op de werkvloer. Je snapt dat deze “kledij” door mij als geurenfreak dus dagelijks wordt uitgewassen! Grof geschut is soms vereist, maar gelukkig ruikt verse vis niet zo erg.

 

En zo daalt de Florence Nightingale van de Laundry Service ‘s avonds de trap af een wasmand vol (werk)kleding, sportkleding en handdoeken. Bizar dat slechts 4 personen zoveel was produceren op 1 dag! Paniekaanvallen vanwege die bergen wasgoed? No worries, èn relax! You got this momma! (Of pappa).

 

Wat kan bij wat?
Zorg voor wat ruimte in je washok, zodat je verschillende wasmanden kunt plaatsen. Maar 1 wasmand? Gebruik dan bijvoorbeeld een paar shoppers om hierin je was te sorteren. In grove lijnen gebruik ik altijd de volgende onderverdeling:

 

• Wit bij wit
• Delicate wasjes bij elkaar
• Jeans, donkere shirts en sweaters bij elkaar
• Sportkleding apart
• Donker ondergoed en sokken samen
• Handdoeken

 

Zelf heb ik ook nog wat andere subcategoriën, maar dat wordt ooit een aparte blog!

 

De was is gesorteerd, het wassen kan beginnen! Gebruik voor de kleine draaisels, korte programma’s op je wasmachine. Dat is energiebesparend en neemt weinig tijd in beslag. Zo kun je in korte tijd, veel was wegwerken. Zelf heb ik een Miele wasmachine en gebruik ik echt supervaak het wasprogramma van slechts 20 minuten voor kleding die alleen opgefrist hoeft te worden, ideaal! Alleen voor het grovere geschut gebruik ik programma’s van minimaal 60 graden, maar dan nog druk ik vaak de knop in voor een kortere wastijd.

 

 

 

kleding op rekje

 

3. Wastips per kledingssoort

Waarom moet je nieuwe handdoeken wassen? Hoe houd je je donkere kleding mooi van kleur? Was je nieuwe kleding eerst wel of niet? Allemaal vragen waar ik jullie bij ga helpen!

 

Witte was

Voorkom een achtergebleven zwarte sok in de wasmachine, want dat gaat je witte was vaal en grijs maken. Bij witte was is het vooral belangrijk om geen gekleurde items mee te laten draaien, want die geven kleur af en dat wil je niet! Handdoeken en beddengoed kunnen prima bij elkaar op 60 graden. Volg voor de overige witte kledingstukken altijd het advies van het waslabel op.

 

Gekleurde was

Een rood blousje, een geel t-shirt, een groene broek; in principe kan bonte was prima bij elkaar. Gebruik altijd wasmiddel voor voor gekleurde was. Let er daarnaast op dat de stoffen ook allemaal tegen het programma kunnen dat jij in gedachte had. Heb je veel gekleurde was? Dan is het handig om op kleurtinten te sorteren. Soms kan een item lastig zijn om te wassen; bijvoorbeeld een rood met wit gestreepte jurk. Je wilt dat de witte strepen wit blijven en niet gaan verlopen met rood. Was deze items altijd apart en gebruik eventueel een kleurdoekje, zodat het doekje de kleuren opvangt als deze tijdens het wassen nog een beetje afgeven.

 

 

donkere zwarte was wassen

 

Donkere zwarte was wassen

Zwarte kleding, of overige donkere kleding, kun je gewoon samen wassen. De truc met donker wasgoed is: was altijd op een lage temperatuur! Donker heeft echt geen hoge temperatuur nodig om schoon te worden. Het gaat vaak alleen even om op te frissen. Was donkere kleding niet heter dan 30 graden, gebruik een laag toerental en weinig wasmiddel!

 

Vind je, net als ik, donker wasgoed vaak muffig ruiken uit de was? Dat heeft te maken met de verfstoffen die worden gebruikt voor donkere kleding. De gouden tip: wasparfum! Zelf vind ik Smeraldo, Energia of “L” heerlijk voor donker wasgoed! Zeg maar daag tegen muffe geuren!

 


Zwarte kleding wassen met natuurazijn

Gebruik je altijd een beetje wasverzachter bij je wasgoed? Duik je aanrechtkastje eens in en pak een fles natuurazijn! Natuurazijn verzacht je wasgoed laat, in tegenstelling tot normale wasverzachter, geen vettige, witte laag achter op je kleding!

 

Ik hoor je denken, maar die geur dan? Natuurazijn ruik je niet terug in je wasgoed. Een win/win situatie dus. Toch niet helemaal gerust op het geureffect van azijn? Lang leve de wasparfum. Deze doseer je in het bakje van de wasverzachter, samen met de azijn en de was komt superlekker ruikend uit de wasmachine!

 

 

babykleding wassen


Babykleding wassen

Je kleintje is geboren en de kleertjes liggen schoon gewassen in de kast. Vaak denk je er niet bij na en was je de kleertes met je reguliere wasmiddel.

 


Het huidje van jouw pasgeboren baby is nog zo zacht en teer, bedenk dus goed hoe je de kleertjes wast die je graag direct na de bevalling aan wilt trekken. Was deze in een zo neutraal mogelijk wasmiddel, zoals bijvoorbeeld Neutral. Doe dit ook voor de hydrofiele luiers en wikkeldoeken die je gaat gebruiken. Zo kan je kleintje vast wennen aan de geuren, stoffen en producten die voor ons zo normaal zijn, maar voor je kleintje allemaal nieuw.

 


Als je kleintje wat langer op de wereld is, kun je voorzichtig beginnen met het uitproberen van verschillende producten. Vaak vragen mensen mij: welk wasparfum kan ik het beste gebruiken voor mijn baby? Ik zeg altijd steevast: probeer eerst de Dolce (beter bekend als de fles met het beertje). Deze heeft de minste synthetische toevoegingen en is zacht van geur. In combinatie met Neutral een heerlijke combi!

 

Ook hiervoor geldt: probeer eerst een klein kledingstuk of knuffeltje om te kijken of je kleintje tegen het product kan. En pas op: deze geur geeft een hoog knuffelgehalte haha!

 

babykleertjes wassen

 


Nieuwe kleding wassen

Nieuwe kleding hoef je in principe niet te wassen. Ik vind het vaak zonde om mijn nieuwe mooie kleding gelijk te wassen, de ‘nieuwigheid’ is er dan meteen af! Ik was nieuw beddengoed en ondergoed wel altijd voor gebruik. Voor de jonge mama’s onder ons; de nieuwe kleertjes voor je baby zou ik ook eerst wassen. Waarom? Ga eens na waar je kleding, beddengoed en overig textiel geproduceerd wordt en door hoeveel paar handen dit is gegaan voordat het jou heeft bereikt. Do I need to say more? Met dit soort dingen ben ik wel een beetje ‘krek’ (precies), zoals we dat op z’n Urkers zeggen.


Nieuwe handdoeken wassen

Denk je eens in; je stapt onder die heerlijke, warme douche vandaan, pakt daar die prachtige, witte, schone, fluffy handdoek van de stapel, je droogt je af én… opeens ben je veranderd in een witte sneeuwman! Oke, dat is ietwat overdreven, maar al die witte pluisjes, waar komen die vandaan?

 

Dat…lieve mensen, gebeurt er dus wanneer je nieuwe handdoeken niet van tevoren uitwast. De overtollige stof van het fabrieksproces blijft in de textiel zitten. Mijn moeder leerde me vroeger altijd al: zet je nieuwe handdoeken, katoenen ondergoed en beddengoed, eerst van tevoren een nacht in het koude water! En ja, ik ben een volgzaam type.

 


Ik heb daar een makkelijkere oplossing voor: ik doe het in de wasmachine, zet deze aan op koud, en zet de spoelstop aan. Op het moment dat de machine wil gaan spoelen, schiet deze op slot en gaat pas weer van het slot, wanneer jij dat wil. Zodoende staat het wasgoed meteen in koud water en wordt dit grondig uitgespoeld zodra de spoelstop er weer af gaat.

 

Het beste is dan om niet meteen je nieuwe spullen in de droogtrommel te doen, maar deze aan de lucht te laten drogen. Doe dit klusje dan ook het liefst, wanneer het buiten een droge dag is. Lukt dit jou niet om buiten te doen en droog je liever binnen? Geen probleem! Dat kan natuurlijk ook. Gebruik je toch liever de droogtrommel? Droog dan altijd op een lage temperatuur zodat je nieuwe textiel niet meteen krimpt!

 

Kleding waterafstotend maken

Soms is het handig om bepaalde kledingstukken waterafstotend te maken, zoals kkikleding, jassen of motorkleding. Daarvoor zijn diverse middelen op de markt, bijvoorbeeld Profluid Nano Coating Textiel Protectie spray of HG Waterdicht voor wasmachine en handwas.

 


Lees voor het gebruik altijd goed de bijsluiter. Let op met het wassen van motorkleding, want niet alle kleding mag in de wasmachine. Lederen motorkleding kan het best worden behandeld met impregneerspray.


Rek uit kleding na het wassen

Da is pech, de stretch is weg! Heerlijk een lastminute geboekt naar de zon! Je pakt je badpak van vorig jaar in, arriveert en neemt direct een duik in het zwembad. Oei, dat badpak is wel erg gaan lubberen, en nee, je bent niet afgevallen.

 


Hoe het dat de rek uit sommige kleding gaat? Kleding dat stretch bevat, is over het algemeen gemaakt van elastan. Elastan, de naam zegt het al, is elastisch en dus erg veerkrachtig. Omdat synthetische vezels op hogere temperaturen afbreken, is het advies om elastische kleding dus niet heter dan 30 graden te wassen. Die kleine, witte deeltjes die plotseling op je mooie, donkere travelbroekje tevoorschijn komen?

 

Zie dit maar als allemaal kapotte ieniemienie elastiekjes, het resultaat van te heet wassen. Ook het gebruik van wasverzachter is absoluut niet bevordelijk voor het mooi in vorm houden van elastische kleding. De naam zegt het al: het maakt de was zacht en dus ook de elastische vezels ‘week’, waardoor deze sneller slijten en ‘knappen’.

 

Veel beter is om je elastische kleding te wassen met een fijnwasmiddel en je wasmachine in te stellen op een delicaat programma. Laat vervolgens de kleding aan de lucht drogen en vouw deze vervolgens netjes weg of hang niet al te zware kleding aan een hangertje.


Bloedvlekken uit kleding wassen

Oeps, dat ging even met met uien snijden. Je vinger stopt niet met bloeden is en wat nog meer balen is: je mooie witte overhemd heeft een nare bloedvlek!

 

Probeer zo spoedig mogelijk de bloedvlek te verwijderen, want ‘verse’ bloedvlekken zijn makkelijker te verwijderen dan ingedroogde bloedvlekken. Spoel allereerst de kleding in koud water. Zit de vlek op het tapijt, matras of meubelstuk, gebruik dan een schone spons en dep de vlek met koud water. Gebruik geen heet water, want door heet water hecht de vlek zich juist.

 

Maak vervolgens een papje van zout en water. Wrijf het papje van zout en water over de vlek. Door het schuren met het zout laten de bloedresten makkelijker los. Zout neemt vocht op en trekt zo de bloedresten uit de vezels.

 

Spoel het zout af met koud water en controleer of de vlek eruit is. Gooi het kledingstuk bij de gewone was, voeg je wasmiddel toe en draai een gebruikelijk programma. Uiteraard is het wat lastig om je matras of tapijt in de wasmachine te stoppen, dus spoel het ‘plaats delict’ net zolang met koud water tot de vlek en het zout is verwijderd.

 

 

Tweedehands kleding wassen

Tweedehands kleding gekocht? Ikzelf zou altijd adviseren om het item eerst een keer te wassen voordat je het gaat dragen. Is het item nieuw en nog nooit gedragen? Dan hoeft dit uiteraard niet.

 

 

Synthetische kleding wassen

Synthetische kleding bevat vaak rekbare stoffen. Je wilt niet dat de rek uit deze kledingstukken gaat, daarom is het belangrijk om de kleding niet op hoge temperatuur te wassen. Te heet wassen kan er ook voor zorgen dat de kleding gaat krimpen. Laat synthetische stoffen altijd aan de lucht drogen, gooie ze dus niet in de wasdroger!

 

T-shirts wassen

T-shirts zijn er van allerlei materiaal. Vaak is het een kwestie van opfrissen. Ik raad aan om ook t-shirts niet te hoog te wassen en een laag toerental te gebruiken. Zo krimpen de shirts niet. Gebruik voor gekleurde shirts een gekleurd wasmiddel. Heb je een shirt met borduringen, palletjes of kraaltjes? Doe het shirt binnenstebuiten in een waszakje en kies voor een fijnwasprogramma. Extra tip; was shirts met prints binnenstebuiten, zo blijven de prints langer mooi!

 

 

wasprogramma wasmachine

 

4. Welk wasprogramma moet je gebruiken?

Elke wasmachine heeft verschillende programma’s. Ik heb al jaren een Miele wasmachine, dat bevalt me echt super! Maar over het algemeen zijn de volgende programma’s op de meeste wasmachines terug te vinden:

 

Katoen

Dit programma is geschikt voor katoen, linnen en gemengde stoffen. De heetste was is vaak 90 à 95 graden. Vanaf 60 graden worden de meeste bacteriën gedood en wordt wit weer stralend wit. Het katoenprogramma is ideaal voor handdoeken, beddengoed, katoenen ondergoed, tafelkleden en babykleding.

 

Gemende was / bonte was

Speciaal voor gekleurde kleding. De temperatuur in dit programma is niet hoger dan 60 graden. Als je je kleding goed wilt houden qua kleur, raad ik aan om lager te wassen. 30 graden is voor een opfrisbeurt genoeg.

 

Kreukherstellend

Kreukherstellend gebruik ik vaak voor stoffen die je wat voorzichtiger moet wassen, zoals polyester en viscose. Was deze stoffen niet te heet, dan gaat de vorm uit de kleding. Als je de wastrommel te vol doet, is het voor de wasmachine niet mogelijk om de ‘kreukels te herstellen’. Doe daarom de wastrommel nooit helemaal vol bij dit programma.

 

Eco

Het ecoprogramma is beter voor het milieu. Nieuwe wasmachines (vanaf 2021) hebben standaard een ecoprogramma. De gemiddelde temperatuur van deze wasbeurten ligt net boven de 40 graden. Met de ecoknop was je zuiniger, maar word je was net zo schoon! Het programma wordt minder heet en duurt langer. Dat het langer duurt, heeft vooral te maken met het opwarmen van het water, met minder energie toch een stralend schone was!

 

Fijne was, delicaat of zijde

Vaak is op je wasmachine ook een speciaal programma te vinden voor fijne was. Mijn bh’s (in waszakje), lingerie, zijden jurkjes, blousjes met pailletjes doe ik op dit programma. Check altijd even of het toerental op de laagste stand staat, pas dit anders nog even aan voordat je het programma start. Fijne was wordt niet warmer dan 30 graden en is daardoor geschikt voor kwetsbare stoffen.

 


Wol

Heeft je kledingstuk een wolwaslabel? Dan mag dit in de wasmachine op een wolprogramma. Een handwasprogramma, is vergelijkbaar met een wolwaspgrogramma. Zorg ervoor dat de wastrommel niet te vol is tijdens het wassen en kies voor een zo laag mogelijk aantal toeren.

 

Elke wasmachine is anders en heeft andere programma’s. Het kan zijn dat een van de dingen die ik hierboven noem op jouw wasmachine net iets anders heet of net iets andere standaardinstellingen heeft. Het is handig om bij aanschaf van een nieuwe wasmachine de handleiding te checken. Daarin staat beschreven voor welke kledingstukken een programma geschikt is. En daarnaast; ook altijd even de waslabels bekijken en goed nadenken voordat je een programma start.

 

Andere opties die vaak op de wasmachine te vinden zijn, zijn:
- De mogelijkheid om een programma te verkorten, heel handig, maak ik vaak gebruik van. Vooral als kleding niet echt vies is, is een verkort programma prima.
- Voorwas; voor als de kleding heel vies is. Deze optie spoelt te veel zand of stof weg.
- Allergie/hygiëne; je was wordt voor een langere tijd op hoge temperatuur gewassen. Er wordt meer water gebruikt om je wasgoed goed uit te spoelen.
- Een ecoknop, als je geen speciaal ecoprogramma hebt; dan is er vaak een ecoknop op je wasmachine te vinden.
- De mogelijkheid om extra water toe te voegen, bij hardnekkige vlekken kan dit handig zijn.
- Extra centrifugeren; na je normale programma word je was opnieuw gecentrifugeerd. Als je wasgoed snel moet drogen en niet gevoelig is voor kreukels, kun je deze optie gebruiken.
- Afpompen kun je gebruiken om te voorkomen dat je kleding gecentrifugeerd wordt. Bij wollen truitjes kan dit handig zijn. Het water wordt dan vroegtijdig uit je wasmachine gepompt, zodat je de deur open kunt maken.

 

 

 

 

5. Welke temperatuur kies je?

Oeps, jouw mooie nieuwe truitje komt als maatje 152 uit de wasmachine. Dat betekent dat je het te heet hebt gewassen. Op safe spelen en altijd lage temperaturen kiezen? Ook geen goed idee! Een lage temperatuur verwijderd moeilijk de vlekken. Daarnaast is het voor je wasmachine ook goed om minimaal 1 keer per maand op 60 graden te draaien. Zo wordt je wasmachine weer heerlijk fris.

 

Extra tip: zelf draai ik regelmatig een (soms lege) was op 90 graden. Als de wastrommel leeg is, voeg ik een beetje soda toe. Dit zorgt ervoor dat alle leidingen van je wasmachine weer lekker schoon worden. Vergeet ook niet om met een doekje de wasmachine zelf goed schoon te maken. Zo voorkom je kalkaanslag, schimmels en bacteriën in je wastrommel.


Welke temperatuur gebruik je voor welke kledingstukken? Your help is near!

 

temperatuur kleding wassen

 

Kleding koud wassen – 30 graden

Onder koud wassen verstaan we alles dat niet boven de 30 graden gewassen wordt. Wasgoed dat niet zo vies is, kun je prima op 30 graden wassen als het een opfrisbeurt nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan bovenkleding, gordijnen of kwetsbare kleding. Als je de kleding koud was, worden de bacteriën in de kleding niet gedood. Ook als je last hebt van allergiën, is het niet aan te raden om de kleding koud te wassen, tenzij het natuurlijk niet anders kan, bijvoorbeeld wol of een andere stof die speciale behandeling vereist.


Kleding wasssen op 40 graden

Is je kleding iets viezer? Kies er dan voor om op 40 graden te wassen. Vlekken en geuren verdwijnen vaak prima na een wasbeurt op 40 graden. Ook voor 40 graden geldt dat deze temperatuur de bacteriën niet dood.


Wassen op 60 graden

Echte schone was? Kies dan voor 60 graden. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de meeste bacteriën gedood worden. Heerlijk om je witte handdoeken bijvoorbeeld op uit te wassen, zo komen ze schoon en lekker wit uit de wasmachine! Niet alles kan op 60 graden. Wat bijvoorbeeld wel goed op 60 kan, is; werkkleding die hygiënisch gewassen moet worden, beddengoed, vaatdoekjes (zeker altijd minimaal op 60 wassen!), keukentextiel, handdoeken.

 

Ook als je kindje bijvoorbeeld heeft overgegeven op een katoenen shirt, is het handig om dit op 60 graden te wassen. Is het belangrijk dat de was de bacteriën dood? Gebruik dan niet de ecofunctie. Deze is te kort op een hoge tempateruur om de was goed hygiënisch schoon te krijgen.


Wassen op 90 graden

Heerst de buikgriep bij jullie in huis? Probeer dan zoveel mogelijk artikelen (natuurlijk alleen de artikelen waarvan het mogelijk is) te wassen op 90 graden. Het hardnekkige virus wordt zo bestreden.

 

 

 

 

toerental wasmachine

 

6. Welk toerental kies je?

Zijn jouw overhemden een crime om te strijken, omdat ze als een grote kreukelprop uit de wasmachine komen? Zet het programma op het laagste toerental tijdens het centrifugeren en hang de blouse op een hanger te drogen. Je zult zien dat de kreukels dan een stuk minder zijn, zo wordt strijken ook een makkie!

 


Centrifugeren (de fase van het wasprogramma waarin het toerental om de hoek komt kijken) zorgt ervoor dat het wasgoed droog wordt. Het toerental geeft aan hoeveel rondjes de trommel per minuut maakt. Hoe hoger het toerental, des te meer rondjes per minuut. De meeste wasmachines hebben maximaal 1600 of 1400 toeren.

 

Hoog toerental

Des te hoger je wasgoed gecentrifugeerd wordt, des te droger komt je wasgoed uit de trommel. Pas wel op, want bij een hoog toerental slijt je kleding sneller en komt deze erg gekreukt uit de wastrommel. Vaak is een toerental van 1200 al ruim voldoende om de was goed uit te wringen na de wasbeurt. Even aan de waslijn daarna en tadaa, je was is zo droog!

 

Laag toerental

Droge was is natuurlijk ideaal, maar niet zo bevordelijk voor dat zijden jurkje. Niet alle kleding kan dus een hoog toerental verdragen. Gebruik een laag toerental om je kleding mooi en in vorm te houden. Ook komt je kleding een stuk kreukvrijer uit de was. Zo wordt strijken easy peasy!

 

 

 

wasmiddel of waspoeder

 

7. Welk wasmiddel, wasverzachter of wasparfum kies je?

Er zijn ontzettend veel wasmiddelen om uit te kiezen. Ruik in de winkel even aan het wasmiddel of de wasverzachter voordat je een hele fles koopt. Het is zonde om er thuis achter te komen dat je de geur absoluut niet lekker vindt.

 

Wasmiddel

De meeste merken geven op de verpakking al goed aan waar het wasmiddel geschikt voor is. Zo heb je wasmiddel voor:

 

- Witte was, gebruik deze voor wit of licht katoenen wasgoed;
- Bonte of gekleurde was, perfect voor je gekleurde was;
- Zwarte was; goed voor de bescherming van donkere kleuren
- Fijn was; speciaal voor je delicate wasgoed.

 

Vloeibaar wasmiddel of poeder?

Wat is beter; vloeibaar of poeder? Voor beide opties zijn voors en tegens te bedenken. Er is niet echt bewezen welke vorm van wasmiddel beter is, dus gebruik vooral iets wat jij fijn vindt.

 

Poeder zorgt ervoor dat het wasmiddel een beetje schuurt tussen je wasgoed. Dat is niet per se goed voor je was. Aan de andere kant; aan poeder zijn bepaalde zuurstofbleekmiddelen toegevoegd en optische witmakers. Dat zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je was witter uit de wasmachine komt. Poeder zit vaak een kartonnen verpakking, daardoor kan de geur sneller vervliegen. Pas ook op dat er geen water bij komt, dan gaat de poeder klonteren.

 


Als je poeder gebruikt, kun je dit ook prima al direct bij het wasgoed toevoegen. Zo voorkom je dat er poeder in het wasbakje achterblijft en gaat klonteren.

 

Vloeibaar wasmiddel is makkelijker te doseren. Met een maatbekertje weet je precies hoeveel wasmiddel je bij de was doet. Gebruik je vaak vloeiware wasmiddel in combinatie met lage temperatuurwasjes? Even goed oppassen! Dat kan namelijk vetluis veroorzaken. Draai daarom af en toe een 90 graden was. Dat verwijdert resten van vloeibare wasmiddel en maakt je wasmachine weer stralend schoon.

 

Wasverzachter

Zelf ben ik niet zo’n fan van wasverzachter. Wasverzachter zorgt voor een vettig laagje over je wasgoed. Daardoor lijkt het alsof je wasgoed zachter is, in werkelijkheid is dit dus een vettig laagje over je kleren. Je kleding gaat daardoor minder ademen. Daarnaast wordt de kleur van je kleding sneller vaal en laat wasverzachter ook een vettig laagje achter in je wasmachine.

 

Gebruik je vaak wasverzachter? Laat je wasgoed dan altijd aan de lucht drogen. Als je het wasgoed na het wassen met wasverzachter in de droger doet, is dit niet goed voor het apparaat. Door het extra laagje kan de wasdroger niet goed bepalen of de kleding al droog is.

 

wasparfum

 

Wasparfum

Zoals jullie weten, ben ik wel een enorme fan van wasparfum! De geur die je tegemoetkomt als je de wastrommel opendoet, is echt heerlijk. Wasparfums zijn er in veel soorten en geuren, er zit dus altijd iets bij wat je lekker vindt.

 


Groot voordeel van wasparfum is dat het product bestaat uit enkel een geurende vloeistof. Daardoor tast je je kleding niet aan, komt er geen laagje op je kleding en blijven er geen resten achter in de wasmachine. Het enige wat wasparfum wel doet; is het toevoegen van een heerlijke geur! Wassen wordt zo echt een feestje!

 

 

 

 

bakje wasmachine

 

8. In welk vakje moet wasmiddel, wasparfum of wasverzachter?

De wasmachine heeft een zeepbakje die bestaat uit 3 vakken of bakjes. Het linkervak is bestemd voor wasmiddel voor je hoofdwas, vaak aangeven met 2 of II. Het middelste vak is voor wasverzachter of wasparfum, aangegeven met ster of bloem. Het rechter vak is voor wasmiddel voor de voorwas, aangeduid met 1 of I.

 

Voorwas is een programma op je wasmachine die je gebruikt voor sterk vervuilde kleding. De was wordt dan eerst geweekt, zodat vlekken er makkelijker uitgaan tijdens de hoofdwas.

 

Het grondig schoonmaken van het zeepbakje kun je het beste doen door het zeepbakje volledig uit de wasmachine te halen. Door het slot in het midden in te drukken haal je het zeepbakje los uit de machine. Laat het bakje weken en verwijder vettigheid en zeepresten met een doekje of borstel. Een schoon zeepbakje voorkomt vieze geurtjes in je wasmachine en in je kleding.

 

 

 

 

9. Doseren van wasmiddel

Sommige wasmiddelen ruiken zo lekker, dat je al snel de neiging hebt om lekker veel toe te voegen aan een wasbeurt. Niet doen, lieve lezers. Te veel wasmiddel zorgt voor problemen. Hoeveel dan wel? Ik help, lees snel met me mee.

 

Op de verpakking staat vaak duidelijk aangegeven hoeveel wasmiddel per wasbeurt nodig is. Dit is een goede richtlijn, hou die aan. Vind je het lastig, gebruik dan een maatbekertje om precies te weten hoeveel wasmiddel je per wasbeurt moet gebruiken.

 

Met te weinig wasmiddel wordt de was niet goed schoon. Vlekken blijven vlekken en je was kan daarnaast ook grauwig worden, dat willen we natuurlijk niet! Te veel wasmiddel kan de vezels van de kleding aantasten, waardoor de kleding sneller slijt en de kleur sneller vaal wordt. Willen we ook niet. Bij te veel wasmiddel kan het wasmiddel in de machine blijven ‘plakken’, daardoor kan vetluis ontstaan. Je wasmachine gaat hierdoor stinken. Ook niet ideaal. Gebruik daarom dus altijd de aanbevolen hoeveelheid.

 

Vlekken

Hardnekkige vlekken in je kleding? Des te viezer de kleding, des te meer wasmiddel nodig is. Als de vlekken echt hardnekkig zijn, is het handiger om een vlekkenmiddel te gebruiken. Zo kun je het wasmiddel op de normale dosering houden en worden de vlekken goed schoon.

 

 

 

 

hoeveel was in de trommel

 

10. Hoeveel was stop je in de trommel?

De meeste programma’s van je wasmachine werken het beste met een volle wastrommel. Er zijn een paar uitzonderingen:
- Fijne was, stop hier niet te veel items bij elkaar om de kleding niet te beschadigen
- Kreukherstellend, een volle wastrommel is geen probleem, maar zorgt wel voor meer kreukels.

 

 

 

 

11. Functie van spoelen

De wasmachines worden tegenwoordig zo milieuvriendelijk mogelijk afgesteld. Ze zijn daardoor zuinig met water. Soms is het handig om de kleding vooraf eerst even te spoelen, bijvoorbeeld als deze heel vies is. Spoelen kan ook tijdens het programma worden gebruikt. De wasmachine verbruikt dan meer water tijdens de wasbeurt. Zo voorkom je wasmiddelresten op je kleding.

 

 

 

 

 

was stinkt na wassen

 

12. Stinkt je kleding na het wassen nog steeds?

Geen zorgen! Dat kan gebeuren! Natuurlijk is het wel heel vervelend dat je frisse was stinkend uit de wastrommel komt. De geur kan door een aantal zaken veroorzaakt worden:

 

- Vochtige was die te lang in de wasmand ligt
- Vochtige was die te lang in de wasmachine blijft zitten
- Te veel of te weinig wasmiddel
- Een vieze wasmachine

 

Herken je een van deze bovenstaande dingen? In mijn blog ‘Help, mijn was stinkt na het wassen – 10 tips voor lekker ruikende was!’ vertel ik hoe je stinkende was kunt voorkomen, ook na het drogen! Check dit dus snel om van jouw stinkende was af te komen.

 

 

 

13. Kleding stomen of wassen?

Niet alle kleding mag in de wasmachine, een andere manier om de kleding te reinigen is door deze te stomen. Stomen gebeurt, uiteraard, met stoom. In de stoom zit een vloeistof vermengd die helpt om het vuil te verwijderen. Er is dus verschil tussen het stomen van kleding om de kreukels te verwijderen en het stomen van kleding om vlekken en nare geurtjes te verwijderen.

 

Het stomen van kleding gebeurt meestal in een stomerij. Professionele bedrijven stomen de kleding om een milieuvriendelijke manier. Stomen helpt om hardnekkig vuil te verwijderen, dus ook als iets na het wassen niet schoon wordt, is het het overwegen waard om het item naar de stomerij te brengen.

 

Als een kledingstuk gestoomd moet worden, is dat te zien op het waslabel. Stomen is te herkennen aan een cirkel met een letter erin. Hieronder een overzichtje.

 

  • P Je kunt de kleding laten stomen met verschillende oplosmiddelen
  • F Deze kleding moet gestoomd worden met koolwaterstoffen
  • W Dit betekent nat reinigen door een professionele textielreiniger
  • X De cirkel met kruis betekent; niet stomen
  • W + X De W met kruis betekent dat je dit artikel alleen kunt stomen

 

stomerij symbolen

 

 


14. Als de was klaar is

Alle ins en outs van het wassen weet je nu. Eigenlijk heb je nog maar 1 taak: de startknop van je wasmachine indrukken! Jij hebt de was juist gesorteerd, het juiste programma gekozen en de wasmiddelen toegevoegd. Nu kun je rustig achterover gaan zitten.

 

Toch wil ik je graag nog een paar laatste tips meegeven, zodat je wasmachine en je wasgoed stralend fris blijft!

 

- Haal de was zo snel mogelijk uit de machine als deze klaar is. Zo voorkom je kreukels en nare geurtjes.
- Droog je was aan de lijn of in de wasdroger. Wees selectief met welke kleding je in de wasdroger doet. Fijne was is niet geschikt voor de wasdroger.
- Laat je wasmachinedeur en het doseerbakje openstaan na een wasbeurt, zo kan de machine drogen en voorkom je nare geurtjes.
- Pas goed op je wasmachine en maak deze regelmatig even schoon! Een draaisel op 90 graden, goed het wasbakje reinigen en een doekje door de trommel en langs de rubbers halen, zorgt voor jarenlang plezier van je wasmachine!

 

 

 

 

diana strampel wasparfum


Heb jij vragen of tips?

Zo, dat was een flinke dosis kennis he die ik over je heb uitgestort. Ik hoop dat je op veel wasvragen antwoord hebt gekregen en dat je veel aan de tips hebt. Zijn er nog dingen die je mist in deze ultieme wasgids? Laat het me weten in de reacties, dan kan jullie vragen beantwoorden!

 

Heel veel liefs,

 

Diana van Wasparfum

Reacties

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 23 januari 2022

    Hoi Isabel!

    Wanneer je de jeans binnenstebuiten wast, met een klein scheutje natuurazijn en een dopje frisse wasparfum (bijv. Agata of Diamante) in het wasverzachterbakje, gaan jouw jeans gegarandeerd lekker ruiken...

  • Door Isabel, 25 november 2022

    Lieve Diana,

    Heb je nog tips voor het wassen van jeans? Soms krijgen ze een muffe geur, nu las ik ergens ze te wassen met azijn en minimum van wasmiddel. Alleen soms kost het me een paar wasjes om de geur er pas...

  • Door Diana Strampel-Pasterkamp, 29 januari 2022

    Hallo Esther, klopt! Zo’n machine heeft altijd een bepaalde hoeveelheid nodig en dan is 5 ml te weinig. Dus even aanlengen met water of neutraal wasverzachter

  • Door Esther Rovers, 28 januari 2022

    Beste Diana, mijn klant heeft een wasmachine waar wasmiddel al in het reservoir van de machine zit. De machine neemt zelf de juiste hoeveelheid in. Hoe kun je het beste wasparfum toevoegen? Ik heb haar voorlopig geadviseerd om ...

Laat een reactie achter

Tekst

* Verplichte velden